Ovládate cudzie jazyky? Slováci v porovnaní s inými Európanmi prekvapili

Aký podiel obyvateľov európskych krajín nevie hovoriť žiadnym cudzím jazykom? A ako sú na tom Slováci?

07.09.2023 06:00
dovolenka, prázdniny, relax, priatelia Foto:
Hovoríte cudzou rečou?
debata (5)

Často vidíme na internete mapy, ktorú odhaľujú, ktoré národy najlepšie ovládajú angličtinu ako cudzí jazyk alebo koľkými cudzími rečami sa dohovoria.

Táto mapa má trochu iný uhol pohľadu. Pozerá sa na všetky cudzie jazyky, ktorými ľudia z jednotlivých európskych krajín hovoria.

Najväčší podiel obyvateľov ovládajúcich cudzí jazyk majú – podľa očakávaní – severské a pobaltské krajiny. Viac ako 90 % ich populácie ovláda cudzí jazyk.

Holandsko, Luxembursko, Švajčiarsko, Rakúsko, Cyprus a Malta majú tiež veľmi vysoký podiel ľudí, ktorí ovládajú cudzí jazyk. Medzi tieto krajiny treba priradiť aj Slovensko, čo je veľmi potešujúce. Len okolo 12 percent Slovákov neovláda žiadnu cudziu reč.

Naopak, najvyšší podiel Európanov, ktorí neovládajú žiadny cudzí jazyk, možno nájsť vo Veľkej Británii. Keďže ich rodným jazykom je angličtina, nie je príliš prekvapujúce, že pociťujú menšiu potrebu učiť sa cudzí jazyk, a tak viac ako 65 percent z nich hovorí len anglicky.

Za celkom zaujímavý však možno považovať prístup Írov k cudzím rečiam, kde je tiež úradným jazykom aj angličtina. Menej bež polovica z nich sa nenaučila žiadny ďalší jazyk.

Hneď za Spojeným kráľovstvom sú Rumuni a Bosniaci, kde je tiež veľká časť obyvateľstva, ktorá nehovorí žiadnym cudzím jazykom.

komunikácia, nedorozumenie, dovolenka, reč, bar, reštaurácia, Čítajte viac Dvadsiatka krajín, kde hovoria najväčším počtom jazykov: Prvý štát ich má neuveriteľných 820

Údaje na vytvorenie tejto mapy čerpala stránka Landgeist.com z Eurostatu. Aby bol človek klasifikovaný ako niekto, kto ovláda cudzí jazyk, musel uviesť, že má aspoň základné znalosti cudzieho jazyka. Ľudia mohli uviesť svoju jazykovú znalosť cudzieho jazyka ako „veľmi základnú“, „základnú“, „dobrú“ alebo „schopnú“. Základ znamenal "rozumiem a používam najbežnejšie každodenné výrazy, používam jazyk vo vzťahu k známym veciam a situáciám“.

Vynára sa však ďalšia otázka, čo sa považuje za cudzí jazyk? Zdroj v tom nemá jasno. Budeme predpokladať, že všetky de facto úradné alebo veľmi rozšírené jazyky sa nepovažujú za cudzie. Takže napríklad pre Švajčiarsko sa francúzština, nemčina, taliančina a rétorománčina považujú za materinské jazyky. Podobne to platí pre Írsko, kde írčina aj angličtina sa považujú za rodné jazyky.

oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Nie ste talent na jazyky? Najľahšie sa udomácnite v Rumunsku. Na poslednom mieste tohto rebríčka je Česko dieťa, pláž, leto, dovolenka Čítajte viac Top 6 ostrovov Chorvátska: Najslnečnejší, najzelenší... Vyberte si! reč, jazyk, cudzia reč, cudzí jazyk, ahoj, pozdrav, študenti, škola, učenie, predmet, štúdium, učebňa, kurz, Čítajte viac Ktorú reč sa učiť? Čínština je rodným jazykom vyše miliardy, angličtina 335 miliónov

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cudzí jazyk #cudzie jazyky