Padol ďalší svetový rekord: Horizontálny mrakodrap má titul najdlhšej konzolovej budovy

Umiestnenie 100 metrov nad zemou a okná od podlahy až po strop poskytujú 360-stupňový výhľad na celé mesto a aj na púšť za ním. Obrovský sklenený hranol upevnený medzi dvoma vežiakmi redefinoval limity stavebníctva a architektúry.

19.03.2024 06:00
debata

Pôvodne sa plánovalo, že projekt v hodnote 1 miliardy dolárov bude otvorený koncom roka 2021, ale covid spôsobil meškanie výstavby projektov, a to nie len v Dubaji, ale po celom svete.

Dvojica mrakodrapov One Za'abeel držiaca 67,5 metra dlhú konzolu, ktorú dokončilo japonské štúdio Nikken Sekkei, však je po meškaní už hotová.

Komplexje unikátny svojím zjavom aj monumentálnosťou. Priečna „veža“ – konzola, ktorá je súčasťou 230 metrov dlhého premostenia s názvom The Link, sa klenie ponad šesťprúdovú diaľnicu.

Je vytvorená z ocele a skla a je zavesená na vertikálnych budovách v dvoch bodoch.

The Link je len o päť metrov kratší ako nižší z dvoch mrakodrapov, ktoré ho držia – ten meria 235 metrov. Vyššia z dvoch budov má výšku 305 metrov, čo z nej robí supervysoký mrakodrap.

Titul najdlhšej konzoly na svete prebral The Link od vyhliadkovej plošiny na Marina Bay Sands v Singapure, ktorá vyčnieva 66,5 metra.

One Za'abeel je vďaka svojej polohe jednou z prvých viditeľných stavieb, ktorú zbadajú cestujúci z letiska, a tak sa okamžite stala dubajským orientačným bodom.

Vo výbave priečnej budovy je nekonečný bazén, ktorý sa tiahne takmer po celej jej dĺžke. Nechýba množstvo reštaurácií a barov. Celý komplex zahŕňa aj kancelárie, hotely a rezidencie.

Projekt The Link nie je prvou budovou v Dubaji, ktorá láme rekordy. Mesto je tiež domovom 828 metrov vysokého mrakodrapu Burdž Chalífa, najvyššej budovy sveta, ktorá bola dokončená v roku 2010 podľa návrhu architekta Adriana Smitha.

Koncept konzol tiež vo svete nie je novinkou – okrem singapurskej dominanty ho nájdeme aj v Južnej Kórei na Busan Cinema Center, ktoré má najdlhšiu konzolovú strechu na svete.

Dubaj Čítajte viac Bohatých Rusov v Dubaji netrápi averzia miestnych a v dolároch dosahujú kolosálne zisky dáždnik, Čína, Japonsko, mesto, dážď, prší, počasie, trh, trhovisko, stánky, žena, cestovanie, turistka, Čítajte viac Ibiza, Londýn, Pisa, Dubaj – týmto miestam sa oblúkom vyhnite. Tu sú dôvody atacama Čítajte viac Nepomôžu ani všetky púšte planéty: Svetu dochádza piesok, miznú celé ostrovy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #mrakodrap