Päť najobľúbenejších krajín ruských dovolenkárov: Ktoré neodolali rubľom a kašlú na vojnu?

Ruskí turisti nemajú momentálne veľa možností, kde si užiť exotickú alebo aspoň príjemnú dovolenku pri mori. Po napadnutí Ukrajiny mnohé krajiny Rusom svoje hranice zatvorili, a tak si museli začať hľadať nové destinácie, kde ich akceptujú.

04.12.2023 06:00
debata (10)

Napríklad Kuba sa odklonu sveta od Ruska celkom potešila a tamojších dovolenkárov hneď začala pozývať na svoje vychýrené piesočnaté pláže. Ruská letecká spoločnosť Aeroflot sa preto rozhodla obnoviť priame lety na ostrov slobody a Rusko tam plánuje „vyslať“ 500 000 turis­tov ročne.

Ešte koncom minulého roka objavili Rusi aj ďalší raj. Slnko si užívajú na ostrove, kam sa iní boja – tisíce ruských turistov sa v snahe obísť medzinárodné cestovné reštrikcie a užiť si slnečnú dovolenku uchýlili na venezuelský ostrov Isla de Margarita, kde našli priateľské prijatie.

Kam ešte ruskí turisti smerujú?

Cyprus

Medený ostrov zvykli prezývať aj Moskva Stredomoria. Dôvod bol jasný – práve z Ruska sem prúdilo najviac dovolenkárov.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu sa však všetko zmenilo, keďže Cyprus je súčasťou EÚ, a teda aj tu začali platiť voči agresívnej krajine reštrikcie. Komerčné lety z Ruska sa stopli a v roku 2022 sa zaviedli 80-eurové vstupné víza.

Ani to však Rusov od dovolenky na obľúbenom Cypre nezastavilo. Tých bohatých. Našli si nové trasy – na ostrov cestujú cez Arménsko a Turecko.

Cyprus navyše vydal aj obrovské množstvo „zlatých víz“ – dokladov, ktoré zaručujú občianstvo EÚ investorom pochádzajúcim z krajín mimo Európske únie, ktorí boli ochotní investovať minimálne 2,5 milióna eur do cyperskej ekonomiky – povinnou kúpou domu či bytu, kúpou akcií cyperských firiem alebo podporou programov bývania či podnikania. Samozrejme, medzi takmer 4000 ochotnými sa našlo aj dosť ruských oligarchov.

Turecký zmrzlinár.
Viacchodové meze.
+17Cyprus

Spojené arabské emiráty

SAE boli vždy naklonené ruským oligarchom a tí majú túto časť planéty veľmi radi. Odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, Dubaj medzi Rusmi ešte viac stúpol na popularite.

Vlani tu vzrástol počet ruských návštevníkov o vyše 60 percent a predstavujú tu druhý najväčší turistický trh.

V SAE však nie sú len ruskí turisti, mnohí ruskí podnikatelia sa sem rozhodli natrvalo premiestniť a presťahovať svoj biznis. Bohatých Rusov v emirátoch netrápi averzia miestnych a v dolároch dosahujú kolosálne zisky. Oceňujú, že je tu skutočné málo Ukrajincov a oči im nekolú ani žiadne vyvesené žlto-modré zástavy, ktoré po celom svete vyjadrujú solidaritu s napadnutou krajinou.

Dubaj, SAE
Video
Zdroj: Pixabay.com

Thajsko

Podobne ako Kuba, aj táto juhoázijská krajina sa rozhodla, navzdory väčšine sveta, Rusov pozývať s otvorenou náručou. Ponúka im dokonca mesačné cestovné víza úplne zdarma. A keďže Rusi veľa možností zažiť exotiku už nemajú, thajský cestovný ruch vďaka nim prekvitá.

V roku 2022 sa počet ruských dovolenkárov v Thajsku zvýšil o viac ako 1000 percent. A len za prvú polovicu roka 2O23 do exotickej krajiny pricestovalo bezmála 800 000 Rusov.

Smerujú najmä na obľúbený Phuket, kde okrem dovolenky aj investujú. Takmer polovica dovolenkových víl na ostrove predaných v tomto roku dnes patrí práve Rusom. Tí sem chodia buď prázdninovať, alebo sa sem rovno presťahovali a rozhodli sa turbulentné obdobie prečkať v tomto vľúdnom raji.

Thajsko má v ponuke perlu menom Bangkok.
Pohľad z rieky na Wat Arun.
+10Záber na chrám, ktorý ukrýva zlatého Budhu.

Gruzínsko

Krajina, ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu, bývala vždy obľúbenou cestovnou destináciou Rusov. Nezanevreli na ňu ani po rusko-gruzínskej vojne z roku 2008.

Priame lety z Ruska do Gruzínska sa zastavili, no v roku 2023 ich opäť obnovili. Avšak už aj rok predtým navštívilo Gruzínsko vyše milióna Rusov.

Hoci podľa prieskumov len asi 4 percentá Gruzíncov týchto turistov vo svojej krajine víta, tolerujú ich vďaka výdavkom, ktoré počas dovoleniek v Gruzínsku zanechajú.

Tbilisi Foto: SHUTTERSTOCK
Tbilisi, Gruzínsko, mesto Tbilisi

Turecko

Zo všetkých krajín však Rusi najviac milujú Turecko s jeho nádhernými plážami, očarujúcou architektúrou, bohatou históriou, nezameniteľnou kuchyňou. Krajina je pre Rusov relatívne finančne dostupná a letecky prístupná, keďže obe krajiny spájajú priame linky.

Za prvú polovicu roka 2022 Turecko zarobilo na turizme vyše 20 miliárd eur, čo je oproti vlaňajšku nárast o 25 % a veľký podiel na tomto tureckom úspechu mali práve Rusi.

V tomto roku navštívilo a ešte navštívi krajinu asi 7 miliónov ruských turistov a niektorí Rusi sa sem rovno aj presťahovali – povolenie na pobyt dostalo v Turecku asi 145 000 ruských občanov.

„Nepríjemné“ pre Rusov je jedine to, že Turecko bolo vždy tiež obľúbenou destináciou Ukrajincov, dnes sem prichádzajú skôr ukrajinskí utečenci. Ich vzájomné strety niekedy vyvrcholia v konflikty.

Istanbul, Turecko, veža Galata
Video
Zdroj: Pixabay.com
Petrohrad, katedrála, západ slnka Čítajte viac Exkurzie do petrohradských 'komunálok': Ako sa žije v zdieľaných bytoch? lyžiarske stredisko, lyžovanie, lyžovačka, svah, vlek, lyžiari, Ukrajina, Bukovel Čítajte viac Najväčšie lyžiarske stredisko Ukrajiny je stále otvorené: Takto to tam počas vojny vyzerá Dievča, Kodaň Čítajte viac 10 národností, ktoré v zahraničí dosť míňajú. Výdavky Rusov poskočili najviac Noriľsk Čítajte viac Kovové mesto Noriľsk: Mráz, izolácia a smrť

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusi #dovolenkári