Tieto mestá majú najhoršie znečistené ovzdušie v Európe. Rebríček prekvapí, bicykle nepomohli

Podľa čoho hodnotia obyvatelia kvalitu života v ich meste? Pracovné príležitosti, výška platov, dostupnosť bývania a dopravy, celkové náklady na život, atrakcie... Zohľadňujú však ľudia aj menej "viditeľné" faktory ako kvalita ovzdušia?

05.10.2023 06:00
debata

Pri rýchlom, párdňovom, výlete, znečistený vzduch nespôsobí turistom väčšie problémy, iné je to, ak v tomto prostredí niekto žije dlhodobo, celý život.

Amsterdam, Holandsko
Video
Prekvapenie: v rebríčku sa ocitol aj ekologicky pôsobiaci Amsterdam, mesto bicyklov. / Zdroj: Pixabay.com

Výskum však ukazuje, že už vystavenie sa vysokej úrovni znečistenia, aj keď len na krátky čas, môže mať škodlivý vplyv na naše zdravie, najmä na pľúca a srdce.

Nová štúdia odhalila úrovne znečistenia ovzdušia v populárnych mestách Európy a výsledky vás možno prekvapia.

Povesť niekedy zavádza

Na základe usmernení Svetovej zdravotníckej organizácie o kvalite ovzdušia bola vykonaná analýza s cieľom zistiť prítomnosť a množstvo jemných častíc: znečisťujúcej látky, ktorá predstavuje najväčšie riziko pre naše zdravie.

Maximálna hladina, ktorá sa považuje ešte za bezpečnú, je dlhodobý priemer nie vyšší ako 5 μg/m3.

S hladinami takmer štvornásobne vyšším ako je bezpečné množstvo – až 19,7 μg/m3 – je na tom z celej Európy najhoršie taliansky klenot, mesto módy, ale aj priemyslu – Miláno.

Lepšie na tom však nie sú ani ďalšie v poradí v tomto desivom rebríčku: všetkých päť najhorších miest má dlhodobý priemer, ktorý je najmenej dvojnásobkom odporúčaní WHO.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac Jesenný eurotrip? Najdrahšími mestami Európy sú Amsterdam a Benátky. Najlacnejšie vás zaskočí...

Druhým najviac znečisteným mestom sú Atény s 13,6 μg/m3, tesne nasledované Prahou, Barcelonou a Berlínom, ktoré majú všetky hodnoty okolo 12 μg/m3.

V tomto kontexte prekvapí, že Amsterdam – mesto spojené s masovou zdravou cyklistikou – sa umiestnilo na desiatom mieste, zatiaľ čo napríklad Londýn, ktorý v ohľade čistoty nemá najlepšiu povesť, nikde nevidno. Hlavné mesto Spojeného kráľovstva proti emisiám aktívne a vedome bojuje, na konci augusta rozšírilo svoju zónu s ultranízkymi emisiami na celé mesto.

Ak sa teda chcete uistiť, že vaša ďalšia dovolenka bude bezproblémová a zdravá, úroveň znečistenia môže byť ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť.

Toto sú mestá Európy s najviac znečisteným vzduchom:

  1. Miláno, Taliansko
  2. Atény, Grécko
  3. Praha, Česká republika
  4. Barcelona, Španielsko
  5. Berlín, Nemecko
  6. Rím, Taliansko
  7. Paríž, Francúzsko
  8. Brusel, Belgicko
  9. Hamburg, Nemecko
  10. Amsterdam, Holandsko

Štúdiu vykonala spoločnosť StressFreeCar­Rental.com, čo je trochu ironické, keďže automobilová doprava je hlavným zdrojom znečistenia ovzdušia v európskych mestách.

vrt Kola, Rusko, diera, najhlbšia, smetisko, odpadky, odpad Čítajte viac Najhlbšia diera, akú ľudia vyvŕtali: Prečo Rusi 12-kilometrovú Kolu radšej uzavreli? pivo, alkohol, krčma, terasa, leto, partia, priatelia, na zdravie Čítajte viac Jeden kilometer, 82 reštaurácií, 331 stolov: Obyvatelia majú barov plné zuby, radnica ich vysmiala Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Čítajte viac 36 turistov na 1 obyvateľa! Tieto európske mestá dusia najväčšie davy dovolenkárov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #znečistenie ovzdušia