Extravagantný boháč si postavil repliku Bieleho domu, potom z neho musel hanebne utiecť

Nie len že je to presná kópia slávneho sídla amerického prezidenta, ona ešte aj stojí na nepochopiteľnom mieste, na vrchole vysokej sklenenej veže.

31.08.2023 06:00
debata (4)

Samozrejme, Biely dom je majetkom boháča – jedno z najhonosnejších sídiel na svete sa týči v indickom meste Bangalore.

Vijay Mallya, predseda United Breweries Group, bol vždy jedným z najokázalejších indických magnátov, ale v roku 2010, keď oznámil plány na výstavbu svojej vily podľa vzoru Bieleho domu na vrchole luxusného mrakodrapu, si ľudia pomysleli, že toto je už ozaj príliš. Príliš aj na neho.

Podnikateľ sa však nenechal rečami a názormi ľudí od výstavby svojho vysnívaného domu odradiť a do roku 2016 sa jeho sídlo na vrchole mrakodrapu Kingfisher Tower v srdci mesta Bangalore stalo takmer realitou.

Biely dom nedokončil, ušiel

Stalo sa však čosi smutné, indický Biely dom ostal nedokončený. Pred samotnou finalizáciou stavby sa totiž Vijay Mallya dostal do finančných problémov a netrvalo dlho a utiekol z rodnej krajiny do Spojeného kráľovstva.

„Nebeské sídlo“, ktoré sa nachádza na 33. a 34. poschodí Kingfisher Tower, má rozlohu 40 000 metrov štvorcových a malo mať aj také vychytávky ako vínna pivnica, krytý vyhrievaný bazén, vonkajší bazén s nekonečným okrajom, posilňovňu, salón a kúpele, strešný helipad.

Aj vzhľadom na nedostupnosť nie je však celkom jasné, koľko z týchto plánov sa stihlo ešte pred podnikateľovým odchodom zrealizovať.

Samotná budova vyzerá z diaľky hotová, no pri bližšom pohľade vidieť, že chýbajú mnohé detaily.

Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami

Syn zakladateľa United Breweries Group Vittala Mallaya utiekol z Indie v marci 2016, keď sa k nemu priblížili veritelia a vyšetrovacie agentúry, pretože si údajne požičal veľké sumy peňazí a nikdy ich nesplatil.

On obvinenia odmieta a India sa snaží o jeho vydanie zo Spojeného kráľovstva.

Kvôli svojmu chvatnému odchodu nemal Mallya nikdy možnosť bývať vo svojom Bielom dome, a ak bude uznaný za vinného podľa zákona o praní špinavých peňazí, vila môže byť skonfiškovaná a predaná.

Napriek tomu, že Biely dom na mrakodrape je už niekoľko rokov opustený, stále sa dostáva do titulkov a získava pozornosť.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Medzinárodná blamáž! Taliani v propagačnom videu ukazovali úplne inú krajinu orangutan, Borneo Čítajte viac Zabudnite na Jakartu. V džungli stavajú novú metropolu, dvakrát väčšiu ako New York, takto má vyzerať mumia rentgen Čítajte viac Pomsta múmie: Zvedavci, ktorí obzerajú mŕve telá, môžu skončiť veľmi zle, tvrdia vedci

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Biely dom