Jeho organizátor Radoslav Nackin zo spoločnosti Gurmán na Slovensku hovorí, „že doba je síce ťažká, ale žiť a jesť musíme, tak sme si povedali, že do toho pôjdeme“.
Veľa reštaurácií opakované lockdowny neprežilo a tie čo zostali, majú veľké problémy s nedostatkom kvalitného personálu a zvyšujúcimi sa nákladmi, ale snažia sa aj tak fungovať najlepšie, ako sa dá.
„Preto sme radi, že tohto ročníka sa zúčastní až 26 reštaurácií. Myslím, že je to veľmi pekný výber rôznorodosti a bohatých menu z celého Slovenska,“ hovorí R. Nackin.
Špeciálne festivalové menu pripravili hviezdy slovenskej gastronómie ako UFO, Gašperov Mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Slávia či Albrecht, osvedčené gurmánske adresy ako Carnevalle, Au Cafe, Wabi Sabi, Nostalgie, Camelot či Villa Regia, ale aj viacero nováčkov so zaujímavým menu.
Medzi ne patria Koliba na Vŕšku, Áčko Šurany, CozyCoza a Satori z Nitry. Sprievodnou akciou festivalu bude tento rok Zážitkový kurz varenia.
Vo svete sú takého festivaly veľmi obľúbené a návštevnosť reštaurácií počas nich stúpa aj o 30 %. Na Slovensku to bolo počas minulých ročníkov asi o 10 –14 %.
Akcia je pre hostí príležitosťou ako za sympatickú cenu, nižšiu ako je bežná, ochutnať 3-, alebo 4-chodové menu. Pre reštaurácie zase nástrojom, ako prilákať do podniku ľudí, ktorí by možno inak neprišli a dúfať, že cestu tam nájdu potom aj niekedy inokedy.
Čítajte viac Typické japonské sushi? Čosi úplne iné ako jeme na Slovensku! Čítajte viac Hotely a reštaurácie sú poloprázdne pre opatrenia, ukázal prieskum Čítajte viac Tatárska reštaurácia varí a zavára pre migrantov v mrazivých poľských lesoch