Pokračovanie článku: Ďalšia rana cestovaniu: Na rizikovom zozname je aj vzdušný priestor Slovenska, tvrdí EASA

Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva, EASA, varovala pred „vysokým rizikom“ pre civilné lietadlá lietajúce v blízkosti ukrajinských hraníc.

Na rizikovom zozname je aj vzdušný priestor nad Ruskom, Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Maďarskom, Rumunskom a Moldavskom.

EASA zdvojnásobila veľkosť varovnej zóny okolo Ukrajiny v obave, že „rakety stredného doletu preniknú do kontrolovaného vzdušného priestoru“. Agentúra dodala, že „predovšetkým existuje riziko úmyselného zamerania a nesprávnej identifikácie civilných lietadiel.“

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Najpokrokovejšie aerolínie: Ukrajinské letušky vymenia opätky za tenisky

Varovanie EASA nikto nebude brať na ľahkú váhu po tom, ako v roku 2014 zostrelili nad východnou Ukrajinou let MH17 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorom zahynulo 298 ľudí.

Vyšetrovatelia uviedli, že raketa, ktorá zostrelila lietadlo, bola vypálená z odpaľovacieho zariadenia 53. ruskej protilietadlovej raketovej brigáde.

Pre mnohých cestujúcich a členov posádky, ktorých už vystrašili obavy z koronavírusu, môže byť predstava lietania kdekoľvek v blízkosti konfliktnej zóny priveľká.

Ruble budú destináciám chýbať

Podľa Asociácie cestovných kancelárií Ruska (ATOR) uskutočnili Rusi v roku 2021 viac ako 10,1 milióna ciest do zahraničia – 46,5 % z celkového počtu turistov do 32 otvorených štátov smerovalo do Turecka.

Medzi destinácie, ktoré zaznamenali najvyššiu mieru okamžitého zrušenia ciest v období od 24. do 26. februára, boli Cyprus (300 %), Egypt (234 %), Turecko (153 %), Spojené kráľovstvo (153 %), Arménsko (200 %) a Maledivy (165 %). Absencia ruských turistov zasadí veľkú ranu týmto turistickým destináciám.

utečenci, migranti, Nickelsdorf Čítajte viac Utiekol z jednej vojny, skočil rovno do druhej. Teraz uteká s deťmi z Ukrajiny do Poľska

Covid-19 stále existuje

Stále žijeme uprostred globálnej pandémie s obmedzeniami cestovania a karanténami pre obyvateľov jednotlivých krajín.

Niektoré cestovné organizácie už vyzývali vlády, aby zrušili cestovné obmedzenia súvisiace s COVID-19, pretože krajiny s vysokou zaočkovanosťou verili v skorý návrat k normálu, teda stavu pred pandémiou.

Svetová zdravotnícka organizácia však varovala, že podmienky na Ukrajine a následná utečenecká kríza, ktorá dáva do pohybu milióny ľudí a núti ich tlačiť sa v malých priestoroch, uľahčia šírenie koronavírusu.

Mariánske lázne Čítajte viac Európske monumenty sa na znak solidarity rozžiarili v ukrajinských farbách žena, počítač, notebook Čítajte viac Zbohom, kancelária! Toto sú top miesta na prácu pre digitálnych nomádov

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #Ukrajina #vojna na Ukrajine