Prechádzka najznámejšími animákmi: Nová atrakcia vtiahne do sveta oscarových rozprávok

Japonské animátorské štúdio Ghibli, ktoré celosvetovo preslávili filmy ako Princezná Mononoke či Cesta do fantázie, tento mesiac otvorilo v prefektúre Aiči nový tematický park. Nachádza sa asi 250 kilometrov západne od Tokia a neponúka jazdy na horskej dráhe, ani žiadne podobné atrakcie; jeho cieľom je vtiahnuť návštevníkov do sveta vytvoreného spoluzakladateľom štúdia a oscarovým režisérom Hajaom Mijazakim, píše denník The Guardian.

12.11.2022 06:00
debata

„Študio Ghibli dostalo návrhy na rôzne zábavné atrakcie, mali sme ale pocit, že by to nezodpovedalo myšlienkam štúdia Ghibli,“ uviedol hovorca parku.

„Ghibli park je prírodný park, nie zábavný park… Chce byť v súlade s prírodou, do ktorej je zasadený,“ dodal.

Štúdio Ghibli založil Mijazaki spoločne s Tošom Suzukim a Isaom Takahatom v roku 1985. Jeho prvá snímka Laputa: Zámok v oblakoch zarobil nasledujúci rok v kinách skromných 16 miliónov dolárov, ovplyvnil aj neskoršiu prácu animátorov a tvorcov videohier.

Počas 90. rokov si štúdio získavalo čoraz viac fanúšikov v Japonsku aj v zahraničí. Film Cesta do fantázie z roku 2001 zarobil v kinách už takmer 400 miliónov dolárov a získal Oscara za najlepšiu animovanú snímku.

Nový tematický park štúdia Ghibli vznikol na mieste, kde sa konala v roku 2005 výstava Expo. Otvorené sú zatiaľ tri z piatich plánovaných častí parku, ktoré oddeľujú rozsiahle plochy zelene.

Vstupenky do parku sú až do konca roka vypredané.

Odesa, Ukrajina Čítajte viac Svetoznáme delfinárium, lunapark pri mori... Dnes sú pláže Odesy zamínované a hotelieri zničení

Hlavnou časťou parku je veľké skladisko štúdia Ghibli, ktoré je plné predmetov a kópií scén z najvýznamnejších snímok štúdia, vrátane Cesty do fantázie.

Ďalšia časť parku je inšpirovaná romantickým animovaným filmom Šepot srdca z roku 1995, zatiaľ čo ďalšia časť je založená na filme Môj sused Totoro z roku 1988.

Deti v parku môžu napríklad vyliezť do domčeka na strome postavenom v štýle roztomilého lesného stvorenia Totora. „Tu sa môžete nechať vtiahnuť do sveta filmov štúdia Ghibli,“ uviedol hovorca parku.

Na budúci rok bolo ohlásené otvorenie dediny princeznej Mononoke a v roku 2024 má nasledovať časť, ktorá vychádza z filmu Doručovacia služba čarodejnice Kiki.

Rovnako ako v prípade múzea štúdia Ghibli v Tokiu aj v tematickom parku v prefektúre Aiči sa budú premietať krátke filmy od tvorcov štúdia. Kino pojme 170 divákov.

V súčasnej dobe je možné kúpiť vstupenky do parku iba v Japonsku. Pri prípravách na otvorenie totiž nebolo kvôli pandémii covidu-19 jasné, či zahraniční turisti budú môcť znova cestovať do Japonska.

V októbri sa ale cestovné obmedzenia pre cudzincov zrušili a predaj vstupeniek pre zahraničných záujemcov o návštevu parku by sa mal začať začiatkom budúceho roka.

Predpokladá sa, že keď bude park plne v prevádzke, mohlo by ho navštevovať viac ako 1,8 milióna návštevníkov ročne. Miestnej ekonomike bol mohol park priniesť okolo 325 miliónov dolárov za rok.

Informácie, že v televíznych správach o otvorení parku bol v pozadí zachytený aj sám Mijazaki – vo svojej charakteristickej bielej, ktorú často nosia pri práci v štúdiu – vyvolali medzi jeho priaznivcami vlnu nadšenia. Nakoniec sa ale ukázalo, že išlo iba o fanúšika, ktorý sa za slávneho režiséra prezliekol.

Mijazaki od roku 2017 pracuje na filme How do you live, o ktorom tvrdí, že bude jeho posledným celovečerným animovaným filmom. Dátum dokončenia či uvedenia snímky nie je zatiaľ zverejnený.

lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy Lucca, Taliansko Čítajte viac Inst@inšpirácia: Fotograf Ľudo vám ukáže toskánske mesto krajšie ako Pisa
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #animované filmy