Najzdravší európsky národ: Prvá krajina úplne zakáže cigarety

Švédsko sa blíži k vyhláseniu celej krajiny za „nefajčiarsku zónu“. Vo svojej populácii má menej ako 5 % denno-denných fajčiarov, čo z neho robí štát s najnižšou mierou fajčenia v Európskej únii.

05.09.2023 06:00
debata (46)

Mnohí odborníci sú toho názoru, že zásluhu na tomto skvelom stave majú desiatky rokov trvajúce protifajčiarske kampane a legislatíva, napríklad dlho trvajúci zákaz fajčenia v reštauráciách, vysoké dane na cigarety, píše Times of India.

Švédsko v roku 2019 zakázalo tiež fajčenie aj na vonkajších miestach na sedenie.

Správy ďalej dodávajú, že Švédi si riziká fajčenia veľmi dobre uvedomujú a aj mladšia generácia škodlivosti nikotínu a ďalších zložiek cigariet rozumie. Svoje zdravie si severania mimoriadne vážia, a tak neriskujú choroby spojené s fajčením.

Dôkazom je relatívne nízka miera rakoviny pľúc v krajine.

Fajčenie vo švédskej spoločnosti z roka na rok klesá, pred 20 rokmi fajčilo denne okolo 20 % populácie, čo bola v tom čase aj tak celosvetovo nízka miera. Vlani štatistický úrad uviedol, že medzi Švédmi je ešte 5,6 percenta fajčiarov.

Fajčenie v práci oberá firmy o milióny - fajčiari viac chýbajú Čítajte viac Fajčíte? Tieto dovolenkové destinácie vám za cigarety naparia pokuty aj väzenie Kuba, Havana, domino, ženy, stôl, susedky, Čítajte viac Pravda o Kube: Za slnečnými plážami a modrým dymom cigár sa krčí beznádej lietadlo, letisko Čítajte viac Meškali a ich bábätko nemalo letenku: Rodičia opustili syna na check-ine a bežali do lietadla

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #Švédsko