Plány boli obrovské, zatiaľ zívajú prázdnotou: 300 umelých ostrovov čaká na svojich superboháčov

Vlastný ostrov je snom mnohých ľudí - ruch mesta a byt obkľúčený zo všetkých strán by radi vymenili za ticho, pokoj a totálne súkromie.

10.10.2023 06:00
Dubaj, Svetové ostrovy, more, exotika,... Foto:
Svetové ostrovy v Dubaji
debata

Niekoľko superboháčov si súkromný ostrov obmývaný morom skutočne aj užíva, no treba povedať, že na predaj vyhovujúcich ostrovov na svete mnoho nie je, a tak ani peniaze často nedokážu vyplniť túto túžbu.

Video
Zdroj: PIxabay.com

Zaujímavé preto je zistenie, že len kúsok od dubajského pobrežia sa v modrých vlnách kúpu stovky umelých ostrovov, ktoré čakajú na „svojich“ miliardárov.

Tieto futuristické a aj trocha desivé umelo vytvorené ostrovy sú v podstate len kopami navozeného piesku z Perzského zálivu, ktoré na mieste udržiavajú milióny ton skál. Dohromady je tu približne 300 ostrovov.

Sú navrhnuté tak, aby všetky dovedna z leteckého pohľadu vyzerali ako miniatúrne verzie siedmich kontinentov.

Súbor má dĺžku až 8 kilometrov a každý ostrov má rozlohu od 25 000 metrov štvorcových do 83 000 metrov štvorcových.

Neuveriteľne drahý a náročný projekt, známy ako „Svetové ostrovy“, sa v skutočnosti nikdy nedočkal úspechu, ako jeho autori čakali.

Pilot F1 Michael Schumacher dostal za svoju rekordnú kariéru jeden z ostrovov, ďalšie si boli obzrieť globálne ikony s veľkými peňaženkami ako Richard Branson či zosnulý Karl Lagerfeld.

Ešte v roku 2008 sa však ekonomika Spojených arabských emirátov ocitla v problémoch a spolu s ňou sa zrútil aj sektor nehnuteľností.

lietadlo, letisko, cestovanie, turizmus Čítajte viac Najväčšie letisko sveta bude kolosálne. Do roku 2050 vybaví 250 miliónov cestujúcich ročne

Počas tejto finančnej krízy sa dokončil a pre turistov otvoril len jeden z ostrovov. Oživenie prišlo až v roku 2021, keď brány na „juhoamerickej“ časti ostrovov otvorila spoločnosť Anantara World Islands Resort.

Ďalšou fázou rozvoja Svetových ostrovov je projekt „Srdce Európy“, v ktorom každý ostrov mal mať luxusné hotely, súkromné sídla a plávajúce vily. Cieľom je preniesť do exotického Dubaja a na jeho biely piesok atmosféru, kultúru, architektúru a chute rôznych európskych destinácií.

Tento projekt by mal byť dokončený v roku 2026 a jeho realizácia sa vyšplhá na 4,7 miliardy eur.

Aj keď sa uskutočnia všetky plány, stále bude v ponuke na predaj 30 percent zvyšných ostrovov umelého dubajského súostrovia.

nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou Perth, Austrália, cyklista, bicykel, bicyklovanie, most Čítajte viac Načo Dubaj dováža piesok a ktorých 18 krajín nemá žiadnu rieku? 5 neuveriteľných faktov o svete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #superboháči #Dubaj #ostrovy