Psychológovia vysvetľujú, prečo virálna fotka najväčšej výletnej lode plnej luxusu pôsobí na ľudí desivo a znepokojujúco

Najväčšia výletná loď na svete ešte neprivítala ani jediného pasažiera, no internet o nej už vášnivo diskutuje, píše CNN.

16.08.2023 06:00 , aktualizované: 17.08.2023 11:50
Icon of the Seas, výletná loď Foto:
Icon of the Seas. Práve tento pohľad mnohým naháňa hrôzu.
debata

Icon of the Seas, Ikona morí – ktorá nedávno dokončila svoju prvú sériu námorných skúšok v rámci prípravy na svoju prvú plavbu v januári 2024 – má úžasné miery: je 365 metrov dlhá (je teda o 96 metrov dlhšia ako Titanic), 50 metrov široká, celkovo disponuje 20 palubami a maximálnou kapacitou takmer 10 000 osôb vrátane všetkých cestujúcich a posádky.

Keď sa však toto leto dostala na internet fotografia lode Icon of the Seas, okamžite vyvolala vášnivé reakcie.

Najväčšia výletná loď na svete „Ikona morí“ od...
Icon of the Seas. Práve tento pohľad mnohým...
+2Celkový pohľad z 30. mája 2023 ukazuje...

Dôvod? Na reklamnom zábere sa objavilo plavidlo, ktoré budilo dojem dokonalosti, fotografia zobrazovala plne naloženú loď so žiarivými farbami toboganov, ktoré sú súčasťou obrieho pojazdného vodného parku.

Problematická perspektíva, veľkosť aj farby

Nie u každého, kto záber zbadal, však takáto loď evokovala zhmotnenie dokonalej zábavy a relaxu na mori. Mnohí diskutéri na internete Icon označili za monštruóznu, videli v nej len hromadu dekadencie, nevkus a vulgárnosť. Niektorí plavidlo prirovnali k plávajúcemu nákupnému domu a vidia ho ako nevyvážené a chaotické.

Jeden debatér dokonca megaloď prirovnal o slávnemu Boschovmu obrazu zobrazujúcemu mnohoraké pekelné muky. Ďalší napísal, že loď vyzerá ako Candy Crush verzia dystopického podzemného sveta.

Čo je však na obrázku, ktorý vyvoláva takéto veľké emócie? Trik perspektívy. Na ľudí podľa psychológov pôsobí rušivo zvolený uhol pohľadu fotografie v kombinácii s postpandemickou potrebou osobného a sociálneho priestoru. Zvolená perspektíva – pohľad zozadu – nedovoľuje vidieť skutočnú dĺžku plavidla, ktorá bude v skutočnosti enormná, a tak sa aj pasažieri budú môcť na palube a v atrakciách lepšie rozptýliť.

Koniec-koncov, ide o vizualizáciu, nie skutočnú fotografiu s dovolenkármi.

Iný psychológ uvádza, že nepríjemné pocity môže evokovať aj veľkosť lode a jej porovnávanie dĺžky s Titanicom. Ľudia môžu mať dojem, že „čím väčšia loď, tým väčšia potenciálna katastrofa“.

Na sebe postavené paluby tiež vytvárajú u niektorých ľudí pocit klaustrofóbie, loď môžu vnímať ako väzenie tisícov ľudí na oceáne.

A ostatných zasa možno iritujú cukríkové farby vybavenia, ktoré evokujú skôr hračku ako dôveryhodné bezpečné plavidlo.

Marketéri sa však zhodujú, že pozitívne ohlasy ďaleko prevažujú nad ostatnými. Vedia, že všetko nové a megalomanské bude vždy vyvolávať rozporuplné reakcie, aj takých, ktorých sa téma osobne netýka a nikdy by nad luxusnou plavbou v skutočnosti neuvažovali. Hovorca spoločnosti Royal Caribbean, ktorá okrem Icon prevádzkuje mnoho veľkých výletných lodí, pre CNN uviedol, že odhalenie najväčšieho dovolenkového plavidla viedlo k najvyšším objemom rezervácií v histórii spoločnosti.

Keďže niektoré plavby sú už teraz vypredané – a ceny lístkov sa začínajú na 1800 eurách na osobu za sedemdňovú plavbu – loď bude podľa vedenia spoločnosti veľmi slušne zarábať. Podľa očakávaní bude vynášať vyše 9 miliónov dolárov týždenne.

Obrovská a ešte luxusnejšia

Toto monumentálne plavidlo je podľa jeho tvorcov pripravené nielen lámať rekordy, ale aj na predefinovať hranice prepychu a zábavy na mori. Vďaka svojim pôsobivým rozmerom a množstvu vybavenia čakajú cestujúcich nezabudnuteľné zážitky.

Ikona morí prevyšuje svojich predchodcov na prvý pohľad svojimi rozmermi, váži ohromujúcich 250 800 ton. Pre porovnanie, je päťkrát väčšia a ťažšia ako ikonický Titanic, ktorý vážil (iba) 50 210 ton.

Tento plávajúci zázrak sa rozprestiera na impozantných 20 poschodiach a zamestná 2 350 členov posádky, ktorí budú odhodlaní zabezpečiť cestujúcim výnimočnú cestu na palube.

Svojich klientov očarí množstvom možností zábavy. Ponúkne viac ako 40 barov, reštaurácií a dokonca aj bowlingové dráhy. Či už hostia dajú prednosť neformálnemu jedlu alebo kulinárskemu zážitku, táto výletná loď bude mať viac ako 40 spôsobov, ako potešiť chuťové poháriky.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

Dobrodružstvá vo veľkom štýle

Pre tých, ktorí hľadajú vzrušenie, bude mať Icon of the Seas šesť obrích toboganov, sedem bazénov a deväť víriviek. Bez ohľadu na konkrétne preferencie loď sľubuje vodný raj pre hostí všetkých vekových kategórií.

Ani bývanie na palube nebude nič obyčajné. Rôzne kajuty a apartmány sú starostlivo navrhnuté tak, aby poskytovali maximálny komfort a eleganciu, hostia nemusia očakávať nič horšie ako dokonalosť.

Od súkromných balkónov s úchvatným výhľadom na oceán až po priestranné obývacie priestory zdobené prémiovým vybavením, každý detail bol starostlivo navrhnutý tak, aby zabezpečil nezabudnuteľný po­byt.

márnica, mŕtvola Čítajte viac Výletná loď držala mŕtvolu v chladničke na nápoje, našli ju v pokročilom štádiu rozkladu NEPOUZ, seapod Čítajte viac Už ich stavajú: Luxusné domy na stračích nohách za 1,4 milióna ovláda inteligentný prsteň jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď