10 najľudnatejších miest na svete: Jednotka by ubytovala celé Poľsko

Sú omnoho ľudnatejšie ako Slovensko, v ich aglomeráciách žijú svoje životy milióny obyvateľov a spoliehajú sa na zásobovanie, dopravu, pracovné ponuky a atrakcie vo svojom okolí. Zložité systémy musia denno-denne fungovať ako hodinky, v opačnom prípade sa celá štruktúra zrúti a ochromí režim.

01.08.2023 06:00
debata

Aké to je, byť súčasťou obrovského mraveniska, spleti osudov koncentrovaných na jednom mieste? Nevie, kto to neskúsil.

Naomi v Japonsku: Najrušnejšia križovatka sveta vo štvrti Šibuja
Video
Zdroj: MALL TV

Nie je prekvapením, že až sedem z desiatich najľudnatejších oblastí sveta sa nachádza v Ázii.

Celosvetovo viac ako polovica svetovej populácie – 55 % – žije v mestách. Podľa predpovedí OSN sa do roku 2050 toto číslo zvýši na 68 %.

Svet pokračuje v urbanizácii a veľkú ťarchu rastu miest bude niesť na svojich pleciach niekoľko krajín. OSN odhaduje, že do roku 2050 by sa počet obyvateľov mestských oblastí mal zvýšiť o 2,5 miliardy ľudí, pričom takmer 90 % tohto rastu miest sa udeje v Ázii a Afrike.

Podľa OSN neexistujú žiadne štandardizované medzinárodné kritériá na určovanie hraníc mesta a daná mestská oblasť sa sama často definuje viacerými spôsobmi vytýčenia svojej plochy.

Tu je desať najväčších mestských oblastí alebo „mestských aglomerácií“ sveta definovaných na základe štatistík z roku 2020, čo sú najnovšie údaje zverejnené OSN.

OSN tiež vydalo prognózy rastu populácie, ktoré predpokladajú, že Dillí predbehne Tokio na prvom mieste a že Kinshasa v Kongu sa v nadchádzajúcich rokoch pripojí k top 10 najväčším mestám.

Japonskom premáva ružová vlaková súprava Hello...
Japonsko má novú atrakciu - ružový vlak Hello...
+4Marketing po japonsky - ružový vlak Hello Kitty.

10. Osaka, Japonsko

  • Počet obyvateľov: 19,17 milióna

Osaka bola kedysi hlavným mestom krajiny. Mesto je prezývané „Kuchyňa národa“, pretože zohrávalo dôležitú úlohu pri riadení japonskej ekonomiky a obchodu počas 17. storočia.

9. Bombaj, India

  • Počet obyvateľov: 20,41 milióna

Bombaj je popredným finančným strediskom Indie a sídlom Bombajskej burzy.

Aby India udržala krok s rýchlou expanziou a vývojom, plánuje v Bombaji koncom desaťročia otvoriť svoju prvú vysokorýchlostnú osobnú železnicu.

Bombaj má aj špecialitu, vlak určený iba pre ženy dochádzajúce do práce, ktorý im pomáha pohodlne cestovať počas rannej a večernej špičky.

8. Peking, Čína

  • Počet obyvateľov: 20,46 milióna

Peking je hlavným mestom Číny a je jednou z deviatich čínskych provincií a miest, ktoré ležia pozdĺž Veľkého čínskeho múru.

Hoci je Čína najľudnatejšou krajinou sveta, v roku 2022 sa jej populácia prvýkrát za šesť desaťročí znížila. V posledných rokoch došlo v krajine k rapídne klesajúcej pôrodnosti, pričom čísla dosiahli rekordné minimum 6,77 pôrodov na 1000 ľudí.

Vládni úradníci sa pokúsili spomaliť trend, a to aj tým, že zrušili politiku jedného dieťaťa a ponúkli stimuly ako hotovosť pre bábätká a zníženie daní. Nič z toho však neviedlo k trvalému nárastu pôrodnosti.

7. Káhira, Egypt

  • Počet obyvateľov: 20,9 milióna

Káhira je hlavným mestom Egypta a od roku 2021 je domovom približne jednej pätiny celkovej egyptskej populácie. Mesto je okrem iného známe neďalekou Veľkou pyramídou v Gíze, jediným zo siedmich divov starovekého sveta, ktorý dodnes stojí.

6. Dháka, Bangladéš

  • Počet obyvateľov: 21,01 milióna

Mesto Dháka, najväčšie v Bangladéši, má podľa National Geographic takmer dvojnásobok hustoty obyvateľstva Manhattanu s viac ako 43 797 obyvateľmi na km².

