Čo na to hasiči? Nebude najväčšie drevené mesto časovanou bombou?

Ekológia aj nadčasový dizajn - celodrevené mesto sa stane najväčším svetovým "parkom", ktorý ponúkne pocit aj pokoj prírody.

07.01.2024 06:00
debata (1)

Projekt, ktorý sa má postaviť v štokholmskej štvrti Sickla, nazval jeho developer „najväčšie drevené mesto na svete“, pretože na jeho stavbu sa využije viac dreva ako na ktorýkoľvek iný svetový projekt vo vývoji.

Stockholm Wood City sa rozprestiera na ploche 250 000 metrov štvorcových bude mať 7 000 kancelárskych priestorov a 2 000 domov.

Klíma aj psychológia

Podľa developera bude štvrť obsahovať prírodné prvky, vďaka ktorým sa bývajúci a pracujúci v tejto štvrti budú cítiť ako v skutočnom lese.

Ich cieľom bolo vytvoriť mestské prostredie naplnené pokojom lesa, výsledkom bude hustý, otvorený priestor, ktorý ponesie výrazne minimalistickú a funkčnú estetiku škandinávskeho dizajnu.

Architekti inovatívne zakomponovali do štruktúr prírodné prvky – napríklad zelené strechy pre lepšiu izoláciu a veľké okná prepúšťajúce prirodzené svetlo.

Budovy budú postavené z masívneho protipožiarneho dreva. Hoci niektorí odborníci vyjadrili obavy z rizík, ktoré predstavujú drevené budovy, zástancovia tvrdia, že technické drevo horí relatívne pomaly a predvídateľne, vďaka čomu je bezpečnejšie ako mnohé bežné oceľové konštrukcie.

Drevená konštrukcia znamená tiež výrazne znížený vplyv na klímu počas fázy výstavby aj počas celého životného cyklu.

Okrem vplyvu na životné prostredie bude drevené mesto pozitívne vplývať aj na ľudí, ktorí sa tu budú zdržiavať: výskum preukázal veľké plusy, ako je zlepšenie pohody a rýchlejší a tichší proces výstavby. Zistilo sa tiež, že drevené budovy majú lepšiu kvalitu vnútorného ovzdušia.

Developer opisuje drevenú štvrť oblasť ako „päťminútové mesto“ a tvrdí, že pracoviská, domy, rekreačné zariadenia a vybavenie budú od seba vzdialené do piatich minút chôdze.

Stockholm Wood City si tiež bude samo vytvárať, skladovať a zdieľať energiu.

Dokončia ho do roku 2027

Samotná výstavba sa začne v roku 2025, prvé budovy budú dokončené v roku 2027. Stockholm Wood City bude mať okrem domovov a pracovísk aj reštaurácie a obchody.

Projekt bude rásť po fázach, každá etapa naučí staviteľov nové veci, ktoré potom môžu aplikovať v nasledujúcich častiach.

Projekt je najnovším v rade veľkých drevených projektov, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe, vrátane projektu na nábreží v Toronte.

V poslednej dobe vyrástli aj v Nórsku, Švajčiarsku či Austrálii drevené mrakodrapy. Najväčšou samostatnou drevenou budovou v Ázii sa môže pochváliť Singapur – ide o rozľahlý univerzitný kampus s rozlohou 468 000 štvorcových stôp, ktorý otvorili v máji 2023.

Kiruna, Švédsko, Laponsko, zima, sneh, mesto, mráz, bane, ťažba, Čítajte viac Európske mesto sa začalo prepadávať, tak sa ho rozhodli presunúť - budovu po budove. Akcia potrvá dlhé roky Južná Kórea, potápač, ryby, akvárium Čítajte viac Plánuje sa prvé plávajúce mesto: Bude stúpať spolu s hladinou mora dedina, Taliansko, mesto, Artene, Rím, Lazio, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Starosta túži mať z dediny top destináciu: Od EÚ dostala 20 miliónov, no domáci ich nechcú!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #Švédsko #Štokholm #drevený dom