Nenápadne nám vzniká nové more: 60-kilometrová trhlina sa otvorila už v roku 2005 a zväčšuje sa

Zem sa neprestala meniť a utvárať, a tak niet divu, že planéta, ako ju teraz poznáme, už o niekoľko rokov nemusí existovať. Dnes sa učíme o piatich oceánoch, toto sa môže zmeniť...

10.01.2024 06:00
debata (7)

Afrika sa momentálne zmieta v úchvatnej geologickej premene, ktorá predpovedá pretvorenie kontinentu a vznik nového mora.

Tento mimoriadny proces prebieha takpovediac pred našimi očami, no v tichosti a nenápadne: v etiópskej oblasti Afar, kde sa kolosálna trhlina v zemskej kôre, známa ako východoafrický rift, postupne rozširuje a prehlbuje a odhaľuje roztavenú magmu pod ňou.

Východoafrická trhlina je výsledkom zložitého tanca troch tektonických platní – núbijskej, somálskej a arabskej – z ktorých každá sa od ostatných vzďaľuje.

Kultúrni antropológovia popisujú štyri základné...
Prvá fáza, teda fáza nadšenia, obvykle...
+7Nie všetky odlišnosti spôsobujú frustráciu....

Rozbiehajúce sa platne vytvárajú priestory, ktoré vypĺňa roztavená hornina z plášťa, vytvárajúc novú kôru, a rodia sa sopky.

Aj keď východoafrická trhlina nie je novým fenoménom, oblasť Afar vyniká ako jedno zo vzácnych miest, kde sa tento proces roztrhávania odohráva na súši a ponúka viditeľné divadlo kontinentálnej transformácie.

Afarská prepadlina, ktorá sa nachádza v regióne Afar, bola svedkom pozoruhodnej udalosti v roku 2005, keď erupcia sopky Dabbahu, ktorá sa nachádza na severnom konci trhliny, vyvolala sériu zemetrasení, ktorých výsledkom bola 60 kilometrov dlhá a 8 metrov široká trhlina, ktorá vznikla len za desať dní.

Zem medzi puklinou sa prepadla, čím sa vytvorila priehlbina pripravená stať sa v budúcnosti novým morským dnom.

Nasledovala magma stúpajúca nahor cez centrálnu oblasť trhliny, ktorá postupne oddeľuje prasklinu v oboch smeroch.

Tento úžasný jav vedci opísali ako „zrodenie nového oceánu“.

cestovateľka, turistka, rieka, klobúk, čína, lode, splav, veslá, džungľa, prales, Čítajte viac Tak Níl či Amazonka?! Ktorá je najdlhšia? Svetovú dilemu chcú konečne vyriešiť meraním raz a navždy

Odvtedy sa trhlina prehlbuje pomalším tempom sprevádzaným zosuvmi pôdy, prerušovanými občasnými výbuchmi sopečnej aktivity.

Satelitné snímky v roku 2019 odhalili, že celá trhlina sa rozširuje rýchlosťou 4 centimetre za šesť mesiacov, čo signalizuje pokračujúcu tvorbu oceánskej kôry.

Dôsledky tohto geologického zázraku presahujú naše predstavy. Oblasť Afar je rajom pre rozmanitú a endemickú flóru a faunu, ktorá je jedinečne prispôsobená svojmu náročnému prostrediu. Okrem toho obsahuje bohaté ložiská fosílií a artefaktov, ktoré sú kľúčové pre odhalenie histórie ľudskej evolúcie.

Presný časový plán vzniku nového oceánu nie je ešte jasný, hypotézy však naznačujú, že vody Červeného mora by mohli začať prúdiť do vznikajúceho nového mora približne o milión rokov. Spojenie Červeného mora a Adenského zálivu by znamenalo hlbokú geologickú transformáciu.

opaľovanie sa - slnenie - pláž - piesok - ochranný faktor Čítajte viac Do Chorvátska na piesok? Tu je top 7 miest, ktoré vás príjemne prekvapia NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #tektonické platne