Nemáte na vychytené destinácie? Tu sú 3 alternatívy: Rovnako skvelé, no omnoho lacnejšie

Letná dovolenka určite poriadne nahryzne rozpočet, najmä ak si chcete dopriať kvalitu a krásu. Najznámejšie krajiny však nemusia byť jediné dobré a skvelý oddych sa dá zažiť aj v lacnejších destináciách. Tu sú tri tipy na miesta, ktoré vás neuvrhnú do dlhov, no aj tak ponúkajú svetové zážitky.

28.07.2023 06:00
debata

Havaj?

Zelené ostrovy pokryté nespútanou džungľou, sopečné vrchy a vodopády ktoré tvoria neopakovateľnú scenériu, raj surferov, potápačov, ale aj filmárov – nakrúcali sa tu Indiana Jones, Jumanji, Godzilla, Piráti Karibiku a mnohé ďalšie.

Portugalsko v mnohom pripomína exotický Havaj
Video
Zdroj: Pixabay.com/Matthias_Groeneveld

Havaj je oázou pokoja a pomalého životného štýlu, kde sa dokonalých piesočnatých plážach a v tyrkysovom mori zabudnete na čas a všetky starosti.

Perla Pacifiku je však aj poriadne ďaleko a už len samotné letenky vyjdu na toľko, čo inde celý dovolenkový pobyt. Týždeň v tomto tropickom raji stojí priemerne 3700 eur.

A tak namiesto Havaja vyrazte do Portugalska, konkrétne na Azorské ostrovy. Priemerný cestovateľ tu strávi týždeň za 1400 eur, čo je príjemný rozdiel. Čo ale nie je oproti Havaju veľký rozdiel je azorská príroda a podmienky, radí cestovný sprievodca Levne po svete.

Súostrovie leží v strede Atlantického oceánu, asi 1 500 kilometrov od Lisabonu a rovnako ako Havaj, aj ich vytvorila sopečná činnosť. Kúsky zeme sa strmo dvíhajú do výšky nad hlbokú vodu, a aj vďaka tomu sa v bezprostrednej blízkosti Azor dajú bez problémov pozorovať veľryby.

Pre ostrovy je poznávacím znamením bujná vegetácia, vodopády, minerálne pramene, sírne jazerá aj gejzíry.

Azory tvoria unikátnu botanickú oblasť Makaronézie s veľkým množstvom endemických rastlín. Okrem milovníkov prírody lákajú aj nadšencov adrenalínu. Turisti môžu navštíviť niekoľko sopiek len driemajúcich sopiek a následne svoje turistikou unavené nohy vymáčať v horúcich prameňoch.

Lefkada, Grécko, ostrov, pláž, Iónske more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Karibik Európy: Tento pestrý ostrov vyrazí dych svojou exotickou vizážou

Chorvátsko?

Veru, aj táto Slovákmi obľúbená destinácia si časom získala srdcia celého sveta, a preto ceny tamojších dovoleniek vystúpili do nebeských výšin. Sedemdňová sólo dovolenka v tomto raji Jadranu vyjde priemerne na 1500 eur, rodina vysolí aj dvojnásobok.

Chorvátska Dalmácia
Video
Zdroj: Pixabay.com

Čo však láka do Chorvátska – nádherná čistá voda, upravené kamienkové pláže, čarovné kamenné mestečká, dramatické skaliská v pozadí, zrozumiteľnosť jazyka, nie dlhá cesta – ponúka aj susedná Čierna Hora. A pritom stále za nižšie ceny, týždeň tu pre jednu osobu vyjde na približne 1200 eur.

Čiernu Horu volajú neokukaný štát, no počas celej dovolenky budete mať známosti, je to totiž krajina na nerozoznanie od slávneho Chorvátska.

Vyberte sa do Boky Kotorskej, hlbokého zálivu, ktorý niektorí prirovnávajú k fjordu, aj keď za jeho vznikom nestojí ľadovec. Mesto Kotor má okrem prímorskej atmosféry aj historické pamiatky ovplyvnené aj benátskou nadvládou, ktoré sú v zozname UNESCO – Staré mesto ohraničujú hradby, perlou je Katedrála sv. Tryphonova z 12. storočia.

Za spoznanie stojí aj historické mesto Budva, čiernohorské Miami, ktoré je najpopulárnejšou a aj najdrahšou destináciou krajiny. Neďaleko sa rozkladá pitoreskné Bečiči a slávny „ostrov“ Sveti Stefan, malá dedinka na myse, spojená s pevninou úzkou cestičkou. Do dedinky sa dostanú len v nej ubytovaní, no výhľad si na ňu možno vychutnať z okolitých pláží.

Thajsko?

Ak ste uchvátení ázijskou exotikou, možno túžite po niektorej z krásnych pláží na Krabi, Phukete, Koh Samui či Pattayi. A miestnom geniálnom jedle. Možno vás však odrádza cenovka pobytu v tomto raji, kde sa nakrúcali bondovky, Rambo, Kickboxer, Mortal Kombat či slávna Pláž s di Capriom v hlavnej úlohe.

Vietnam
Video
Zdroj: Pixabay.com/ZENJOY-CAMERA

Alternatívou je neďaleký Vietnam, o niečo lacnejší a možno aj o niečo zaujímavejší. Veď kto by nepoznal Hanoj, jedno z najkrajších ázijských miest, krásne ovplyvnené čínskou kultúrou? Či kozmopolitný Saigon

Alebo zátoku Halong, Dračiu zátoku unikátnu svojimi vápencovými skalami vystupujúcimi z mora, vďaka ktorým celú oblasť v roku 1994 zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO?

Nechajte sa unášať dejinami v cisárskom meste Hue alebo relaxom na plážach Nha Trangu alebo Danangu. A skočte rovno aj do susednej Kambodže poobdivovať jednu z najslávnejších stavieb sveta, komplex Angkor Wat.

rodina, cestovanie, cestovný pas, dovolenka, kontrola, letisko, turisti, colnica, mama, otec, deti, rodičia, Čítajte viac Chceli ušetriť, tak vzali deti na dovolenku počas školského roka. Na Vianoce im došla šialená pokuta Marmaris, Turecko, more, dovolenka, člny, prístav, lode, cestovanie, turizmus, Čítajte viac Lacno a dobre? V týchto 3 destináciách Európy zaplatíte za dovolenku najmenej Podgorica, Čierna Hora, Montenegro, kruhový obchvat Čítajte viac Drsný brutalizmus aj lacné pivo: Táto európska metropola prekvapí kultúrou aj nízkymi cenami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Vietnam #Havaj #Čierna Hora #Thajsko #Kambodža #Havajské ostrovy #Azory #Azorské ostrovy