Žralok zožral Rusa, papagáj mu vyďobal oči, klokan ho prepadol: Ukrajinci stratili zábrany v čiernom humore

V poslednej dobe sa hrdinom ukrajinských vtipov stal žralok, ktorý zabil Rusa pri pláži egyptského letoviska Hurghada. Stalo sa tak krátko po zničení Kachovskej priehrady (pravdepodobne Ruskom), a na ukrajinských sociálnych médiách sa tak apokalyptické snímky zo zaplavených Chersonských oblastí miešali s mémami o žralokovi.

09.07.2023 06:00
debata (20)

Napríklad na jednom obrázku bolo vidieť rokovania OSN s nápisom „Nevieme, ako potrestať Rusov“. A na druhom obrázku sa usmieval sýty žralok: „Ja viem.“

Objavili sa aj obrázky so žralokom vykrikujúcim „Sláva Ukrajine!“ či sťažujúcim sa: „Vy sa chechtáte, ale mňa už hodinu bolí brucho“, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

O turistovi z Ruska, ktorého zabil žralok, vieme len to, že mal 23 rokov a do Egypta prišiel pred niekoľkými mesiacmi. Médiá odhadujú, že utiekol z Ruska pred mobilizáciou, ale oficiálne to nikto nepotvrdil. Mužovu smrť videl aj jeho otec, ktorý bol v tom čase na pláži.

Kyjev, Ukrajina, Kyjevsko-pečerská lavra Čítajte viac Sabotáž medzi relikviami svätcov: V Kyjevsko-pečerskej lavre sú vraj kňazi verní Moskve, no kolaboranti sa odmietajú vysťahovať

Aký život, taký humor

Keď sa už Ukrajinci dosť nasmiali, začali diskutovať. „Akú diagnózu dávajú psychológovia/psychi­atri reakcii Ukrajincov na útok žraloka?“ pýtal sa ktosi na sociálnych sieťach v skupine „Ukrajinské vtipy“. Tá má viac ako milión členov, ktorí si rozprávajú vtipy „na podporu“ – zvrat „dla pidtrymky“ je medzi Ukrajincami od vypuknutia vojny veľmi populárny.

Odpovedalo mu skoro 400 ľudí, a to aj slovami „Aký život, taký humor.“, „Je mi ľúto rybičky.“ (žraloka ulovili a zabili), „Stotožňujeme toho Rusa s Ruskom, a preto je naša reakcia agresívna.“, „Musíme zostať ľuďmi a nestrácať rozum.“, „Neklesajme na úroveň Rusov.“ a tiež „Keď zajtra nepriateľská strela zasiahne tvoj domov, čo povieš? Keď tvojho syna či muža odvedú do vojny, do pekla?“.

Redehumanizácia?

Ukrajinská agentúra Unian zverejnila komentár expertky na komunikáciu Jaryny Ključkovskej. Tá si zaspomínala, ako sa jej pred niekoľkými mesiacmi v americkom podcaste pýtali, ako sa Ukrajincom darí neodľudšťovať nepriateľa, ktorý práve ničil energetickú infraštruktúru, tisíce ľudí boli bez prúdu a v bombardovaných domoch umierali civilisti. „Nedarí,“ odpovedala. „A ani to neskúšame. Nemáme na to miesto v hlave, ani energiu. Teraz musíme prežiť a vyhnať ich (Rusov) z našej krajiny,“ dodala. Napísala tiež, že neodsudzuje tých, ktorí sa snažia prekonať bolesť za pomoci čierneho humoru, a úprimne s nimi súcití.

Názor o odľudšťovaní Rusov v ukrajinskom čiernom humore býva vidno aj v poľských komentároch. Ale neodľudštil sa ešte skôr agresor sám? Je možné ho odľudštiť opakovane? A ako to nazvať: redehumanizáciou?

lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Žiadne Rusko? Kdeže! Biznis je biznis: Európske aerolínie našli spôsob, ako obnoviť lety do Ruska

Po takmer 500 dňoch vojny ukrajinské vtipy pritvrdili. Ukrajinci medzi svojich spojencov zaradili aj papagája, ktorý ruskému horolezcovi na Novom Zélande vykloval oči, klokana, ktorý vraj prenikol na ruský konzulát v Canberre, a psa, ktorý uhryzol Rusku („Naši chlpatí priatelia plnia dôležitú úlohu dokonca v Moskve,“ žartoval ukrajinský Kanal 24), alebo sviňu, ktorá pri Irkutsku pohrýzla farmára tak, že nakoniec zomrel.

Na tieto ukrajinské vtipy nadväzuje nespútaný prúd rafinovanejších vtipov o „ukrajinských biologických zbraniach“. V nich kurčatá, moriaky, bociany a ďalšie vtáky podnikajú nálety na Moskvu, ryby okusujú krížnik Moskva a stále rachotia traktorky – potomkovia traktora, ktorý na začiatku vojny odvliekol tank ukradnutý Rusom. Tí napokon sami zavinili vtipy o ukrajinských „biobataliónoch“, keď obvinili Ukrajinu z vývoja biologických zbraní.

Svedčiť bude sama príroda

Je to roztomilo naivné, pretože predsa každý vie, že klokan vojnu nevyhrá. Ale viera, že príroda je na strane obetí, nie je žiadna novinka. Ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužková v jednej eseji z roku 2005 napísala: „Mám podozrenie, že také fantastické kriminálne historky, ktoré majú dokázať, že spáchaný zločin skôr či neskôr vyjde najavo, pretože proti vrahovi – ak chýbajú ľudskí svedkovia – bude svedčiť sama príroda, nájdete vo folklóre každého národa." Pamätáte si rozprávku o myšiach, ktoré zjedli zlého kráľa? A spomínate si na husi, ktoré zachránili Rím?

Hranice medzi tým, čo je prípustné a čo už nie vo vojnovom humore, ktorý už dlhšie ako rok baví Ukrajincov a ktorý je súčasťou ich odporu, nie je ľahké teoreticky stanoviť. Možno sa skúsiť dohadovať, či je to stráviteľné – nebyť ale toho, že žralok zožral Rusa a sviňa uhryzla hospodára. Chtiac nechtiac sa tak totiž úvahy o stráviteľnosti stávajú ďalším vtipom.

električkový tunel Čítajte viac Pod Odesou sa tiahne najdlhšia spleť katakomb sveta. Mapa neexistuje, ľudia v nich záhadne miznú Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu
20 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine