Škandál, či omyl? Ľudia obvinili zoo, že namiesto medveďov ukazuje hercov v kožuchoch, pozrite si video

Stál na zadných ako človek, ľudia si ho nakamerovali a internetom sa teraz šíri virálne video, ktoré má "dokázať", že zoo vystavuje namiesto medveďov v kožuchu odetých hercov.

03.08.2023 06:00
debata (3)

Je toto typické správanie medveďa, alebo len podfuk na platiacich návštevníkoch? Zariadenie sa voči fámam bráni, no príbeh si už na sociálnych sieťach žije vlastným životom.

Zoologická záhrada vo východnej Číne podľa CNN odmieta domnienku, že niektoré z jej medveďov sú ľudia preoblečení v kostýmoch. Návštevníci začali toto podozrenie šíriť po tom, ako zbadali videá malajského medveďa stojaceho na zadných nohách, ktorý „vyzeral neskutočne ľudsky“.

Vo vyhlásení týkajúcom sa medveďa menom „Angela“ predstavitelia zoologickej záhrady v Chang-čou uviedli, že ľudia tomuto druhu „nerozumejú“.

„Som Angela, medvedica malajská. Včera po práci mi zavolal vedúci zoo, či som bola lenivá a neprišla som do práce a namiesto seba som našla človeka, ktorý by ma nahradil,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Dovoľte mi znova všetkým zopakovať, že som medveď malajský – nie čierny medveď, nie pes – medveď malajský!“

Vo videách zdieľaných na populárnej čínskej mikroblogovacej stránke Weibo bolo vidno medveďa stáť vzpriamene na skale a pozerať sa von zo svojho výbehu.

Mnoho používateľov Weibo si všimlo vzpriamené držanie tela zvieraťa, ako aj záhyby voľnej srsti na jeho chrbte, vďaka čomu medveď vyzerá trochu zvláštne a jeho výzor podporuje špekulácie, že by sa za neho mohol maskovať ľudský „náhradník“.

Nebol by to prvý príklad podvodu nejakej zoo. Záhrady v Číne sa už v minulosti stali terčom výsmechu, keď sa pokúsili vydávať domáce zvieratá ako psy za divé zvieratá.

vlk Čítajte viac Trapas? Blamáž? Lapsus? Zoo namiesto vlka vystavovala psa

V roku 2013 rozhnevala mestská zoologická záhrada v centrálnej provincii Henan návštevníkov tým, že psa, tibetského mastifa ukazovali v klietke ako leva. Návštevníci, ktorí sa priblížili k výbehu, ostali úplne šokovaní „levím štekotom“.

Návštevníci ďalšej čínskej zoo v provincii S'-čchuan boli ostali úplne bez slov, keď objavili v klietke označenej ako výbeh afrických levov sedieť zlatého retrievera.

Ľudsky vyzerajúci medveď

Medvede malajské pochádzajú z tropických pralesov juhovýchodnej Ázie a sú najmenším druhom medveďa na svete. Dospelé medvede dosahujú výšku 70 centimetrov a vážia 25 až 65 kilogramov.

Neukladajú sa na zimný spánok a vyznačujú sa tiež jantárovo sfarbenými kožušinovými škvrnami v tvare polmesiaca na hrudi a dlhými jazykmi, ktoré im pomáhajú vylizovať med z včelích úľov.

Medvede malajské sú podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) vzácne a v ich pôvodných krajinách ako je Malajzia sú chráneným druhom.

medveď hnedý Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zoo

Ich počet vo voľnej prírode ohrozujú pytliaci a odlesňovanie. Za posledné tri desaťročia klesol podľa ochranárskych skupín ako Bornean Sun Bear Conservation Center (BSBCC) v Sabahu v Malajzii ich počet o 35 %.

Centrum sa stará o 43 zachránených medveďov, z ktorých každý má svoje vlastné spôsoby a jedinečnú osobnosť.

Väčšina druhov medveďov vie stáť na zadných nohách, ale medvede malajské sa dokážu úplne vzpriamiť, aby dosiahli vyššie miesta a preskúmali svoje okolie. Medvedice dokonca držia svoje mláďatá oboma rukami a chodia po zadných labách, čo pôsobí skutočne veľmi ľudsky.

Vysvetlenie existuje aj na ovisnutú kožu medveďa – vo voľnej prírode plní dôležitú funkciu, pôsobí ako pancier na ochranu pred predátormi a chráni ich medvede pred hlbšími uhryznutiami a zraneniami.

záhrada, klietka, Ohio Daily Life Čítajte viac V čínskom Wuchuane budujú ľudskú zoo, zavrú ich do klietok šimpanz Čítajte viac Gréci možno prídu o jedinú zoo. Má 2000 zvierat a mesačné výdavky 200 000 eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #zoo #medveď #zoologická záhrada