Európske mesto sa začalo prepadávať, tak sa ho rozhodli presunúť - budovu po budove. Akcia potrvá dlhé roky

Kiruna sa rozprestiera na severe Švédska, asi 150 kilometrov za polárnym kruhom. Je to najsevernejšie položené sídlo mestského typu. Jej názov pochádza z laponského slova giron, čo znamená vták. A vták je spolu s alchymistyckým znakom železa vyobrazený aj na znaku mesta. Nie je to náhoda - železo symbolizuje najdôležitejšie priemyselné odvetvie v Kirune – ťažbu železnej rudy.

16.10.2023 06:00
Kiruna, Švédsko, Laponsko, zima, sneh, mesto,... Foto:
Kiruna
debata (2)

Zaujímavosťou je, že hoci má Kiruna len okolo 20 000 obyvateľov, s rozlohou 19 447 km2 je najrozľahlejším mestom v celom Švédsku.

Približne 26 % z plochy Kiruny zaberajú chránené územia, čo je 11 % z celkovej plochy chránených území Švédska. Celá plocha je, samozrejme, iba veľmi riedko osídlená a len samotné centrum má charakter mestskej zástavby.

V meste sa obyvatelia dlho venovali prakticky len jednému – ťažbe železa a pridruženým činnostiam. Aj preto sa mnoho Kirunčanov z mesta odsťahovalo, najmä v 70. rokoch, keď nastal pokles cien železnej rudy, bane sa zatvárali a nezamestnanosť v odvetví rástla.

Následne sa karta opäť obrátila a ťažobný priemysel mesta zasa nadobudol na dôležitosti. Baňa na železnú rudu v Kirune, ktorú prevádzkuje švédska štátna spoločnosť LAB, v súčasnosti produkuje 80 percent potrieb Európskej únie. Každý deň sa z bane vyťaží ruda v hodnote šiestich Eiffelových veží.

Santa Claus, Vianoce, anjel, darček Čítajte viac Laponské Rovaniemi – mesto, z ktorého (ne)pochádza Santa Claus

Kiruna však okrem ťažby rozvíja už aj turizmus, ročne sem zavíta až 300 000 návštev­níkov. Turisti sa radi chodia lyžovať na Kiirunavaaru, pravdepodobne najväčšie teleso na svete tvorené železnou rudou, z ktorého sa stále intenzívne ťaží.

Svetovo známym je aj Ľadový hotel, ktorý v neďalekej osade Jukkasjärvi každý rok vyrastá. Prvý raz ho vytvorili začiatkom 90. rokov a odvtedy je to každoročná tradícia, vždy s inou témou.

Ďalším miestnym lákadlom je pozorovanie polárnej žiary a zimný festival s pretekmi sobov a vyrezávaním ľadových sôch. Populárne je aj rybárčenie a na svoje si prídu tiež lovci.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Všetko tu však nie je len ružové. Postupom času sa mesto podkopané baňami začalo prepadávať, najmä v centrálnej časti začala pôda sadať. Navyše sa pod Kirunou našli aj cenné minerály, ktoré sa využívajú na výrobu batérií pre elektrické autá a veterných turbín.

Analýzy odhalili, že v miestnej nemocnici sa vytvorili hlboké praskliny, budovu školy rovno vyhlásili za nebezpečnú.

Úradníci preto museli začať konať: v roku 2004 prijali krízový plán, že celé centrum Kiruny sa postupne – budova po budove vrátane historických pamiatok, ako je kostol, z roku 1912 – presunie severnejšie, k jazeru Luossajävri. V rámci tohto podujatia sa presťahuje aj takmer 6 000 ľudí.

Celý presun mal trvať približne jednu dekádu, no dokončenie sa teraz očakáva až v roku 2026.

fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín, decht, fajčiť Čítajte viac Najzdravší európsky národ: Prvá krajina úplne zakáže cigarety ženy Čítajte viac Najlepšie krajiny pre ženy: Rebríček na rok 2020. Slovensko chýba Rumunsko, hory, hmla Čítajte viac Izolovaná komunita na severe Európy hovorí mŕtvym jazykom a žije ako pred stáročiami

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bane #Švédsko