Pokračovanie článku: Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

Koľko stoja kajuty a ako sa podľa ceny navzájom líšia?

Najlacnejšia kajuta stojí okolo 700 eur na osobu, najdrahší penthouse vyjde na 40 000. Líšia sa pohodlím aj výhľadom. Môžete si vybrať kajutu bez okna, s oknom aj s balkónom, dvojposchodovú kajutu. Ja som si vybral kajutu s balkónom, ktorá stála na týždeň 5000 eur pre dve osoby.

V cene je plná penzia, všetok program na lodi aj letenka naspäť z USA do Európy. Na osobu je teda 2500 eur, myslím, celkom fajn v porovnaní s tým, koľko platia ľudia za rôzne dovolenky v Egypte alebo v Bulharsku.

Bol rozdiel v prístupe k atrakciám či menu podľa ceny lístka?

Nie, nebol, jediný rozdiel bol typ kajuty. Všetci pasažieri majú na lodi rovnaký prístup k všetkým atrakciám za rovnakých podmienok.

Lietadlom trvá cesta z Británie do Ameriky 6 hodín, čo je oproti 7 dňom na lodi veľký rozdiel. Prečo si ľudia aj dnes vyberajú plavby? Čo ich podľa vás na lodiach láka?

Áno, je to veľmi veľký rozdiel a myslím, že ľudia si vyberajú konkrétne túto plavbu kvôli tomu zážitku z plavby po trase Titanicu.

No je to špecifický typ plavby, keďže celý čas vidíte len otvorený oceán. Väčšina ľudí si preto vyberá plavby, ktoré majú zaujímavé zastávky – plavby po Karibiku, okolo Aljašky, po Stredozemnom mori…

Výhodou týchto plavieb je, že sa nemusíte vybaľovať a presúvať sa – vozí vás loď, vy ste stále v jednej hotelovej izbe a vidíte napríklad jeden deň Barcelonu, druhý deň Malorku, ďalší deň Rím, Afriku… Je to veľmi pohodlný štýl cestovania.

Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme

Aké typy ľudí ste na Queen Mary 2 stretli? Je plavba vhodná aj pre deti?

Pre deti táto plavba nie je vhodná, bolo tam pre nich minimum programu a myslím, že je to aj zámer, cesta je určená pre dospelých. Skôr tam boli ľudia v mojej vekovej kategórii a vyššie, čiže od tridsať rokov. Bolo tam aj pár tínedžerov, tí tam hrávali pingpong.

Na lodi všeobecne boli veľmi scestovaní ľudia, ktorí videli veľký kus sveta a na lodi hľadali nové netradičné zážitky.

Väčšinou to boli Američania a Briti a každý, s ktorým som sa rozprával, vedel, kde je Slovensko a veľa z nich našu krajinu aj navštívilo. Jedna pani mi vravela, že bola na Slovensku ešte po páde režimu a kúpila si u nás tradičný kroj a dodnes ho nosí počas Halloweenu ako kostým.

Koľkokrát ročne sa plaví Queen Mary 2 medzi Európou a USA? Aké ďalšie trasy ma v itinerári?

Myslím, že túto trasu absolvuje Queen Mary 2 tri-päťkrát do roka, no je to len jedna z jej plavieb. Ponúka tiež rôzne ďalšie, robí aj plavbu okolo sveta.

Plánujete sa na Queen Mary 2 ešte niekedy vrátiť? Akú trasu by ste si vybrali nabudúce?

Toto bola moja prvá plavba v živote, no určite nie posledná. Veľmi ma teraz láka plavba po Aljaške, keďže Aljaška je veľmi drahá na cestovanie po zemi čo sa týka ubytovania, prenájmu auta, reštaurácií.

Počas plavby budem mať toto všetko zabezpečené na palube a len vystúpim na tých najzaujímavejších miestach. Kedy ju však absolvujem, neviem, je to hudba budúcnosti.

Milan doplával do New Yorku. Foto: Milan Bez Mapy
Milan bez mapy, Queen Mary 2 Milan doplával do New Yorku.

"Vyhrkla mi slza. Stalo sa mi to len dvakrát. Keď som po mesiaci v Sydney odlietal z Austrálie domov a keď Queen Mary 2 zaparkovala po týždni na Atlantiku v New Yorku.

Zažiť plavbu po trase Titanicu, z Európy do Ameriky, bol môj sen od mala, kedy som prvýkrát videl ten film.

Vidieť Sochu Slobody tvárou v tvár, ktorá je zámerne otočená na oceán aby vítala parníky plné migrantov. Tých, ktorí z Európy utekali pred chudobou a vojnami, aby vybudovali USA.

Stojím tu, je mi zima a pozerám na Manhattan, ktorý je výsledkom práce mojich predkov. Ďakujem vám za vašu odvahu," napísal Milan k tejto fotke.

výletná loď, plavidlo, Čítajte viac Zabudnite na najväčšiu výletnú loď sveta: Prichádza ešte gigantickejšia Symphony Miami, prístav, loď Čítajte viac 60 000 vajíčok, 2 a pol tony slaniny. Koľko sa zje na najväčšej výletnej lodi? Dunaj, Bratislava, Bratislavský hrad, lode, parlament, NR SR, most SNP, Čítajte viac Najväčšia výletná loď Európy sa plaví po Dunaji cez Bratislavu. Takto vyzerá

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Atlantický oceán #plavba #Milan Bez Mapy