Koniec letným dovolenkám v Stredomorí? Turisti radikálne menia smer: Kde budú top destinácie o pár rokov?

Má klasická stredomorská letná dovolenka budúcnosť? To je otázka, ktorú si kladú dovolenkári v južnej Európe pri pohľade na teplomery, ktoré tu v júli ukazovali okolo 40 °C.

17.08.2023 06:00
žena, pláž, opaľovanie, leto Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Odvetvie cestovného ruchu, ktoré významne prispieva k hrubému domácemu produktu Európy, sa podľa expertov aj samotných turistov v nasledujúcich rokoch zmení. Môže za to výrazne sa otepľujúca klíma, ktorá vyháňa dovolenkárov na chladnejšie miesta.

Talianske pláže sú očarujúce, ale v lete možno ostanú prázdne
Video
Zdroj: Pixabay.com

Tento predpoklad nie sú len obyčajné obavy, podporuje ho štúdia Európskej komisie s faktami a číslami, ktorú vypracoval David Garcia León, analytik pre klimatické vplyvy a politiku adaptácie v Európskej komisii.

Sezóna sa z júla a augusta presunie

Španielsko, Taliansko a Grécko patria medzi krajiny EÚ, ktorých ekonomiky sú obzvlášť výrazne orientované na sektor cestovného ruchu. Avšak neznesiteľné horúčavy, ktoré v lete bičujú najmä juh Európy v oblasti Stredozemného mora, spôsobili veľkú neistotu v hotelových rezerváciách, píše Euronews.

„Vo všeobecnosti sa musíte pripraviť na to, že bude ešte teplejšie a bude skôr suchšie,“ povedal expert na klímu Hans-Martin Füssel z Európskej environmentálnej agentúry EEA v Kodani.

Zo zmeny správania turistov však, naopak, ťažia severné, ale aj ďalšie regióny, kam sa cestovatelia čoraz častejšie uchyľujú počas letných dovoleniek. Nárast počtu návštevníkov zaznamenala za posledné týždne Škandinávia, pre Francúzov je teraz v kurze napríklad Maurícius, kde je v júli a auguste obdobie zimy.

NEPOUZ, Varadero, Kuba, pláž, exotika, palmy, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Rusko chce poslať 500 000 dovolenkárov do tejto krajiny. Žiada však preškolenie hotelového personálu podľa svojho manuálu

Experti vysvetľujú, že to neznamená, že sa cestovný ruch v krajinách ako Grécko, Španielsko a Taliansko zrúti. Sezóna sa však z júla a augusta presunie na jar a jeseň.

Európa je podľa prepočtov Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) stále najnavštevovanejším regiónom na svete. V roku 2020 tento kontinent generoval 41 percent všetkých svetových príjmov z cestovného ruchu a zaregistroval 51 % všetkých medzinárodných príchodov, čo v reálnych číslach znamená 582 miliónov turistov.

4 krajiny s dobrým pomerom kvality a ceny

Podľa mimovládnej organizácie European Travel Commission (ETC), ktorá celosvetovo propaguje Európu ako cestovateľskú destináciu, je európsky trh cestovného ruchu na vzostupe. Pokiaľ ide o počet cestujúcich prichádzajúcich do Európy, tento rok už dosiahol 95 percent z celkového počtu v roku 2019, uvádza ETC.

Vysoký spotrebiteľský dopyt sa drží napriek tvrdohlavej inflácii a rastúcim cestovným nákladom. Môžu za to aj dovolenkári z USA, ktorí ťažia z výhodného kurzu. Podľa údajov ETC zaznamenávajú obzvlášť veľké nárasty turistov z USA krajiny ako Portugalsko (+ 79 %), Turecko (+ 78 %) a Čierna Hora (+ 43 %).

Všeobecne sa pozornosť obracia na krajiny, o ktorých sa hovorí, že ponúkajú dobrý pomer kvality a ceny. Hodnotenia Európskej cestovnej komisie do mája 2023 vrátane ukázali, že z tejto povesti ťažia najmä štyri krajiny: Srbsko (s 27 %-ným rastom v aktuálnom roku), Bulharsko (+ 21 %), Čierna Hora (+ 12 %) a Turecko (+9 %).

Azory, ostrovy, kráter, jazero, jazerá, Čítajte viac Nemáte na vychytené destinácie? Tu sú 3 alternatívy: Rovnako skvelé, no omnoho lacnejšie manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Dovolenky sa predražia: Tu sú destinácie, ktoré si od roku 2023 účtujú (vyššie) poplatky za návštevu Grado, mesto, kanál, Taliansko, Čítajte viac Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredomorie #letná dovolenka