Snobský nonsens: Firma posiela ľad na druhý koniec sveta, pili ste ho aj vy?

V dobe, keď sa veľmi zdôrazňuje ekológia, udržateľnosť a ochrana našej planéty, začala firma zarábať veľmi neobyčajným spôsobom. Jej nový biznis nemá nič spoločné so zodpovednosťou a len podporuje bohémske míňanie boháčov na nepotrebný a okázalý luxus.

21.03.2024 06:00
Grónsko, ľadovec Foto:
Grónsky ľadovec. Ilustračné foto.
debata

Dubaj je známy svojím opulentným životným štýlom, ktorý si v ňom vychutnávajú mnohí milionári ochotní platiť za možnosť odlíšiť sa a vyšvihnúť ešte vyššie. Drahé autá, značkové hodinky a dizajnérske oblečenie má už dnes predsa každý…

Najnovším hitom sú nápoje chladené ľadom dovezeným priamo z Grónska. Ponúkajú ich exkluzívne bary a hoci zamrznutá voda z druhého konca sveta chuť drinkov nijak nevylepšuje, predsa má svoje špeciálne vlastnosti ako čistota a pomalšie topenie.

Novú dubajskú módu umožňuje vychutnávať si kontroverzný startup z Grónska Arctic Ice, ktorý pre bary v Emirátoch ľadovcový ľad nedotknutý viac ako 100 000 rokov ťaží a prepravuje ho viac ako 9 000 námorných míľ.

Napriek tomu, že firma presviedča o vhodnosti svojho postupu, kritika v súvislosti s dopadom na životné prostredie a plytvaním sa stupňuje.

Spoločnosť Arctic Ice obhajuje svoje podnikanie a odvoláva sa na ekologickú lodnú dopravu a plány na uhlíkovú neutralitu.

Zložitý postup

Ako taký proces ťažby ľadu prebieha? Špeciálnymi žeriavmi upevnenými na lodi vylovia kusy ľadu, porežú ho na menšie kusy a uložia do chladiacich debien uskladnených v lodných kontajneroch udržiavajúcich teplotu pod bodom mrazu počas celej prepravy.

Potom ho z Nuuu pošlú do Dubaja, kde bary ponúkajú svojim nadšeným zákazníkom „osviežujúcu chuť Grónska v každej kocke ľadu“.

Spoločnosť Arctic Ice tvrdí, že grónsky ľad má tú najčistejšiu vodu na svete, a to vďaka tomu, že ľadovce sa nikdy nestretli so zemou a iným znečistením, ktoré produkujú ľudia.

Prvá zásielka ľadu vážila podľa denníka The Guardian 20 ton.

NEPOUZ, Abu Dhabi  Spojene arabske emiraty. Čítajte viac Luxus bez platenia? Top zážitky v Dubaji a Abú Dabí, ktoré sú úplne zadarmo Moskva, Rusko, Červené námestie, Chrám Vasilija Blaženého, Vasiľa Čítajte viac Big Ben nie je veža, v Afrike majú jedno metro, Rusi sú expresní: 10 faktov o svete mrakodrapy, mraky, Dubaj, budovy, veže, domy Čítajte viac Guinnessova kniha rekordov: V 'Perle Zálivu' otvoria najvyšší hotel sveta. Opäť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #grónsko #Dubaj #ľadovce #grónsky ľadovec