Chorvátsko vs. Taliansko: Odveká dilema dovolenkárov! Máme návod, ako ju vyriešiť

Ak plánujete výlet do Stredomoria, máte z čoho vyberať. Voľba však nie je jednoduchá. Rozhodujete sa podľa cien? Tento rok podľa indícií Chorvátsko zdraželo. Je pre vás kľúčové skvelé kúpanie v mori? Obe krajiny ponúkajú rozmanitosť pláží. Alebo ste zameraní viac na pamiatky? Áno, Taliansko ich má nespočetne veľa, no aj Chorvátsko má svoju dávnovekú stránku a milovníci miest a histórie sa rozhodne nebudú nudiť ani tu.

07.07.2023 06:00
debata (1)

A ak si vyberáte medzi výletom do nadčasového Talianska alebo oslnivého Chorvátska, rozhodnutie je skutočne náročné.

Redaktori známeho cestovateľského magazínu Lonely Planet sa pokúsili o nemožné: porovnať tieto dve úžasné krajiny a možno pomôcť pri výbere dovolenkovej destinácie.

Talianske pláže sú očarujúce
Video
Zdroj: Pixabay.com

Taliansko je vždy dobrý nápad

Odborníčka Lonely Planet na Taliansko, Nicola Williams, je spoluautorkou sprievodcov Lonely Planet o Taliansku, Sicílii, Florencii, Toskánsku.

Hovorí, že v súčasnosti je trendy vyhýbať sa najnavštevovanejším destináciám a objavovať nevychodené cesty a destinácie, ktoré ukrývajú neobjavené poklady.

Taliansko ako piata najnavštevovanejšia krajina sveta rozhodne patrí do kategórie preplnené miesta, je vyhľadávanou destináciou už od v 18. storočia, keď sa mladí aristokrati vydali z Benátok na Sicíliu cez Florenciu, Rím a Neapol, aby dokončili svoje formálne vzdelanie.

Napriek tomu sa oplatí do tejto krajiny vycestovať, ponúka totiž rokmi overenú záruku kvality.

Obrovské Koloseum v starovekom Ríme, rozmarná veža v Pise, tlejúca Etna, strašidelné ulice Pompejí, na ktorých kedysi rachotili vozíky s vínnymi amforami: to všetko sú svetoznáme ikony, ktoré pozná každý na planéte.

Palermská katedrála Cefalù, Sicília, Taliansko
Kvitnúce balkóny patria k Sicílii.
+14Amfiteáter v Taormine ponúka pohľad na Iónske...

Rovnako ako senzačná atrakcia je 24 etruských bronzových sôch vytiahnutých z bahna archeológmi počas vykopávok v toskánskom kúpeľnom meste San Casciano dei Bagni koncom roka 2022 – Taliansko nikdy neprestane prekvapovať.

Bez ohľadu na ročné obdobie, každá návšteva krajiny odkryje nový zážitok alebo perspektívu. Vydajte sa sledovať veľryby do Tyrhénskeho mora, objavte pustý ostrov zvečnený v Botticelliho majstrovskom diele Zrodenie Venuše, naučte sa napichovať jahňacie črevá na pouličnom trhu v Palerme, prechádzajte sa po nedotknutých sicílskych horách Madonie, túlajte sa po stredovekých dedinkách zasadených na kopcoch, z ktorých je dokonalý výhľad do diaľok.

Už ste sa niekedy po zotmení vydali na túru z čiernej piesočnatej pláže Stromboli až na jej očarujúci, oheň chrliaci kráter?

Zbierali ste kapary na Saline, šnorchlovali ste sa v čistom mori v najväčšom morskom parku Európy?

Túlali ste sa v pôvabných botanických záhradách v anglickom štýle, ktoré zapĺňajú celý ostrov v Lago Maggiore?

A čo Sardínia? Capri, Sicília, Liparské ostrovy? Rozmanitosť siedmich talianskych súostroví zahŕňajúcich 450 ostrovov je ohromujúca.

Grado, mesto, kanál, Taliansko, Čítajte viac Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť

Na svoje si tu prídu aj milovníci kultúry: epicentrum Rímskej ríše a rodisko renesancie je na svete len jedno. Kde inde okrem Grécka môžete sledovať tragédiu odohrávajúcu sa v starovekom gréckom divadle – potom sa ponoriť do emocionálne nabitej prítomnosti Michelangelových fresiek Dávida a Sixtínskej kaplnky alebo Leonardovej Poslednej večere? Toto je krajina Danteho, Tiziana a Verdiho, kde Shakespeare zasadil 13 zo svojich 38 hier.

Nebudete si vedieť vybrať: stretnúť sa s Rimanmi v Pompejách, s byzantskými umelcami v žiarivých bazikách v Ravenne, s Caravaggiom v Neapole alebo s umeleckou brilantnosťou revolucionára Giotta v Padove a Assisi.

Navštívte úžasný Panteón, milánsky mramorový Duomo a prezrite si novšie majstrovské diela od architekta Renza Piana.