Do mesta prichádza každý rok až 400 000 migrantov s nízkymi príjmami, z ktorých mnohí ušli zo svojich domovov pre záplavy, suchá a iné prírodné katastrofy spojené so zmenou klímy.

5. Mexico City, Mexiko

  • Počet obyvateľov: 21,78 milióna

V dôsledku nedostatku vody, ktorý spôsobili klimatické zmeny, sa niektoré časti Mexico City – pôvodne vybudované viac než 2 kilometre nad morom – potápajú rýchlosťou asi 50 centimetrov za rok.

Mexico City, hlavné mesto Mexika, je jedinečné medzi mega-mestami v tom, že sa v rámci neho nachádza viac ako 20 km2 starodávnej poľnohospodárskej pôdy chránenej Organizáciou Spojených národov.

4. São Paulo, Brazília

  • Počet obyvateľov: 22,04 milióna

Finančné hlavné mesto Brazílie je najľudnatejším mestom južnej pologule. São Paulo má tiež najväčšiu japonskú diaspóru na svete s odhadovanou populáciou asi 1,5 milióna.

3. Šanghaj, Čína

  • Počet obyvateľov: 27,06 milióna

Šanghaj je domovom najdlhšieho systému metra na svete, ktorý má dĺžku takmer 650 kilometrov, a najrýchlejšieho vlaku na svete, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 460 kilometrov za hodinu. Tieto vymoženosti sa megamestu zídu.

Šanghaj je typický modernou architektúrou. Foto: SHUTTERSTOCK
Šanghaj, Čína Šanghaj je typický modernou architektúrou.

2. Dillí, India

  • Počet obyvateľov: 30,29 milióna

Po Bombaji je Dillí druhým najbohatším indickým mestom a domovom Naí Dillí, oblasti v rámci metropolitnej oblasti, ktorá slúži ako hlavné mesto Indie od roku 1947.

1. Tokio, Japonsko

  • Počet obyvateľov: 37,39 milióna

Tokio má toľko obyvateľov ako celé Poľsko. Jeho názov v preklade znamená „východné hlavné mesto“, no pôvodne sa volalo Edo, a to až do roku 1869, keď ho premenoval cisár Meidži.

Predtým, ako sa Tokio stalo metropolou svetového významu, bolo malou rybárskou dedinou.

Ako najväčšia mestská oblasť na svete má Tokio populáciu, ktorá predstavuje viac ako štvrtinu obyvateľov celého Japonska.

Za dobrých svetelných podmienok je z mesta...
Výhľad na mesto z observatória v múzeu Mori Art.
+16V uliciach Tokia.

Najväčšie mestá budúcnosti

Do roku 2030 bude mať svet pravdepodobne 43 megamiest s viac ako 10 miliónmi obyvateľov, pričom väčšina z nich sa bude nachádzať v rozvojových regiónoch, uvádza OSN.

OSN predpovedá, že najväčšie mestské oblasti v roku 2030 budú tieto:

  1. Dillí, India – 38,94 milióna (+1 v poradí)
  2. Tokio, Japonsko – 36,57 milióna (-1 miesto)
  3. Šanghaj, Čína – 32,87 milióna
  4. Dháka, Bangladéš – 28,08 milióna (+2 miesta)
  5. Káhira, Egypt – 25,52 milióna (+2 miesta)
  6. Bombaj, India – 24,57 milióna (+3 miesta)
  7. Peking, Čína – 24,28 milióna (+1 poradie)
  8. Mexico City, Mexiko – 24,11 milióna (-3 miesta)
  9. São Paulo, Brazília – 23,82 milióna (-5 miest)
  10. Kinshasa, Demokratická republika Kongo – 21,91 milióna (+8 miest)

10 najrozľahlejších miest na svete

  1. Tokio, Japonsko
  2. Dillí, India
  3. Šanghaj, Čína
  4. São Paulo, Brazília
  5. Ciudad de México (Mexiko City), Mexiko
  6. Dháka, Bangladéš
  7. Al-Qahirah (Káhira), Egypt
  8. Peking, Čína
  9. Bombaj, India
  10. Osaka, Japonsko
gejša, Japonsko suši, paličky, jedlo, stolovanie, obed, večera, Ázia, Čítajte viac Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné? nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou Bramanteho klášto Čítajte viac Skúsení cestovatelia varujú: Tieto mestá radšej zďaleka obíďte! Tu sú dôvody

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá