Kalifornia Európy má 300 slnečných dní. V čom sa od západu USA dramaticky líši?

Zima je fajn, ale... Čo tak vymeniť vločky za teplé počasie aj na začiatku roka? V tomto slnkom zaliatom regióne je slnečno takmer celý rok, vyrábajú tu skvelé víno a žije tu výnimočná komunita progresívnych kreatívcov. Pripomína vám to niečo? Veru, nie len tak, pre nič, za nič, túto destináciu volajú Kalifornia Európy.

22.01.2024 06:00
debata

Reč je o portugalskom Algarve, ktoré si zamilovala hollywoodska elita, ale aj „obyčajní“ ľudia, ktorí jednoducho milujú skvelé počasie a krásne pobrežie tvarované vlnami a vetrami Atlantiku.

Pláže Algarve získali 87 modrých vlajok – čo je jedna z najvyšších koncentrácií v Európe. Hovorí sa, že piesočnejšie a tichšie pláže sú na východnej strane Algarve, s teplejšou vodou a pokojnejšími vetrom.

Praia de Santo António na východnej strane ponúka panorámu trblietavého oceánu a nedotknutého zlatého piesku. Milovníci útesov a zátok by si však mali byť vedomí západnej strany, ktorá má ozveny Malibu a občas aj San Luis Obispo.

Najjužnejší región Portugalska má s americkým štátom mnoho spoločného, no sú tu aj výrazné rozdiely.

Jednou zo spoločných vecí je, že Algarve má viac reštaurácií ocenených michelinskou hviezdou ako všetky ostatné oblasti Portugalska dohromady. A Kalifornia má viac reštaurácií ocenených michelinskou hviezdou ako ktorýkoľvek iný štát USA.

Kuchyne sú tu však rozdielne – Algarve je poznačené severoafrickým vplyvom. Niet divu, veď táto oblasť bola storočia pod maurskou nadvládou. V jedlách sa často využíva paprika, kari a koriander, ktoré dodávajú tradičnému menu znemému kataplana, typickú výraznú chuť.

Podobne ako Kalifornia, aj Algarve ponúka dokonalý mix pláží, vidieka a mestského života, ale vyzerá trochu inak. Napríklad v rybárskej dedine Olhão je skvelý výhľad zo zvonice kostola Nossa Senhora do Rosário, ktorý odhalí kľukaté biele kubistické budovy pripomínajúce marocké mesto Tetouan alebo španielske Cadaqués.

Portugalsko, Lisabon, most Čítajte viac Prečo sa Portugalsko stalo jednou z top destinácií roka 2022? Má všetko, a lacnejšie

Algarve veľa prezradí aj pohraničné mesto medzi Portugalskom a Španielskom, na pravom brehu rieky Guadiana, Vila Real de Santo António. Toto mesto bolo plánované počas portugalského „veku osvietenstva“ a vyznačuje sa neoklasicistickými budovami a symetrickými blokmi Pombaline (podobné ako v Lisabone).

V hlavnom meste regiónu Faro objavíte záľahu modernistických budov navrhnutých špeciálne pre tropické podnebie.

Algarve je s Kaliforniou podobná aj svojimi šírymi vinicami a skvelými vínami. Portugalčania sa tu usilujú o návrat k pôvodnému štýlu pestovania: málo zásahov, biologické postupy a pestovanie pôvodného hrozna (nazývaného crato, negra mole a castelão).

Portugalský región navyše ponúka podobný uvoľnený štýl ako americký západ – no tu nastáva výrazný rozdiel. V Portugalsku sú totiž omnoho nižšie životné náklady aj dane. Bonusom je aj množstvo tamojších medzinárodných škôl a fakt, že sa tu takmer s každým dá dohovoriť po anglicky.

daňové raje, more, pláž, dvojica, slnko, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Päť najobľúbenejších krajín ruských dovolenkárov: Ktoré neodolali rubľom a kašlú na vojnu? Porto, Portugalsko, loďky, lode, člny, more, dedina, domy, dovolenka, leto, cestovanie, gongoly Čítajte viac Nenápadný klenot Európy: Portugalsko je čarovné a lacné

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Kalifornia