Pokračovanie článku: Jeden z najbezpečnejších lietajúcich strojov na svete nemôže dostať poruchu vztlaku

Jediný lietajúci stroj na svete, ktorý nemôže dostať poruchu vztlaku

Gyrokopéra má zaujímavú históriu a jej predchodcu navrhol v 20-tych rokoch minulého storočia španielsky letecký konštruktér don Juan da la Cierva po tom, čo pri havárii lietadla stratil svojho najlepšieho priateľa.

Po nešťastnej udalosti sa zaprisahal, že navrhne najbezpečnejšie lietadlo na svete a v roku 1923 predstavil svetu Auto Gyro, predchodcu dnešnej gyrokoptéry.

Je to jediný lietajúci stroj na svete, ktorý nemôže dostať poruchu vztlaku, najčastejšiu príčina leteckých nehôd, a ktorý sa v prípade poruchy motora jemne kĺže k zemi ako javorové semienko.

V podstate funguje ako jeho veľký brat, helikoptéra, ale rotor gyrokoptéry vo vzduchu nepoháňa motor ako vo vrtuľníku, ale prúd vzduchu, ktorý prechádza lopatkami rotora.

Stroj si získal celosvetovú pozornosť vo filme „Mad Max 2“ a vo filme Jamesa Bonda „You Only Live Twice“, keď Sean Connery manévroval „Little Nelly“ na ázijskom ostrove.

Gyrokoptéra nie je mimoriadne citlivá na turbulencie, pretože hroty rotorov sa pohybujú rýchlosťou 700 km/h vzduchom a neprekážajú im ani nárazy vetra s rýchlosťou 70 km/h.

Gyrokoptéra je vybavená štandardným a pokročilým leteckým vybavením, rádiovým vysielačom, transpondérom, ako aj najnovšími technologickými inováciami v oblasti navigácie pre monitorovanie meteorologických podmienok a leteckej prevádzky, a preto je výbornou voľbou pre športové, panoramatické a medzinárodné lety.

Gyrokoptéra s jednou palivovou nádržou 68 litrov dokáže letieť tri hodiny, priemernou rýchlosťou 120 km/h, čo je dolet vyše 400 kilometrov. Lietať na ňom môžu deti aj starší ľudia, obmedzeniami sú výška minimálne 140 centimetrov a maximálna hmotnosť osoby 100 kilogramov.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto tanec, stužková, ples Čítajte viac 35 rokov po: Pozrite sa, ako dnes vyzerá hotel z filmu Hriešny tanec

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #lietanie