Dve eurá za prekrojenie chleba, 60 za kávu s výhľadom: Príbehy z talianskych dovoleniek dvíhajú tlak

Talianska dovolenka môže byť dokonalým zážitkom, veď krajiny ponúka všetko, na čo si len človek spomenie a je v prvej trojke najnavštevovanejších destinácií sveta. Ale leto 2023 sa zapíše ako jedno z najdrahších v histórii. Na svetlo sa dostalo množstvo škandálov so zdražovaním v kaviarňach a reštauráciách, ktoré zasiahli zahraničných turistov aj samotných Talianov.

24.08.2023 06:00
NEPOUZ, Catania, Taliansko Foto:
Catania, Taliansko
debata (14)

Na pretrase bol napríklad manželský pár, ktorému za prekrojenie sendviča so šunkou na polovicu zaúčtovali 2 eurá. „Incident“ sa podľa CNN udial na brehu obľúbeného jazero Como, ktoré je luxusnou destináciou a s množstvom honosných dovolenkových víl a drahých reštaurácií.

To dokazuje aj ďalší prípad z oblasti jazera, keď v miestnej kaviarni zaúčtovali za posypanie cappuccina kakaom návštevníkom 10 centov. Tento poplatok odôvodnilo zariadenie tak, že talianske kaviarne používajú kakao na cappuccino len zriedka.

Alebo prípad, keď v prímorskom meste Ostia zinkasovali od mladej matky 2 eurá za ohriatie detskej fľaše s mliekom v mikrovlnnej rúre.

Dvojici iných turistov zasa na stole pristál účet 60 eur za dve kávy a dve malé fľaše vody. Majiteľ hotela Cervo na Sardínii, ktorý bločik vystavil, pre CNN neskôr vysvetlil, že v hodnote bola zahrnutá aj „cena za výhľad“ na drahé jachty v neďalekom prístave.

V Portofine v severnom Taliansku hosťom reštaurácie zaúčtovali 2 eurá za extra prázdny tanier na stole.

Talianske pláže sú očarujúce
Video
Zdroj: Pixabay.com

Najhoršia situácia je pri prenajme plážových zariadení. V Apúlii vyjde denný prenájom dvoch ležadiel a jedného slnečníka cez týždeň v priemere na 50 eur a cez víkend takmer dvojnásobok.

Severnejšie môže byť cena za ležadlá v prvom rade na preplnenej pláži aj trojnásobná, začínajúc na približne 150 eur na deň počas týždňa, najmä v exkluzívnejších oblastiach, ako je Portofino.

Ak sa chcete dostať na tradičné talianske dovolenkové miesto, ako je ostrov Sardínia, rodina môže platiť denne aj tisíce, počnúc drahým trajektom alebo letenkou, premrštenými cenami hotelov a drahými jedlami.

Ceny sa vymkli spod kontroly

Tieto prípady, nazývané miestnymi médiami „šialené účtenky“, zdokumentovala skupina na ochranu spotrebiteľov Consumerism No Profit, ktorá toto leto uvádza ohromujúci 130 %-ný nárast cien v turistických oblastiach v Taliansku.

Nie sú to len reštauratéri, ktorí zvyšujú ceny. Vysoké ceny palív a energií urobili z Talianska toto leto neskutočne drahú krajinu.

Ceny sa tak vymkli spod kontroly – asi o 240 % vyššie ako v iných stredomorských destináciách –, že mnohí Taliani na augustovú dovolenku opúšťajú svoje zvyčajné obľúbené miesta vo svojej krajiny a vyberajú si lacné krajiny ako Albánsko a Čierna Hora.

Dokonca aj talianska premiérka Giorgia Meloniová tento rok absolvovala krátku plážovú dovolenku v Albánsku, potvrdil to jej úrad.

Albánsko, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Taliani utekajú pred predraženou domácou dovolenkou: Tento rok objavili lacný jadranský raj

Koncern Confcommercio informoval, že len 14 miliónov Talianov absolvovalo dovolenku v čase tradičného sviatku Ferragosto (15. augusta) doma. To je približne o 30 % menej ako pred pandémiou Covid.

„Veľmi silné zvýšenie cien v sektore leteckej dopravy, ubytovania a dovolenkových balíkov výrazne zmenilo dovolenkové zvyky Talianov,“ povedal Furio Truzzi zo skupiny Assoutenti, ktorá dohliada na spotrebiteľov.

Truzzi dodal, že ceny nezabránia Talianom dovolenkovať, ale ovplyvnia to, ako dlho zostanú.

„A paradoxom je, že napriek zníženiu dovolenkových dní budú výdavky vyššie: letné prázdniny v roku 2023 budú Talianov stáť o 1,2 miliardy eur viac ako v roku 2022, aj keď s menším počtom nocí mimo domova,“ povedal.

Zahraniční a bohatí

Zahraniční turisti však viac než vynahradili pokles, pričom talianske ministerstvo cestovného ruchu predpovedá, že Taliansko v lete navštívi 68 miliónov turistov, čo je o vyše tri milióny viac ako pred pandémiou. A tak sa obeťami zvyšovania cien stanú zahraniční turisti.

Americkí a ázijskí turisti prišli tento rok na Apeninský polostrov v húfoch, informuje talianske ministerstvo cestovného ruchu. Tak nahradili napríklad ruských turistov, ktorí mali tendenciu míňať viac a zostať dlhšie.

Vysoké ceny môžu mať vplyv na priemerného turistu, luxusný cestovný ruch sa však tento rok zvýšil. Talianske ministerstvo cestovného ruchu hovorí, že toto leto sa v päťhviezdičkových hoteloch dohromady ubytuje rekordných 11,7 milióna cestujúcich.

rozprávať, veľa hovoriť, debata Čítajte viac Toto je 7 najrýchlejších jazykov. A taliančina nie je ani v prvej trojke! Portofino, Taliansko, dovolenka, cestovanie, more Čítajte viac Až 270 eur: Obľúbená talianska destinácia bude pokutovať turistov za zdržiavanie sa v červených zónach Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dovolenka