Dovolenkový raj zamorili smrtiace hady. Úrady platia lovcov, odmenu majú podľa dĺžky plaza

Keď invázne hady začali hubiť pôvodné druhy v národnom parku Everglades, prišla Florida s plánom: nasadila na ne nájomných lovcov. Patrí medzi ne aj Amy Sieweová, ktorá prehľadáva cesty a trávnaté krajnice na juhu tohto amerického štátu. Pátra po legendárnom šesťmetrovom pytónovi tigrovitom tmavom, ktorý sa plazí trávou a hľadá korisť, ktorú by uškrtil a zožral. "Nikdy neviete, kedy vám to dievča prebehne cez cestu, takže pri tom chcete byť," povedala BBC News.

05.04.2024 06:00
debata (13)
Najbezpečnejšie krajiny na cestovanie
Video

V zime Sieweová loví invázne krajty (pytóny) cez deň. Ale vo vlhkom, dusnom lete na juhu Floridy loví v noci, prikrčená na korbe svojho obrovského nákladiaku, s ochrannými okuliarmi na nose upiera oči na krajnice a dúfa, že zachytí záblesk šupín.

Nebezpečná práca pre ňu nepredstavuje len vzrušenie z honu, ide aj o záchranu celého ekosystému.

Predpokladá sa, že krajta tmavá sa do Everglades dostala vďaka obchodu s voľne žijúcimi exotickými zvieratami; kedysi bola vyhľadávaným domácim miláčikom.

Slováci si zamilovali exotiku, na Turecko ale nedajú dopustiť, čaká ich aj ďalšie exotické prekvapenie
Video

Od roku 1996 do roku 2006 ich bolo do Spojených štátov dovezených zhruba 99 000. Keď niektoré z nich unikli do voľnej prírody, našli v nej raj bohatý na korisť, ako sú myši, veveričky a vtáky, ale aj veľké zvieratá vrátane jeleňov a aligátorov.

Sieweová ich dokáže uvidieť, aj keď ide v aute rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu. „Trávia 85 percent času tým, že sa nehýbu, a keď zalezú späť do krovia, nie je možné ich nájsť, pretože sa tak dobre maskujú. Takže nesmiete zaváhať,“ popísala lov pytónov.

had, plaz, jed Čítajte viac Nočná mora: Turisti uviazli na ostrove hadov, v mori zamorenom medúzami

Plat podľa dĺžky

Keď Sieweová hada zazrie, vyskočí z nákladiaka, skočí naňho a chytí ho za hlavu. Lovci pracujú vo dvojiciach, a tak mu jej pomocník zalepí papuľu.

Veľké pytóny majú veľké ostré zuby, ktoré môžu spôsobiť hlboké tržné rany, hoci nie sú jedovaté.

Napriek nebezpečenstvu je Sieweová do svojej práce zapálená. „Viem, že každý had, ktorého chytím, má vplyv,“ hovorí lovkyňa.

Štyri roky pracovala Sieweová ako agentka na odstraňovanie pytónov pre vodohospodársku oblasť južnej Floridy. Dostávala od 13 do 18 dolárov (12 až 17 eur) za hodinu podľa toho, kde bola na love, plus odmenu za každého chyteného hada.

Za krajtu menšiu ako 1,2 metra dostala 50 dolárov (46 eur), ďalších 25 dolárov za každého zhruba štvrť metra. A bonus 200 dolárov (185 eur) za nájdenie aktívneho hniezda.

Pretože sú krajty regulovaným druhom, nemôžu sa prevážať živé. Floridskí agenti sú vyškolení na usmrcovanie plazov pomocou jatočných pištolí.

V rámci programu, ktorý sa začal v roku 2017, bolo chytených a utratených 7330 pytónov. Väčšina z nich bola kratšia ako 1,2 metra, hoci 17 hadov meralo 4,8 až 5,2 metra.

kráter, Ijen, Jáva, Indonézia, síra, dym, baníci Čítajte viac Zostup do krátera hory Ijen: Smrtiace modré plamene a ťažká práca baníkov

O 95 % menej kožušinových zvierat

„Zdevastovali náš ekosystém,“ uviedol Mike Kirkland, vedúci biológ pre invázne živočíchy vo vodohospodárskej oblasti južnej Floridy, ktorý vymyslel program na odstraňovanie pytónov.

