Panika za hranicami: V českom jazere sa objavili stovky medúz. Sú nebezpečné?

Medúzy sú bežnými, aj keď nepríjemnými spoločníkmi ľudí v niektorých moriach. Menšie aj väčšie, neškodné, aj extrémne nebezpečné a smrtiace.

14.09.2023 06:00
debata (1)

Keď sa však títo rôsolovití elegáni objavia v jazere v našich zemepisných šírkach, vzbudia oprávnenú pozornosť.

Presne to sa stalo Hlučínskemu jazeru na Opavsku. V jeho vodách sa podľa iDnes.cz objavili stovky malých sladkovodných medúz, ktoré sa veľmi rýchlo stali pre návštevníkov atrakciou.

Podľa odborníkov ide o zavlečený druh pochádzajúci pôvodne z Číny.

Aj keď prítomnosť medúz vzbudila u časti verejnosti zdesenie, medúzy momentálne obývajúce Hlučínske jazero sú podľa odborníkov pre človeka neškodné. Konkrétne ide o druh Craspedacusta sowerbyi, ktorý dorastá do veľkosti maximálne troch centimetrov.

V-meduza Čítajte viac Destinácie Stredozemného mora ohrozujú jedovaté medúzy: Sliz a popŕhlenia číhajú tu

„Kontakt s touto sladkovodnou medúzkou nepredstavuje pre kúpajúcich sa zdravotné riziko, pretože pŕhlivé bunky nepreniknú ľudskou kožou,“ uviedol podľa iDnes.cz Jan Kresta, riaditeľ odboru všeobecnej a komunálnej hygieny Krajskej hygienickej stanice v Ostrave.

Hlučínske jazero má veľmi čistú vodu, ktorá láka ľudských rekreantov, ale vytvorilo vhodné podmienky aj pre drobné medúzky, ktoré sa tu každoročne objavujú.

Prvýkrát ich v tomto jazere zaznamenali asi v polovici 20. storočia, keď ich sem zrejme niekto zavliekol s vodnými rastlinami či akváriovými rybičkami z Ameriky.

V Hlučínskom jazere sa udomácnili, keďže tu majú aj dostatok planktónu na jedenie, vhodne teplú vodu a neohrozujú ich tu predátori, parazity, ani choroby.

Zaujímavosťou je, že takmer vo všetkých lokalitách Európy, kde sa tieto medúzky vyskytujú, sú to jedinci len jedného pohlavia, keďže populácia vznikla z jedinej larvy.

„Kým je populácia medúzok riedka, pre pôvodné druhy by nemala predstavovať nebezpečenstvo. (…) Otázkou je, čo by sa stalo, keby populácia zhustla,“ zamyslel sa Zdeněk Ďuriš, morský biológ z Prírodovedeckej fakulty Ostravskej univerzity.

pláž, more, dovolenka, koleso, plávacie koleso, šok, zdesenie, strach, cestovanie Čítajte viac Smrtiace medúzy, padajúce balvany, stoka v mori: Varovania na plážach Malorky desia turistov Čertove hlavy, sochy, Česko, reliéfy, podobizne, skaly, Čítajte viac Druhé najväčšie na svete! Aj v Česku majú "Mt. Rushmore": Neďaleko Prahy vytesali gigantické hlavy Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky hrad Čítajte viac TripAdvisor prezradil: Ako hodnotí väčšina turistov návštevu bratislavského centra?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #medúza #jazero