Najlepšiu reštauráciu sveta museli vyradiť z rebríčka hodnotenia, dôvod je bizarný

Zdá sa, že porotcovia sa tento rok zhodli, že najlepšie vedia variť a servírovať v Južnej Amerike. Svedčí o tom jednoznačná dominancia reštaurácií z tejto oblasti v rebríčku 50 najlepších gastrozariadení sveta.

05.08.2023 06:00
debata (1)

A ako inak, aj na samom vrchole tróni reštaurácia z Južnej Ameriky, konkrétne peruánska reštaurácia Central, ktorá sídli v Lime.

Plejáda držiteľov hviezd Michelin a ďalších skúsených bielych čiapok sa zišla do španielskej Valencie, aby si udelila ocenenia tým najlepším gurmánskym rajom. Uznanie si odnieslo 50 najlepších reštaurácií z 24 krajín.

práca, brigáda, reštaurácia, kuchyňa, kuchár, varenie, Čítajte viac Najlepšiu reštauráciu sveta po škandáloch zatvoria. Dôvod? Začala platiť zamestnancov

Peruánska reštaurácia, ktorú vlastnia Virgilio Martinez a Pía Leó, prelomila dominanciu dánskych reštaurácií, ktoré sa od roku 2020 držali na prvom mieste.

Central, ktorý sa umiestnil v minuloročnom zozname na druhom mieste, bol opísaný ako „óda na Peru“. Využívajúc 180 pôvodných ingrediencií oslavuje biodiverzitu a históriu regiónu. Z nich vytvára neuveriteľne zložité jedlá vytvorené výskumnou kuchyňou Mater Iniciativa.

Minuloročný víťaz, Geranium v Kodani, bol povýšený do siene slávy ako najlepší z najlepších, a tak sa nemohol dostať na tohtoročný zoznam.

Rovnako ako Noma šéfkuchára Reneho Redzepiho, víťazka z roku 2021, ktorá oznámila, že sa zatvára v roku 2024.

nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou

Celkovo sa však zdá, že chute sveta sa menia – od dánskej novej vlny k hispanosfére, najmä k španielskym a juhoamerickým reštauráciám.

Peruánske hlavné mesto Lima si pripísalo do rebríčka až 5 gastromiest.

Na druhej a tretej priečke sa umiestnili španielske reštaurácie Disfrutar v Barcelone a Diverxo v Madride.

Ďalšími úspechmi Južnej Ameriky boli Kjolle (28. miesto), reštaurácia Pía León so sídlom v Lime a El Chato (33.) v Bogote.

Šéfkuchár Pía Salazar z Nuema v Quite bol ocenený titulom Najlepší svetový cukrár.

Salazar, narodená v Cuenca, bola ocenená za to, že pomohla „umiestniť Ekvádor na kulinársku mapu“ za svoje experimentálne pečenie, ktoré premenili zeleninu na sladké dobroty – ako kokos a čierny cesnak alebo pór a vanilku s cedrónom.

Alchemist Copenhagen (5) získal ocenenie Art of Hospitality Award za tajomnú kulinársku cestu šéfkuchára Rasmusa Munka cez priemyselné prístavy v Refshaleoene. Divadelná reštaurácia ponúka kulinárske špeciality, ako sú morské plody a holuby zrejúce vo včelom vosku.

Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz

O rebríčku najlepších svetových reštaurácií hlasuje porota 1080 porotcov z reštauračného odvetvia. Ocenenia predstavujú 28 rôznych regiónov a sú rovnomerne rozdelené z hľadiska rodovej vyváženosti.

Od roku 2019 existuje kategória Best of the Best, ktorá oceňuje predchádzajúcich víťazov, a tí budú následne vylúčení z hlavného hlasovania, vďaka čomu budú môcť na scénu preniknúť nové talenty.

Jedinou výnimkou z tohto pravidla je Noma, ktorá po tom, čo v rokoch 2010 až 2014 vyhrala štyrikrát, bola v roku 2021 po zmene miesta opäť označená za číslo 1.

jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #reštaurácie