Rusko, Krym, USA, Čierna Hora... Sedem opustených vojenských pevností: Stáli milióny, dnes ich ničí erózia a korózia

Nedostupnosť, nedobytnosť a tajomstvá - opustené vojenské základne dnes pútajú pozornosť, ale vyvolávajú aj husiu kožu. Do ich výstavby sa sa investovali obrovské finančné prostriedky, no spája ich jeden osud: postupom času stratili strategický význam a stávajú sa nepotrebnými.

27.02.2023 06:00
debata

Niektoré základne a pevnosti po strate vojenského statusu získavajú druhý život. Premenia ich na múzeá, či pamätníky, značná časť historických vojenských budov sa však jednoducho ponechá svojmu osudu, a tak ich nahlodáva zub času aj vandali, až sa premenia na strašidelné ruiny.

A opustené vojenské objekty sú takmer v každej krajine sveta. Tu sú niektoré mimoriadne zaujímavé.

Maunsell Sea Forts, Spojené kráľovstvo

Morské pevnosti Maunsell sú jedným z najneobvyklejších vojenských zariadení. Boli postavené počas druhej svetovej vojny pri ústí riek Mercy a Temže. Už koncom 50-tych rokov minulého storočia boli stavby mimo prevádzky a prestali sa využívať.

V 60. rokoch minulého storočia si jednu z opustených pobrežných plošín uzurpoval miestny obyvateľ a vyhlásil jej územie za nezávislý štát Sealand. Ostatné pevností sú v dezolátnom stave. Navštíviť ich môže každý.

Morské pevnosti Maunsell Foto: SHUTTERSTOCK
vojenská pevnosť, Maunsell Sea Forts, Morské pevnosti Maunsell Morské pevnosti Maunsell

Námorná základňa Balaklava, Krym

Na Kryme sa nachádza kedysi tajná ponorková základňa. V časoch existencie ZSSR bola táto základňa jedným z najväčších vojenských zariadení krajiny. V dokoch by naraz mohlo číhať 14 ponoriek.

Výstavba základne sa začala v roku 1954 a trvala 9 rokov, úplne dokončená bola v roku 1963. Komplex bol mimoriadne zabezpečený, aby dokázal odolať jadrovému výbuchu so silou 100 kT.

čočík Čítajte viac Video z najväčšieho podzemného vojenského komplexu: Čech sa dostal do tajnej atómovej základne

Základňa Saint-Nazaire, Francúzsko

Na pobreží Atlantického oceánu vo Francúzsku neďaleko mesta Saint-Nazaire je opustená rovnomenná ponorková základňa. Počas druhej svetovej vojny ju používala nemecká armáda pre ponorky U-46.

Vojenská základňa bola postavená v okupovanom Francúzsku v roku 1943.

V čase výstavby bol Saint-Nazaire jedným z najväčších podmorských komplexov. Jeho dĺžka bola 300 metrov, šírka 130 metrov. Rozloha vojenského komplexu bola 39 000 metrov štvorcových.

Na výstavbu základne sa spotrebovalo 480-tisíc metrov kubických betónu.

Pevnosť „cisár Alexander I.“, Rusko

V Rusku sú z historického hľadiska mimoriadne zaujímavé štruktúry, ktoré boli kedysi súčasťou obranného systému Kronštadtu.

Medzi nimi je slávna „Fort Alexander I“, ktorá je známa aj pod neoficiálnym názvom Morová pevnosť. Budova sa nachádza na malom umelom ostrove, neďaleko ostrova Kotlin.

Pevnosť bola postavená v prvej polovici 19. storočia. Až do roku 1896 sa používala ako obranná stavba na ochranu Fínskeho zálivu.

Pevnosť Obručev, Rusko

Ďalším zaujímavým historickým objektom Kronštadtu je pevnosť Obruchev, ktorej výstavba sa začala v roku 1896. Pevnosť, ktorej veľkosť a mohutnosť sú dodnes desivo pôsobivé, bola pomenovaná na počesť náčelníka generálneho štábu Obručeva.

Navrhol plány modernizácie a keď odišiel do dôchodku, čakalo ho príjemné prekvapenie – rozhodnutie pomenovať jednu z pevností jeho menom.

Pevnosť prežila niekoľko obliehaní počas sovietsko-fínskej vojny a druhej svetovej vojny, no od 50. rokov 20. storočia je úplne opustená.

Rovinj, chorvátsko, more Čítajte viac Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci?

Forte Rose, Čierna Hora

Pevnosť sa ukrýva na predmestí dnes známeho letoviska Herceg Novi. V západnej časti polostrova Lustica sa nachádzajú starobylé pevnosti Forts Roses, o ktorých ešte donedávna turisti netušili.

Ruiny starých vojenských budov, utopené v húštinách divokých stromov a rastlín, vyzerajú lákavo a desivo zároveň. Nadšenci histórie v Čiernej Hore len ťažko nájdu lepšie miesto na skúmanie vojenskej minulosti.

Bunker Devil, Spojené štáty americké

Na pobreží okresu San Mateo v Kalifornii je bunker s desivým názvom Devil's Slide. Bunker bol pomenovaný na počesť tamojšej rovnomennej skaly.

Tajný objekt postavili na pobreží v roku 1930. Pôvodne slúžil ako centrum rozvoja vojenskej techniky. Miesto bunkra bolo dlhé roky utajované.

Počas druhej svetovej vojny sa bunker využíval ako pozorovacie miesto. Vojaci, ktorí ho strážili, v tom čase používali len tie najjednoduchšie prístroje – kompas a ďalekohľad na lodnú navigáciu. Neskôr bol monitorovací bod vybavený radarovým systémom.

Bunker Čítajte viac Hitlerov Vlčí brloh: Niekdajšie nacistické bunkre sú dnes magnetom na turistov Atlantída Čítajte viac Desivá predpoveď: Cunami na 100 % zmetie mnohé európske mestá. Na útek máte 20 minút

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojská #pevnosť #bunkre