Na pokraji kolapsu! Európsky dovolenkový raj má turistov po krk: Miestni surovo vyháňajú návštevníkov

Predstavte si, že sa prechádzate po slnkom zaliatej promenáde povedľa šumiaceho mora, ste v tej najdovolenkovejšej nálade, a zrazu začujete na svoju adresu: "turisti, choďte domov!" Zasmiali by ste sa? Urazili a okamžite zbalili kufre?

05.03.2024 06:00
NEPOUZ, Mesto Las Palmas, Gran Canaria,... Foto:
Mesto Las Palmas na ostrove Gran Canaria.
debata (2)

Podobné zážitky majú v poslednej dobe turisti v jednej z obľúbených európskych dovolenkových destinácií čoraz častejšie a začínajú byť zo správania miestnych znechutení.

Hoci by sme možno očakávali, že milióny turistov prichádzajúcich každý rok na Kanárske ostrovy, sú pre miestnu ekonomiku pozitívnym prínosom, miestni obyvatelia s týmto názorom nesúhlasia.

O doslovnom vyháňaní hovorí množstvo Britov, ktorí sa snažia užívať si svoju dovolenku v populárnom letovisku, ktoré sa však podľa domácich ocitlo „na pokraji kolapsu“ kvôli množstvu návštevníkov, ktorých neustále – žiaľ – láka.

atacama Čítajte viac Nepomôžu ani všetky púšte planéty: Svetu dochádza piesok, miznú celé ostrovy

Divoký development

Miestni obyvatelia sa spolčili v nádeji, že odradia turistov, ktorých obviňujú z poškodzovania životného prostredia, neúnosného preľudňovania miest, neustálych dopravných zápch a znečisťovania okolia.

Domáci vinia dovolenkárov z ničenia idylických pláží a krásnych zákutí, pretože príliv turistov podporuje aktivitu developerov a ich neviazanú výstavbu hotelových komplexov a rezortov.

Tento boj proti turistom beží pod sloganom „turisti, choďte domov“. Jedným z návrhov na riešenie krízy je návrh na poplatok na ochranu životného prostredia, ktorým sa majú opravovať škody na životnom prostredí.

Kanárske ostrovy Foto: Pixabay.com
Kanárske ostrovy, pláž, leto, more, kúpanie, piesok, dovolenka, cestovanie Kanárske ostrovy

Odboje na Tenerife

Hlavným miestom nepriateľstva je ostrov Tenerife, pričom varovanie turistom „choďte preč“ je napísané aj na jednej z najkrajších a najpopulárnejších pláží ostrova, La Tejita.

Hnutie proti turizmu, zložené zo sociálnych a environmentálnych skupín, vyšlo do ulíc španielskeho ostrova, aby protestovalo proti „nenapraviteľným škodám“, ktoré neustály príliv návštevníkov spôsobuje, najmä v centrách ako Santa Cruz de Tenerife a San Cristóbal de La Laguna.

Demonštranti držali transparenty s nápisom „Kanáry už nie sú raj“ a „Kanáry nie sú na predaj“, pričom protestujúci tvrdili, že ostrov aj celé súostrovie sa nachádza na „kompletnom pokraji kolapsu“.

Hovorca aktivistov uviedol, že „prírodné priestory“ Tenerife sú ničené „masovým turizmom“.

Juan Torres, šéf Asociácie architektov Gran Canaria, zdôraznil, že malé zmeny nebudú postačujúce. „Na úrovni urbanizmu a architektúry nemôžeme ostať len pri kozmetických zákrokoch. Museli sme urobiť správne kroky, aby sme sa všetci zapojili do zlepšovacích plánov, ktoré sú skutočne potrebné na Kanárskych ostrovoch.“

Dubaj, Svetové ostrovy, more, exotika, dovolenka, cestovanie, SAE, Spojené arabské emiráty Čítajte viac Plány boli obrovské, zatiaľ zívajú prázdnotou: 300 umelých ostrovov čaká na svojich superboháčov

Čo turistov na ostrovy láka?

Kanárske ostrovy sú skutočným rajom pre milovníkov prírody a dobrodružstva. Tvoria ich Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera a El Hierro.

Ostrovy sú veľmi populárne vďaka svojim bielym piesočnatým plážam, príjemným teplotám počas celého roka a možnostiam prehliadok čarovných miest.

Tenerife, najväčší z Kanárskych ostrovov, je domovom národného parku Teide, v ktorom sa nachádza aktívna sopka El Teide. El Teide je zároveň najvyššou horou Španielska a treťou najvyššou ostrovnou sopkou na svete. Je to miesto s fascinujúcim geologickým pozadím a úchvatnými výhľadmi.

Lanzarote sa môže popýšiť národným parkom Timanfaya, ktorý je typický jedinečnou sopečnou krajinou, ktorá bola formovaná erupciou v 18. storočí. Táto oblasť sa často prirovnáva k povrchu Mesiaca a pre jej podobnosť s lunárnym povrchom ju dokonca využívala aj NASA na tréning astronautov.

Fuerteventura je známa ako ostrov surfov, ktorý svojimi ideálnymi podmienkami láka milovníkov dosiek z celého sveta. Pláže ako Sotavento a Cotillo sú pre surferov a kajakárov obľúbenými destináciami vďaka svojim silným vetrom a vlnám.

Kanárske ostrovy majú tiež bohatú archeologickú históriu, ktorá sa datuje do obdobia pred príchodom Európanov. Ostrov La Palma je domovom skalných malieb v Cueva de Belmaco, ktoré sú staré viac ako 2000 rokov a ponúkajú pohľad do života starovekých obyvateľov ostrova.

La Gomera je známa svojou jedinečnou faunou a flórou, ktorá je z veľkej časti chránená ako súčasť národného parku Garajonay. Ostrov je domovom mnohých endemických druhov rastlín a vtákov.

NEPOUZ, Long Lines Building Čítajte viac Odpočúvacie centrum? Kryt? Okolo tajomného mrakodrapu bez okien sa šíria šialené konšpirácie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kanárske ostrovy