Toto sú najnavštevovanejšie turistické miesta v Google Street View. Videli ste už všetky?

Zdá sa to neuveriteľné, no služba Google Street View oslavuje už 15 rokov. Pri tejto príležitosti predstavil technologický gigant 15 zaujímavých kolekcií Street View.

30.10.2022 06:00
dieťa, chlapec, voľný čas, počítač Foto:
debata

Jeden z týchto zoznamov obsahuje virtuálne najnavštevova­nejšie turistické destinácie na svete. Na prvom mieste je azda najznámejší mrakodrap na svete, dubajský skvost architektúry a fyziky, Burj Khalifa.

Google Street View vznikol z nápadu spoluzakladateľa Google Larryho Pagea, ktorý si vysníval možnosť vytvorenia 360-stupňovej mapy miesta.

O 15 rokov neskôr má tento nástroj viac ako 220 miliárd snímok Street View z viac ako 100 krajín po celom svete.

Google Street View ponúka svojim používateľom fantastický virtuálny zážitok z objavovania destinácie bez toho, aby museli vstať zo svojho gauča. Tieto miesta si „cestovatelia“ prezerali najčastejšie:

Burj Khalifa

Prvým na zozname je dubajský vežiak Burj Khalifa. Viacúčelový mrakodrap, ktorý je držiteľom niekoľkých svetových rekordov, vrátane titulu najvyššej budovy a najvyššej samostatne stojacej stavby, sa týči do výšky 830 metrov nad centrom Dubaja.

Budova má 162 poschodí a kraľuje jej vyhliadková plošina, ktorá je tiež najvyššia na svete, na 124. poschodí.

Burj Khalifa, ktorú otvorili v roku 2010, navrhol oceňovaný architekt Adrian Smith z chicagskej firmy Skidmore, Owings & Merrill.

Dubaj Foto: SITA/AP, Jon Gambrell
SAE, Spojené arabské emiráty, Burdž Kalifa, Burj Khalifa, Dubaj, mrakodrapy Dubaj
potápač, potápanie, Libanon, plutby, skafander, Čítajte viac Otvorili najhlbší bazén sveta a potopené mesto. Po vynorení nesmiete na mrakodrap!

Eiffelova veža

Eiffelova veža v Paríži, ktorá je nepochybne jednou z najikonickejších pamiatok na svete, sa podľa Google Street View umiestnila na druhom mieste.

Veža, ktorá váži neuveriteľných 10 ton a priťahuje turistov zo všetkých častí sveta, každý rok hlási 7 miliónov návštevníkov.

Eiffelova veža sa od svojho prvého postavenia v roku 1889, keď ju nazvali „300-metrová veža“ rozrástla, dnes dosahuje výšku 312 metrov vďaka veľkému stožiaru umiestnenému na vrchu s francúzskou vlajkou.

Color Run v Paríži pod Eiffelovkou. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža, color run Color Run v Paríži pod Eiffelovkou.

Tádž Mahal

Najznámejšie turistické miesto Indie Tádž Mahal, ktoré sa nachádza v Agre, je treťou najsledovanejšou destináciou na svete v službe Google Street View.

Tádž Mahal, ktorý postavil mughalský cisár Shah Jahan na pamiatku svojej milovanej manželky, je jedným zo siedmich divov sveta.

Často je to prvé miesto, kam ľudia mieria hneď po pristátí v Indii. Existuje len veľmi málo slov, ktoré dokážu opísať absolútnu vznešenosť a šarm stavby.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India, mauzóleum Tadž Mahal
Tadž Mahal, Agra, India Čítajte viac Uvidíme zničenie očarujúceho Tádžmahálu? Extrémisti broja proti moslimským pamiatkam

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google Street View