Podľa Kirklanda od konca 90. rokov, keď sa tieto hady objavili v Everglades, tu klesol počet kožušinových zvierat o 90 až 95 percent. „Pred 20 rokmi sa to tu hemžilo divokou zverou. Teraz vás vyzývam, aby ste našli jediného jeleňa, vačicu alebo veveričku,“ uviedol.

Ale lov pytónov nebude stačiť, hovorí Kirkland. Podľa neho bude potrebný mnohostranný prístup, aby sa ekosystém zbavil inváznych druhov – prostredníctvom vzdelávania, politiky a inovatívnej vedy.

V snahe vysporiadať sa s týmto problémom už úrady prijali opatrenia. V roku 2021 bol tento druh pridaný na floridský zoznam zakázaných druhov, čím sa nákup, predaj alebo preprava krajty tmavej stali nelegálnymi. Každý, kto tohto hada pred rokom 2021 vlastnil, si ho musel nechať zaregistrovať a označiť mikročipom.

Kirkland a jeho tím navyše neustále vyvíjajú nové technológie pre sledovanie a lov pytónov. Jeden z projektov využíva rádiotelemetriu – implantovanie vysielačov hadom. Vďaka tomu je možné sledovať ich správanie a páriace návyky.

Označené krajty tiež budú slúžiť na to, aby naviedli nájomných lovcov k samiciam, ktoré sú schopné naklásť až 100 vajec za jednu sezónu, alebo ešte lepšie k celému hniezdu.

NEPOUZ, North Brother island Čítajte viac Zakázaný ostrov láka smrť, úrady sa boja ďalších obetí: Zahynuli tu stovky ľudí, priťahuje nešťastia aj choroby

Súťaž v love

Pre osvetu verejnosti o nebezpečenstve, ktoré tieto hady predstavujú pre ekosystém, sa urobilo veľa. Vodohospodárska oblasť stále organizuje každoročnú súťaž s názvom The Florida python challenge.

Desaťdňový maratón sa koná každoročne v auguste a priťahuje súťažiacich z celého sveta, ktorí sa stretnú a súťažia o finančnú odmenu až 30 000 dolárov (28 000 eur).

Je to jednoduché: kto chytí najdlhšiu krajtu tmavú, vyhráva. Ide o jedinú príležitosť, keď môže byť verejnosť za chytenie hada odmenená.

Okrem tejto akcie sú za lov pytóna odmeňovaní iba štátom poverení ľudia – aj keď to Floriďanom a turistom nezabránilo v tom, aby sa do lovu pustili sami.

Kirkland chce ľudí od lovu pytónov ako športu odradiť. „Podporujeme ľudí, aby pytónov odstraňovali humánnym spôsobom, ale je možné vyraziť s ktorýmkoľvek z našich zmluvných partnerov zadarmo,“ povedal.

„Je pre mňa nesmierne dôležité, aby krajty boli humánne utratené. Sú to živé tvory, ktoré sa tu ocitli bez vlastného pričinenia. Riadime sa veľmi prísnymi pravidlami,“ dodal.

Po tom, čo lovci odmien ulovia pytóna, musia sa ohlásiť Kirklandovmu tímu a zmerať ho počas videohovoru s pracovníkmi vodohospodárskeho okrsku.

Lovci potom môžu s mŕtvolou naložiť, ako chcú – alebo jej kožu použiť na iné účely. A ak vás predstava, že uprostred noci v bažine zápasíte s 5,5 metra dlhým hadom, neodrádza – Kirkland práve najíma.

pláž, more, dovolenka, koleso, plávacie koleso, šok, zdesenie, strach, cestovanie Čítajte viac Smrtiace medúzy, padajúce balvany, stoka v mori: Varovania na plážach Malorky desia turistov kostnica, Kostnica u sv. Jakuba, Brno, lebka, lebky Čítajte viac Neznáme podivné atrakcie Európy: Smrtiaca fontána, dom na diaľkové ovládanie, drevená pitevňa
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #pytón #pytón tmavý