A po všetkej kultúre dobre padne aj objavovanie jednoduchších aspektov Talianska ako miestna móda, futbal a jedlo.

A vychutnajte si aj miestne dolce far niente, „sladké nič nerobenie“, ktoré podčiarkuje všetko, čo Taliani milujú – pohodu a čas na vychutnanie si radostí života. Poseďte si v miestnej kaviarni, dajte si pravý farmársky obed a zakončite pistáciovým gelatom.

Chorvátska skrytá pláž Stiniva
Video
Zdroj: Pixabay.com

Chorvátsko je to pravé

Lucie Grace, prispievateľka do najnovšieho sprievodcu Lonely Planet po Chorvátsku, sa do tejto krajiny zamilovala, keď sa pred dvoma rokmi presťahovala do jeho hlavného mesta. Odvtedy precestovala celú krajinu.

Jeden starý muž na letisku v Záhrebe jej raz povedal: Toto je krajina radosti a snov. A Lucia to potvrdzuje.

Relatívne malá krajina je plná zázrakov – od vnútrozemských jazier na Mljete a travertínových vodopádov v Národnom parku Krka až po architektonické zázraky, ktoré sa datujú od stredoveku po modernizmus. Je to krajina, z ktorej znova a znova padá sánka.

Pri prvom príchode do Chorvátska vedela Lucie o krajine len niekoľko všeobecných faktov: národ má skutočne skvelý futbalový tím, organizuje množstvo obľúbených festivalov elektronickej hudby a (samozrejme) nakrúcala sa tu Hra o tróny.

V priebehu rokov však objavila nádherne zložitú krajinu, kde sa slovanský východ stretáva so západom Ríma – s nádychom Stredomoria a Osmanskej ríše.

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+9Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k...

Prečo si však vybrať Chorvátsko pred Talianskom? Po prvé, krajina je plná úžasných prírodných pamiatok: osem národných parkov vrátane oslnivých Plitvických jazier tvorí neuveriteľných 10 % územia štátu.

A je tu viac ako 1000 ostrovov, z ktorých je len 44 obývaných. Môžete sa vybrať na ktorýkoľvek, vždy to bude iná dovolenka.

Fanúšikovia histórie sú tu uchvátení tunajšou bohatou históriou. Od pamiatok starých Keltov, ktorí stavali kamenné kruhy pred 3 000 rokmi, až po éru Juhoslávie, ktorá formovala väčšinu 20. storočia, je minulosť krajiny mimoriadne zaujímavá.

Ďalej – a toto je najmä ako sólo cestovateľov dôležité – Chorvátsko je neuveriteľne bezpečné. Tu jednoducho môžete svoj dom nechať odomknutý, a kým ste vonku, nič sa nestane.

Takáto bezpečnosť umožňuje cítiť neskutočnú pohodu. Dalmatínci majú pre tento konkrétny stav blaženosti špeciálny názov: fjaka, ktorá nastupuje počas horúcich letných mesiacov a je taká uvoľnená, že je takmer meditatívna.

Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto, dovolenka, plávanie, Jadran, kúpanie, letná dovolenka, slnko, Čítajte viac Je vaša voda OK? Chorvátska interaktívna mapa ukazuje čistotu mora na plážach

Potom sú tu tri skvelé veci, ktoré sú typické pre Chorvátsko: pláže, architektúra a burek. Chorvátske pláže sú jednoducho lepšie – a to hovorím ako človek, ktorý žil a pracoval v Taliansku, píše Lucie. Nič sa nevyrovná skoku do Jadranského mora z malého výklenku, na ktorý ste narazili v Kvarnerskom zálive. Celé chorvátske pobrežie je posiate kamienkovými plážami, ktoré omýva tyrkysová číra voda.

Hoci značný počet slávnych chorvátskych budov navrhli Rimania a Benátčania, je tu aj zaujímavá modernistická architektúra 20. storočia: pamätníky, hotely, nemocnice a komunitné centrá z polovice storočia, ktoré sú dnes väčšinou opustené.

A v Chorvátsku je aj veľa dobrého jedla – od duseného mäsa, knedlí vo vnútrozemí, po grilované ryby na pobreží. Podáva sa tu aj mierne návykový burek. Môžete si ho objednať so syrovými, špenátovými alebo mäsovými náplňami a vždy to bude nové jedlo.

Nakoniec je tu vo vzduchu akési tajomné kúzlo, píše Lucie – miestny folklór, nástenné maľby a sochy venované kľúčovým postavám z „nadpozemskej“ časti Chorvátska: priateľskí obri, ktorí stavali dediny, dobroprajné čarodejnice, ktoré vytvorili jazerá… Dokonca aj grécky boh, ktorý stál za vznikom ostrovom.

V chorvátskej atmosfére je niečo úplne magické, čo vo vás vyvolá túžbu vracať sa sem.

chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac KVÍZ: Ako dobre poznáte Chorvátsko? Janov, Taliansko, pirátska loď Čítajte viac Kolumbus, Piráti, delfíny, tropická guľa, pruhovaná história. Taký rozmanitý je Janov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dovolenka #Chorvátsko