Žiť a jesť musíme: V reštauráciách je opäť festival jedla, zapojilo sa ich 26

Tradičná akcia sa opäť koná po minuloročnej prestávke. Minulý rok boli o tomto čase reštaurácie zatvorené a tak sa v nich nemohlo konať ani tradičné podujatie, ktoré 8 rokov patrilo neodmysliteľne k začiatku roka – Zimný festival jedla. Tento rok sa podujatie, ktorého sa pred covidom ročne zúčastňovalo okolo 7000 hostí, vracia. Festival začal 18. februára a bude trvať do 20. marca.

22.02.2022 09:00
fesrival jedla - UFO Foto:
Medzi festivalovými reštauráciami je aj tento rok bratislavské UFO.
debata

Jeho organizátor Radoslav Nackin zo spoločnosti Gurmán na Slovensku hovorí, „že doba je síce ťažká, ale žiť a jesť musíme, tak sme si povedali, že do toho pôjdeme“.

Veľa reštaurácií opakované lockdowny neprežilo a tie čo zostali, majú veľké problémy s nedostatkom kvalitného personálu a zvyšujúcimi sa nákladmi, ale snažia sa aj tak fungovať najlepšie, ako sa dá.

„Preto sme radi, že tohto ročníka sa zúčastní až 26 reštaurácií. Myslím, že je to veľmi pekný výber rôznorodosti a bohatých menu z celého Slovenska,“ hovorí R. Nackin.

Špeciálne festivalové menu pripravili hviezdy slovenskej gastronómie ako UFO, Gašperov Mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Slávia či Albrecht, osvedčené gurmánske adresy ako Carnevalle, Au Cafe, Wabi Sabi, Nostalgie, Camelot či Villa Regia, ale aj viacero nováčkov so zaujímavým menu.

V Košiciach možno ochutnať festivalové menu aj... Foto: Jarmila Horváthová
festival - Kaviareň Slávia V Košiciach možno ochutnať festivalové menu aj v kaviarni Slávia.

Medzi ne patria Koliba na Vŕšku, Áčko Šurany, CozyCoza a Satori z Nitry. Sprievodnou akciou festivalu bude tento rok Zážitkový kurz varenia.

Vo svete sú takého festivaly veľmi obľúbené a návštevnosť reštaurácií počas nich stúpa aj o 30 %. Na Slovensku to bolo počas minulých ročníkov asi o 10 –14 %.

Akcia je pre hostí príležitosťou ako za sympatickú cenu, nižšiu ako je bežná, ochutnať 3-, alebo 4-chodové menu. Pre reštaurácie zase nástrojom, ako prilákať do podniku ľudí, ktorí by možno inak neprišli a dúfať, že cestu tam nájdu potom aj niekedy inokedy.

mall tv. Naomi v Japonsku sushi Čítajte viac Typické japonské sushi? Čosi úplne iné ako jeme na Slovensku! dovolenka, leto, deti, letná dovolenka, bazén, slnko, cestovanie, Čítajte viac Hotely a reštaurácie sú poloprázdne pre opatrenia, ukázal prieskum Čína, sneh, zima, les, Čítajte viac Tatárska reštaurácia varí a zavára pre migrantov v mrazivých poľských lesoch
debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #Zimný festival jedla