Z tejto bytovky sa nevychádza: 30 000 obyvateľov žije v betónovom megadome bez súkromia

Diskusie na sociálnych sieťach nedávno rozvírila fotografia "dystopického" bývania. Bytovku s viac ako 20 000 bytmi, v ktorej žijú desiatky tisíc ľudí, niektorí komentujúci považovali za skvelú ukážku komunitného bývania, iní sa zdesili pri predstave takej hromady nájomníkov v jedinej betónovej stavbe.

08.04.2024 06:00
debata (3)

Emócie vzbudila budova v Číne, ktorá dokáže ubytovať okolo 30 000 obyvateľov. Prečo život v nej okamžite nazvali dystópiou?

Ohromná budova pripomína prostredie románov opisujúcich spoločnosť budúcnosti, ktorá žije v strachu alebo bola dehumanizovaná. Na potreby, túžby a potešenie jednotlivcov sa nik nepozerá, všetci žijú podľa určených pravidiel v nehostinných priestoroch…

39 poschodí nesúkromia

Čína už má v súčasnosti bytový dom, ktorý v mnohom túto, pre niekoho desivú, realitu pripomína. V megabytovke je okrem bytov aj kompletná občianska vybavenosť, takže obyvatelia vlastne nemusia svoj betónový raj vôbec opúšťať.

„Dystopický“ dom s názvom Regent International sa nachádza v Qianjiang Century City, v centrálnej obchodnej štvrti Chang-čou.

Budovu navrhla Alicia Loo, hlavná dizajnérka 7-hviezdičkového hotela Singapore Sands Hotel, a bola slávnostne otvorená v roku 2013.

Bytovka dosahuje pôsobivú výšku 205 metrov v ktorých je ukrytých 36 alebo 39 poschodí v závislosti od toho, na ktorej strane budovy sa nachádzate – stavba má tvar písmena S, ktoré je na jednej strane o niečo vyššie.

soby, Rusko, zima, sneh, parohy Čítajte viac Aké je to, keď celé mesto žije v jedinej bytovke? Spýtajte sa v aljašskom Whittieri

Nemusia vôbec vychádzať

V súčasnosti je domovom približne 20 000 obyvateľov a nie je prekvapením, že je to jedna z najhustejšie obývaných oblastí na svete, a to vďaka množstvu ľudí koexistujúcim pod jednou obrovskou strechou.

Aby mali obyvatelia život jednoduchší, nachádza sa priamo v budove množstvo zariadení a ponúk – reštaurácie, bazény aj nechtové salóny.

Budova má tiež vlastné obchody s potravinami a internetové kaviarne, teda v podstate všetko, čo človek nájde „v meste“. Bytovka vďaka svojmu nezvyčajnému spojeniu funkcií dostala tiež titul „najudržateľnejšia živá budova na Zemi“.

Výsledkom tak v konečnom dôsledku je, že mnohí obyvatelia takmer nikdy nevykročia zo svojho minivesmíru von. Väčšinu obyvateľov tvoria mladí profesionáli a influenceri alebo vysokoškoláci, teda väčšinou ľudia, ktorí pracujú z domu cez svoj počítač.

Obyvatelia tu teda nájdu všetko – okrem prírody, priestoru na voľný pohyb, slnka, vetra, dažďa a čerstvého vzduchu.

Ponte City, Johannesburg, budova, bytovka, JAR, Južná Afrika, Juhoarfická republika, mrakodrap, slum, Čítajte viac Ohavný brutalizmus, či ohromné dielo? Najvyšší a najväčší mestský slum má za sebou temnú minulosť

Bývanie budúcnosti?

Takéto bývanie sa zdá byť pre istú skupinu obyvateľov mimoriadne pohodlné, pretože tu majú všetko, čo by mohli potrebovať, pod jednou strechou.

Pohodlie ale nie je jediným plusom. Cenová dostupnosť bytov v Regent International je ďalšou veľkou výhodou. Bytové jednotky sa líšia veľkosťou a cenou, ale pohybujú sa od približne 185 eur za mesiac, do 550 eur za mesiac.

Whittier - 14-poschodová bytovka Begich Towers Foto: SHUTTERSTOCK
bytovka, dom, bývanie, panelák, Whittier, Aljaška Whittier - 14-poschodová bytovka Begich Towers

Ďalšia zaujímavá výhoda vychádza na svetlo sveta uprostred bytovej krízy, ktorá postihla mnoho krajín. „Dystopický byt“ by mohol slúžiť ako model vytvárania početných obytných priestorov pre ľudí bez toho, aby zaberali veľké množstvo pôdy.

Koncept pritom už nie je novinkou. Podobnú bytovku, ktorá slúži zároveň ako mesto so všetkou vybavenosťou, má aj Whittier na Aljaške. 14-poschodová budova, v ktorej žije všetkých 272 obyvateľov mesta, má, rovnako ako čínsky Regent International, obchod, úrady, školu, poštu, policajnú stanicu aj kostol.

Mrakodrapy v Hong Kongu, Čína Čítajte viac Na mrakodrape vyrástla nelegálna hacienda s vinicou, ľuďom takmer spadol dom na hlavu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #bytovka