Dovolenky sa predražia: Tu sú destinácie, ktoré si od roku 2023 účtujú (vyššie) poplatky za návštevu

Niektoré krajiny, miesta či mestá si za využívanie ich priestorov a opotrebovávanie vybavenia budú účtovať "bolestné".

09.05.2023 06:00
debata
Video
Bangkok. Zroj: Pixabay.com/Manish Kumar Patanwar

Vstupné od júna ohlásilo Thajsko. Či už budete objavovať pulzujúce thajské mestá alebo relaxovať na dokonalých plážach, tento rok si budete musieť priplatiť, píše Lonely Planet.

Vláda odsúhlasila vstupný poplatok až 300 bahtov (necelých 8 eur) pre všetkých zahraničných návštevníkov bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú.

Tým, ktorí priletia, sa bude poplatok prirátavať k cenám leteniek. Ostatní, ktorí prídu autobusom, vlakom alebo loďou, budú musieť zaplatiť ďalších 150 bahtov (4 eurá) za cestovné.

Podľa thajského ministerstva cestovného ruchu budú príjmy z poplatku použité na financovanie trvalo udržateľného riadenia zdrojov cestovného ruchu v Thajsku a na pokrytie úrazového poistenia pre turistov, ktorí si to nemôžu dovoliť.

Vstupný poplatok je jednorazový a vzťahuje sa len na ľudí, ktorí v krajine prenocujú, deti do dvoch rokov ho neplatia.

Bach Long, Biely Drak, most, presklený most, sklenený most, Vietnam Čítajte viac Najdlhší presklený most na svete meria 632 metrov, ľudia však z neho majú paniku

S rastúcim masovým turizmom sú dane ako táto čoraz bežnejšie. V roku 2019 začal Nový Zéland účtovať návštevníkom za vstup 35 novozélandských dolárov (približne 20 eur).

O dva roky neskôr Japonsko zaviedlo „daň sayonara“, ktorá vyžaduje, aby turisti pri odchode z krajiny zaplatili 1 000 jenov (necelých 7 eur).

Väčšina krajín, najmä v Európe, vo všeobecnosti vyberá turistické dane prostredníctvom poskytovateľov ubytovania alebo spoločností zabezpečujúcich rezervácie dovoleniek a získané príjmy putujú na poskytovanie služieb.

Ceny sú zvyčajne nízke, ale v tomto roku viaceré destinácie zvyšujú existujúce poplatky, keďže kríza životných nákladov pokračuje.

Španielsko

Ak v roku 2023 navštívite Valenciu, budete platiť turistickú daň v rozmedzí od 50 centov do 2 eur za noc (v závislosti od vášho ubytovania).

Daň sa platí hotelu, penziónu alebo prenájmu, v ktorom ste ubytovaní.

Platí to pre celý región Valencia, nielen pre mesto. To znamená, že ak plánujete navštíviť aj obľúbené dovolenkové destinácie Alicante, Benidorm a strediská Costa Blanca, náklady na vašu cestu sa tiež zvýšia.

Priplatíte si aj v Barcelone. Miestna správa totiž od roku 2023 zvyšuje turistickú daň. Tú platí každý, kto prenocuje sedem po sebe nasledujúcich dní (ďalej tu môžete zostať aj mesiac a zaplatíte rovnaký poplatok). V súčasnosti platia hostia za pobyt v prenájme v meste 4 eurá za noc, no tento rok sa sadzba zvýši na 5 eur.

Mudejarský kráľovský kláštor Santa Maria de...
Lanzarote, Španielsko
+6Granada

Bhután

Predošlé poplatky sú v porovnaní s astronomickými turistickými sadzbami v Bhutáne len nepatrné.

Krajina v septembri prepracovala svoj model cestovného ruchu a zrušila denný poplatok vo výške 180 až 230 eur za all-inclusive balík.

Nový poplatok za trvalo udržateľný rozvoj bude vo výške 180 eur no s dodatočnými nákladmi na jedlo, ubytovanie, dopravu a všetko ostatné, ktoré predtým bývali súčasťou balíčka.

Thajsko, oslavy, kráľ, výročie na tróne Čítajte viac Kráľ-playboy si doprial izoláciu v 'zatvorenom' alpskom hoteli s 20 ženami San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou Mall TV, Naomi v Japonsku, Čítajte viac Ako vyzerá najvyťaženejšia stanica metra? Prečo tlačia ľudí do vagónov páni v rukavičkách?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #poplatky