Tieto sa snažili! Najlepšie trvalo udržateľné destinácie: Horúci zoznam roku 2022

Editori titulov National Geographic Traveler z celého sveta vybrali 35 najzaujímavejších destinácií planéty roku 2022.

05.11.2022 06:00
debata

Päť kategórií — Dobrodružstvo, Kultúra a História, Príroda, Rodina a Trvalá udržateľnosť — predstavuje nezabudnuteľné zážitky, ktoré odhaľujú krásu a rozmanitosť sveta okolo nás.

Pandémia evidentne zmenila spôsoby a možnosti ako cestujeme, ale stále sme nadšení cestovatelia a tešíme sa, keď si môžeme zbaliť kufre a znova vyraziť na cesty, píše National Geographic.

Najlepšie udržateľné destinácie sveta pre rok 2022

Národný park Chimanimani, Mozambik

Národný park Chimanimani, ktorý sa nachádza na hornatej hranici Mozambiku so Zimbabwe, založený v októbri 2020, je domovom najvyššieho vrchu Mozambiku, 2 400 metrov vysokého Mount Binga.

Desaťročia pytliactva a občianske nepokoje tu zdecimovali populáciu voľne žijúcich živočíchov, no malý počet slonov prežil, rovnako ako najmenej 42 ďalších druhov cicavcov a veľké množstvo rastlín a vtákov.

Len dva nedávne prieskumy biodiverzity identifikovali 475 druhov rastlín a 260 druhov vtákov spolu so 67 druhmi obojživelníkov a plazov, vrátane jednej žaby a jednej jašterice, o ktorých sa predpokladá, že sú pre vedu novinkou.

Columbia River Gorge, Oregon/Washington

Najväčšia národná prírodná oblasť v USA pravdepodobne nie je tam, kde si myslíte: rozprestiera sa na hranici medzi Oregonom a Washingtonom a zahŕňa 1 185 km2 verejných a súkromných pozemkov pozdĺž rokliny rieky Columbia.

Táto oblasť priláka viac ako dva milióny návštevníkov ročne. Nezisková aliancia, ktorá si dala za cieľ znížiť vplyv turistov na miestnu prírodu a kultúru, odštartovala spoluprácu, ktorá sa premenila na model osvedčených postupov na budovanie udržateľnej ekonomiky cestovného ruchu.

Porúrie, Nemecko

V husto obývanom údolí Porúria v západnej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko kedysi dominovala ťažba a výroba ocele. Dnes región premieňa bývalé haldy trosky a postapokalypticky vyzerajúce priemyselné lokality na parky a kultúrne priestory pod holým nebom.

Najznámejším je Zeche Zollverein (Priemyselný komplex uhoľných baní Zollverein), ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, kde sa nachádza vonkajší bazén, klzisko a turistické chodníky.

Národný park Yasuni, Ekvádor

Francúzsko vedie boj proti odlesňovaniu v národnom parku Yasuní vo východnom Ekvádore, ktorý v roku 1989 vyhlásili za biosférickú rezerváciu UNESCO.

Park, ktorý je domovom mahagónových stromov, antúrií, paliem a hypnotizujúco zelených papradí, je prvým z piatich pilotných miest v programe TerrAmaz financovanom Francúzskom.

Táto štvorročná iniciatíva, ktorá sa spustila koncom roka 2020, podporuje trvalo udržateľný rozvoj a biodiverzitu v amazonskom dažďovom pralese v Brazílii, Kolumbii, Ekvádore a Peru.

Yasuní, ktoré sa považuje za jedno z biologicky najrozmanitejších miest na Zemi, ukrýva úžasné množstvo tvorov, ako sú mravčiare, kapybary, leňochody, pavúky a asi 600 druhov vtákov.

Lodž, Poľsko

Łódź, mesto s približne 700 000 obyvateľmi v strednom Poľsku, ktoré v roku 2017 vyhlásili za mesto filmu UNESCO pre svoju bohatú filmovú kultúru, bolo v 19. a 20. storočí hlavným textilným výrobným centrom. Teraz poľský Hollywood mení scenár svojej priemyselnej minulosti, aby vytvoril zelenšiu budúcnosť.

Łódź je lídrom v oblasti trvalo udržateľného života, ktorý využíva inovatívne ekologické riešenia, ako je využívanie odpadového paliva a energie z biomasy na vykurovanie domácností.

V roku 2021 mesto uzavrelo partnerstvo s európskou platformou elektronického obchodu InPost s cieľom výrazne znížiť emisie CO₂ a premávku v centre mesta inštaláciou 70 schránok na balíky a nabíjacích staníc pre elektrické autá.

Lodž, Poľsko Foto: SHUTTERSTOCK
Lodž, Poľsko, Lodž, Poľsko

Adelaide, Austrália

Roky ho prehliadali a dokonca zosmiešňovali jeho veľkí rivali, no teraz naňho spieva chvály celý svet. Zoznámte sa s Adelaide.

Adelaide bolo v najnovšom horúcom zozname National Geographic Traveler vyhlásené za jednu z najlepších svetových destinácií pre rok 2022 v zozname trvalo udržateľných destinácií. Kozmopolitné pobrežné hlavné mesto Južnej Austrálie sa snaží stať, zelenším, odolnejším voči klimatickým zmenám a ochladiť sa pridávaním zelene do svojich ulíc. Zameriava sa tiež na ochranu motýľov a vzácnych vtákopyskov.

Adelaide sa v poslednej dobe dostáva do centra pozornosti, napríklad v roku 2021 ho vyhlásili za tretie najlepšie mesto sveta z hľadiska životnej úrovne a zároveň za tretie najotvorenejšie mesto na svete.

Grenoble, Francúzsko

Grenoble – zelené hlavné mesto Európy do roku 2022 – s dvoma riekami a nádhernými pohoriami na dosah ruky – je veľkým lákadlom pre ekologicky orientované, akčné, outdoorové typy.

Ak máte radi canyoning a paragliding, zamierte sem.

Ale hlavné mesto Álp má aj kultúrnu hĺbku, stelesnenú v múzeu v Grenoble, nabitom dielami majstrov ako Monet, Canaletto a Klee.

Vďaka svojej univerzite – tretej najväčšej vo Francúzsku, s povesťou excelentnosti v mikroelektronike, jadrovej fyzike a politických štúdiách – vychováva Grenoble ľudí schopných priniesť riešenia problémov.

Mesto vtesnané do údolia by trpelo preľudnením a znečistením, keby nebolo jeho udržateľného urbanistického plánu, ktorý spája cyklistické pruhy, pešie ulice, rýchlostné limity a efektívnu verejnú dopravu.

Najlepšie svetové prírodné destinácie pre rok 2022

  • Belize
  • Severná Minnesota
  • Namíbia
  • Jazero Bajkal, Rusko
  • Victoria, Austrália
  • Kent, Spojené kráľovstvo
Lucca, Taliansko Čítajte viac Inst@inšpirácia: Fotograf Ľudo vám ukáže toskánske mesto krajšie ako Pisa Zem, príroda, zeleň, slnko Čítajte viac Gigantický prstenec rotujúci na vode: To je bombastická vízia futuristického hotela Rio de Janeiro, socha Krista Čítajte viac Mestečko Encantado má najväčšiu sochu Krista na svete. Tromflo aj Rio!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #National Geographic Traveller