Najstarší hotel sveta vás vyzuje a ustelie vám na zemi. A za noc si zaúčtuje vyše 650 eur

Legenda hovorí, že to bolo v roku 705. Vtedy sa vraj syn najmocnejšej šľachtickej rodiny vydal na cestu z hlavného mesta a práve v tejto oblasti objavil horúce pramene. Na mieste čoskoro vyrástol ryokan - tradičný japonský "kúpeľný" hotel, kam už viac ako tisícročie prichádzajú rôzni hostia túžiaci po oddychu.

06.08.2023 06:00
debata

Chodia sem prepracovaní tokijskí zamestnanci, slávni vodcovia a dokonca aj súčasný cisár Naruhito, aby sa ponorili do liečivej vody a užili si úchvatnú prírodnú scenériu naokolo.

Nishiyama Onsen Keiunkan je zastrčený hlboko v horách japonskej prefektúry Jamanaši, prežil aj požiare a tajfún, a dodnes tu vládne duch tradície – všade sú podlahy tatami, vane sú drevené, personál nosí oblečené kimono a tabuľky na stenách sú napísané ručnou kaligrafiou. Zdá sa, že tu zastal čas, a nie je to len pocit.

Guinessova kniha rekordov označila v roku 2011 Nishiyama Onsen Keiunkan za najstarší hotel na svete.

Vtedy sa zariadenie dostalo do povedomia širokej verejnosti a zaradilo ho na svoj cestovateľský zoznam mnoho dobrodruhov. Odvtedy sa hotel usiluje nachádzať rovnováhu medzi turistickým dopytom a zachovaním svojho tradičného a pokojného ducha.

Ani dostať sa k hotelu nie je jednoduché. Poslednou zastávkou na ceste japonským vidiekom je mestečko Minobu, v ktorom nie je žiaden väčší obchod, len tradičné rodinné podniky a predajne, ktoré sa odovzdávajú dlhé roky z generácie na generácie.

Z Minobu vedie k hotelu, ukrytému hlboko v horách, hodinová cesta po kľukatej ceste. Cestujúcich hneď po príchode privítajú zamestnanco v tradičných kimonách a sprevádzajú ich do vstupnej haly.

Hosťom ponúknu papuče s ich menami, topánky dnu nie sú povolené.

Štandardné izby v hoteli Nishiyama Onsen Keiunkan majú tri časti: dva priestory na sedenie a jeden obývací priestor. Na stenách visia tradičné japonské závesné zvitky kakejiku, ktoré zobrazujú prírodu a nesú kaligrafický podpis umelca.

Okná sú také veľké, že výhľad na les vyzerá ako Monetov obraz pokrývajúci stenu.

Dolu tečie veľká rieka, para naznačuje teplotu vody. Muž s udicou chytá dnešnú večeru.

Termálnych prameňov je tu šesť – štyri vonkajšie a dva vnútorné. Dva vnútorné horúce pramene sú k dispozícii iba na rezerváciu, čo umožňuje, aby si tento zážitok mohli vychutnať aj tí, ktorí majú tetovanie.

V Japonsku totiž väčšina kúpeľov s horúcimi prameňmi zakazuje vstup ľuďom s tetovaniami, keďže túto ozdobu tela si tu spájajú s gangstrami.

Na večeru majú hostia pridelenú súkromnú izbu v rezervovanom čase. Päťchodové jedlo sa podáva s miestnym vínom. Konzumuje sa suši, tofu s ľahkou polievkou, údené ryby a mäso grilované na sopečných kameňoch z hory Fudži.

Keď sa hostia po jedle vrátia do svojich izieb, zistia, že ich ubytovanie sa zmenilo: obývacia izba je teraz spálňou. Vankúš je umiestnený tak, aby mala hlava z neho dokonalý výhľad na ranný les.

Manažér hotela, ktorý po prvý raz nie je z rodín, ktoré zariadenie po stáročia vlastnili, sa drží japonských tradícií a tvrdí, že vyzúvaním či spaním na zemi ukazuje hosťom, z ktorých mnohí prichádzajú zo zahraničia, autentickosť miestneho života a pohostinnosti.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda
mall tv hotelová zba lomnický štít Čítajte viac Zakrúti sa vám hlava! Toto sú najdrahšie hotelové izby na Slovensku väzeň, väzenie, väznica, basa, Čítajte viac Otvorili megaväznicu pre 40 000 zloduchov: na 100 m2 žije vyše 100 väzňov s iba dvoma záchodmi NEPOUZ, Varadero, Kuba, pláž, exotika, palmy, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Rusko chce poslať 500 000 dovolenkárov do tejto krajiny. Žiada však preškolenie hotelového personálu podľa svojho manuálu kempovanie, stanovanie, stan, rodina, príroda, výlet, deti, stanovačka, stan, jedlo, potraviny, relax, les, príroda, víkend, radosť, rodičia, deti, Čítajte viac Dovolenka v Chorvátsku za dobrý peniaz? Tu je 7 kempov, v ktorých si užijete leto a ušetríte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #hotel