Wellness pod Beskydami, relax v Luhačoviciach, bicyklom za históriou Moravy: Zlínsky kraj láka na pestrú jesennú ponuku

Zlín a jeho Univerzita Tomáša Baťu a krásna zoo, kúpeľné mesto Luhačovice, Kroměříž - jedno z najkrajších historických miest celého Česka, Valašské múzeum v prírode... To je len zlomok z bohatej ponuky Zlínskeho kraja, východnej časti Moravy, ktorý máme zo Slovenska len na skok.

05.10.2023 16:23
Kúpele, Luhačovice Foto:
Kúpeľné mesto Luhačovice leží na rozhraní oblastí Slovácka a Valašska.
debata (1)
Tomáš Blabla, riaditeľ Resortu Valachy, Michal...
Lubomír Traub, zástupca hejtmana Zlínskeho kraja.
+18Lubomír Traub, zástupca hejtmana Zlínskeho kraja.

S nastupujúcou jeseňou sú hlavným lákadlom tohto pestrého kraja wellness zariadenia v Luhačoviciach a v rezortoch na Valašsku, ktoré dopĺňajú rozmanité možnosti aktívnej turistiky v krásnej prírode a moderná gastronómia. Na svoje si tu teda prídu milovníci relaxu, aktívneho oddychu aj skvelého jedla.

„Sektor cestovného ruchu sa dynamicky vyvíja a my s ním musíme držať krok, preto v Zlínskom kraji neustále hľadáme ďalšie možnosti, ako podporiť vznik nových turistických cieľov, ale aj ako zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb,“ povedal námestník hajtmana Ľubomír Traub a predstavil množstvo noviniek, ktoré v nedávnej dobe pribudli alebo na ktoré sa návštevníci môžu tešiť v roku 2024.

Lubomír Traub - zástupca hejtmana Zlínskeho kraja
Video
Zdroj: TV Pravda

Cyril a Metod, Trezor prírody, Klenotnica Veľkej Moravy, dlhší Baťov kanál

Patrí medzi ne napríklad Pamätník sv. Cyrila a Metoda v Starom Meste pri Uhorskom Hradišti s veľkou interaktívnou expozíciou alebo Národný kultúrny pamätník Ploština, ktorý pripomína miestnu tragédiu posledných dní 2. svetovej vojny.

Pamätník prešiel rozsiahlou obnovou a v apríli tohto roku sa tu otvorila aj úplne nová expozícia a návštevnícke centrum.

Medzi novými turistickými lákadlami v regióne sa objavili aj expozície „Človek v krajine, krajina v ľuďoch“ v zámku Kinských vo Valašskom Meziříčí, Trezor prírody v Hornej Lidči alebo nový objekt Hájovne vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm.

Tomáš Blabla - riaditeľ Resortu Valachy
Video
Zdroj: TV Pravda

Do mozaiky zaujímavých atrakcií Zlínskeho kraja onedlho pribudne aj Klenotnica Veľkej Moravy, kde budú umiestnené významné objekty zo zbierok Moravského krajinského múzea. Ako informoval námestník Lubomír Traub, táto unikátna náročná stavba rastie v podzemí Archeoskanzenu Modrá a bude zameraná na prezentáciu šperkov a vzácnych nálezov z obdobia 9. storočia nášho letopočtu, z obdobia Veľkej Moravy nielen v Česku a na Slovensku, ale aj z územia Poľska, Maďarska a Rakúska. Jej otvorenie je plánované na jún 2024.

Ďalším významným investičným zámerom je predĺženie Baťovho kanála až do Kroměříža. „Vodná cesta tak dosiahne nový turisticky atraktívny cieľ – pamiatky UNESCO v Kromeražíži, a zvýši sa tak potenciál cestovného ruchu v regióne,“ dodal Lubomír Traub.

Hotel Lanterna, Velké Karlovice, Resort Valachy
Hotel Lanterna, Velké Karlovice, Resort Valachy
+1Hotel Lanterna, Velké Karlovice, Resort Valachy

Doprajte si wellness pod horami

Top magnetom Zlínskeho kraja sú však skvele vybavené wellness zariadenia v krásnom prostredí Beskýd, Javorníkov či kúpeľného mesta Luhačovice i ďalších miest regiónu.

V prepojení s aktívnou turistikou v pestro sfarbenej jesennej krajine alebo v zime na bežkách sú skvelou ponukou na predĺžené víkendy alebo dlhšiu dovolenku.

V ponuke nechýbajú ani cyklotrasy, lyžiarske areály alebo skitouringové tra­sy.

Hana Felcmanová - riaditeľka Slunečních lázní Luhačovice
Video
Zdroj: TV Pravda

A čo je ďalším významným spojivom Luhačovíc s krajinou Valašska? Určite je to malebná architektúra Dušana Jurkoviča, ktorú tu možno stretnúť na každom kroku.

Priamo v Luhačoviciach bude v budúcom roku sprístupnený jeho ďalší významný architektonický objekt, Slnečné kúpele. Návštevníkom ponúkne predovšetkým autentický zážitok z Jurkovičovej architektúry.

Z najrôznejších pobytov, tipov na výlety a informácií o turistickej ponuke regiónu si môžete vybrať na webovom portáli www.vychodni-morava.cz.

Luhačovice - Jurkovičov dom.
Luhačovice - Jurkovičov dom.
+2Kúpele Luhačovice
Velke Karlovice archiv Resort Kycerka Hotel Tatra Čítajte viac Prvotriedna lyžovačka aj obrovský vodný a wellness svet: Resort Kyčerka Velké Karlovice očarí firmy aj rodiny

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Morava #Zlín