Rebríček najsilnejších pasov: Slovensko poskočilo nahor, aj keď sa mu počet krajín nezmenil

S ktorou krajinou sa chce každý kamarátiť? Ktorí obyvatelia sú najdôveryhodnejší?

11.08.2023 06:00
cestovanie, cestovateľ, turista, letisko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dlhých päť rokov bolo na prvom mieste v rebríčku Henley Passport Index Japonsko. Index meria globálnu slobodu cestovania podľa toho, do koľkých krajín sa držitelia konkrétneho pasu dostanú bez víz alebo len s vízami na požiadanie.

V roku 2023 však Japonsko kleslo až na tretie miesto a novým držiteľom titulu „najobľúbenejšia krajina sveta“ je Singapur, ktorého občania môžu bez víz navštíviť 193 z 227 krajín po celom svete, píše CNN.

Ázia už dlho dominuje na vrchole rebríčka, no tento rok sa nedala zahanbiť ani Európa, ktorá sa vracia na scénu. Nemecko, Taliansko a Španielsko sa posunuli na druhé miesto vďaka bezvízovým prístupom do 190 destinácií.

orangutan, Borneo Čítajte viac Zabudnite na Jakartu. V džungli stavajú novú metropolu, dvakrát väčšiu ako New York, takto má vyzerať

Japonsko a Južnú Kóreu dopĺňajú na pozícii číslo 3 Rakúsko, Fínsko, Francúzsko, Luxembursko a Švédsko. Občania tejto top sedmičky majú prístup do 189 destinácií.

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo od roku 2014 klesajú. Zlaté časy zažili pred takmer desiatimi rokmi, keď sa spoločne umiestnili na prvom mieste.

Británia sa teraz predsa len trocha pozviechala a v rebríčku poskočila na 4. miesto, čo je pozícia, na ktorej sa neumiestnila už od roku 2017. USA však klesli o ďalšie dve miesta na ôsmu priečku, pričom majú bezvízový prístup len do 183 destinácií.

V rebríčku si, naopak, v lete 2023 polepšilo Slovensko. Oproti predošlému vydaniu indexu, kde sa umiestnilo na 10. mieste, je tento raz na 9. mieste. A to napriek tomu, že počet destinácií, kam sa so slovenským pasom dostaneme bez víz, sa nám nezmenil – stále je to 183 krajín.

Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami

Henley Passport Index je založený na údajoch Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA) a celosvetovo hodnotí 199 pasov. Aktualizuje sa v reálnom čase počas celého roka, keď vstúpia do platnosti zmeny vízovej politiky.

Spoločnosť pripomína, že priebehu 18 rokov, od kedy sa rebríček zostavuje, sa priemerný počet destinácií, do ktorých sa môžu cestujúci dostať bez víz, takmer zdvojnásobil – z 58 v roku 2006 na 109.

Rozdiel v slobode cestovania medzi tými, ktorí sú na vrchole a tými na konci rebríčka je však väčší ako kedykoľvek predtým. Občania Afganistanu môžu bez predchádzajúceho víza navštíviť len 27 destinácií, Iračania 29 destinácií a Sýrčania 30.

Iný rebríček

Rebríček spoločnosti Henley & Partner je len jedným z viacerých indexov vytvorených finančnými spoločnosťami.

Index pasov spoločnosti Arton Capital zoraďuje pasy 193 členských krajín OSN a šiestich území – Taiwanu, Macaa, Hongkongu, Kosova, palestínskych území a Vatikánu. Územia pripojené k iným krajinám sú vylúčené.

NEPOUZ, medveď, zoo Čítajte viac Škandál, či omyl? Ľudia obvinili zoo, že namiesto medveďov ukazuje hercov v kožuchoch, pozrite si video

Počas roka sa tiež aktualizuje v reálnom čase, ale jeho údaje sa zhromažďujú dôkladným monitorovaním portálov jednotlivých vlád.

V rebríčku Arton’s Global Passport Power Rank 2023 sú na prvom mieste so skóre 180 krajín Spojené arabské emiráty.

Čo sa týka druhého miesta, to patrí až 11 krajinám, z ktorých väčšina je v Európe: Nemecko, Švédsko, Fínsko, Luxembursko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Rakúsko, Švajčiarsko a Južná Kórea.

Na 3. mieste je Spojené kráľovstvo, Dánsko, Belgicko, Portugalsko, Nórsko, Poľsko, Írsko a Novým Zéland.

USA a Japonsko sú na štvrtom mieste.

Najlepšie pasy na rok 2023 podľa Henley & Partner:

  1. Singapur (192 destinácií)
  2. Nemecko, Taliansko, Španielsko (190 destinácií)
  3. Rakúsko, Fínsko, Francúzsko, Japonsko, Luxembursko, Južná Kórea, Švédsko (189)
  4. Dánsko, Írsko, Holandsko, Spojené kráľovstvo (188 destinácií)
  5. Belgicko, Česká republika, Malta, Nový Zéland, Nórsko, Portugalsko, Švajčiarsko (187 destinácií)
  6. Austrália, Maďarsko, Poľsko (186 destinácií)
  7. Kanada, Grécko (185 destinácií)
  8. Litva, Spojené štáty americké (184 destinácií)
  9. Lotyšsko, Slovensko, Slovinsko (183 destinácií)
  10. Estónsko, Island (182 destinácií)

Najhoršie pasy:

  • 101. Sýria (30 destinácií)
  • 102. Irak (29 destinácií)
  • 103. Afganistan (27 destinácií)
gejša, Japonsko suši, paličky, jedlo, stolovanie, obed, večera, Ázia, Čítajte viac Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #pasy