Slovensko láka týchto turistov: Napriek tomu, že neuznáva nezávislosť ich krajiny

Po liberalizácii vízového režimu v Kosove, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára, Slovensko pozvalo Kosovčanov na návštevu našej krajiny, v duchu otvorenosti a pohostinnosti. No to napriek tomu, že naša krajina doposiaľ oficiálne neuznala nezávislosť Kosova.

19.01.2024 06:00
turisti, Bratislava Foto:
Záujem Kosovčanov o návštevu Európy bol vždy evidentný. No nie práve o Slovensko.
debata (2)

Kosovo s počtom obyvateľov 1,8 milióna bolo poslednou krajinou západného Balkánu, ktorej občania nemohli bez víz navštevovať štáty Európskej únie, a to aj napriek tomu, že je v procese získania dohody o zjednodušení vízového režimu už viac ako desať rokov, píše SchengenVisaIn­fo.com.

Pred touto zmenou mohli Kosovčania cestovať bez víz len do 14 krajín sveta. Keďže im EÚ zrušila vízový režim, občania Kosova môžu odteraz navštíviť 27 krajín EÚ bez nutnosti vybavovania víz. Novinka umožňuje pobyt Kosovčanov u nás až na 90 dní v akomkoľvek 180-dňovom období.

Podľa indexu VisaGuide.World Passport Index, ktorý hodnotí pasy 199 štátov z hľadiska sily, teda do koľkých krajín umožňujú bezvízový vstup, je teraz Kosovo na 98. mieste v celosvetovom meradle. Dohoda o liberalizácii vízového režimu zoštvornásobila silu kosovského pasu.

Hlavnou cieľovou krajinou bolo Nemecko

Napriek počiatočnému váhaniu niektorých členských krajín EÚ, ako Francúzsko a Holandsko, ktoré vyvolávalo obavy z potenciálnych migračných vĺn, dohoda nakoniec získala súhlas, ako uvádza Slovak Spectator.

Slovensko, ktoré bolo pôvodne proti bezvízovým stykom s Kosovom, keďže neuznáva nezávislosť Kosova od Srbska, zaujalo odlišný prístup.

V pozitívnom geste Slovenská styčná kancelária v Prištine poslala Kosovčanom blahoželanie a pozvala ich spoznávať našu krajinu.

Môže to byť krok k tomu, aby Slovensko uznalo nezávislosť Kosova a zlepšilo svoje bilaterálne vzťahy.

Srbsko, Bosna, záplavy, míny, voda, potopa Čítajte viac Pri ceste na Balkán pozor. Pred mínami bude varovať mobilná aplikácia

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a celkovo túto malú balkánsku krajinu uznalo doposiaľ za štát 113 krajín.

Napriek tomu, že kosovská diaspóra v Európe, najmä v krajinách ako Nemecko a Švajčiarsko, má malú populáciu, odhaduje sa na milióny.

Záujem Kosovčanov o návštevu Európy bol vždy evidentný, keďže v roku 2022 patrili medzi 20 krajín s najväčším počtom žiadostí o víza.

S celkovým počtom 121 9972 žiadostí o víza sa Kosovo umiestnilo na 18. mieste, hlavnou cieľovou krajinou s 54 685 žiadosťami bolo Nemecko.

Slovensko na druhej strane však patrilo medzi krajiny s najmenším počtom nasmerovaných žiadostí Kosovčanov – celkovo 135, z ktorých bolo vydaných 121.

Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Kotor Čítajte viac K moru do Hory? Objavte čiernu perlu Jadranu surfer, surfista, more, oceán, surfovanie, World Surf League, Izrael, Čítajte viac Kamčatka ako raj surfistov? Ale áno. Hoci aj v treskúcej zime dovolenka, leto, letná dovolenka, more, cestovanie, výhľad, lode, zátoka, kotvenie, prístav Čítajte viac Toto je 10 najbezpečnejších európskych krajín na cestovanie v roku 2023

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo