Ďalšia európska krajina zakázala fajčenie na verejnosti. Kde platia prísne proticigaretové zákony?

Krajina galského kohúta práve zaviedla zákaz fajčenia v niektorých verejných priestoroch. Ide o súčasť komplexného protitabakového plánu, ktorý chce ozdraviť francúzsku spoločnosť.

21.12.2023 06:00
debata (6)

Francúzsko oznámilo, že sa rozhodlo spraviť rázny krok na pomoc ľuďom prestať fajčiť, a tak na plážach zakázalo cigarety, píše Euronews.

Zákaz začne platiť v prvej polovici roku 2024 a bude súčasťou štvorročného plánu proti tabaku. V rámci neho bude zakázané aj fajčenie pri školách a vo vládnych lesoch a zelených oblastiach.

Úrady zatiaľ nezverejnili podrobnosti o tom, ako sa bude zákaz vymáhať a či sa budú previnilcom udeľovať aj pokuty.

Vo Francúzsku je už teraz 7200 zón bez tabaku, ktoré určili miestne rady. Patria sem napríklad aj lesy v južnom Francúzsku, ktoré sú vystavené vysokému riziku požiarov.

San Sebastián, Španielsko
Video
Zdroj: Pixabay.com
Ronda, Španielsko, Andalúzia
Video
Zdroj: Pixabay.com

Ktoré ďalšie krajiny majú zákaz fajčenia?

Fajčenie na všetkých verejných priestranstvách, samozrejme, vrátane hotelov a pláží, je zakázané napríklad aj v Mexiku. Týka sa to aj elektronických cigariet.

Jediným legálnym miestom na fajčenie v Mexiku sú súkromné domy alebo súkromné vonkajšie priestory.

Krajina má teraz jeden z najprísnejších protitabakových zákonov na svete.

Turistom, ktorí fajčia, hrozí za zapálenie si na verejnosti pokuta od 46 do 277 eur, uviedla agentúra Reuters. Tí, ktorí odmietnu spolupracovať, sa môžu dokonca dostať aj do väzenia až na 36 hodín.

fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín, decht, fajčiť Čítajte viac Najzdravší európsky národ: Prvá krajina úplne zakáže cigarety

Podobné obmedzenia už zaviedli aj ďalšie krajiny ako Írsko, Grécko, Maďarsko a Malta.

Minulý rok zakázala fajčenie na všetkých verejných miestach vrátane barov, reštaurácií a autobusových zastávok tiež Kostarika.

Aj niektoré mestá pristúpili k regulácii fajčenia. Cigarety na plážach zakázala Barcelona a pridalo sa k nej viac ako 100 z 3514 pláží v krajine, vrátane Costa del Sol a Baleárskych ostrovov.

Kupovanie elektronických cigariet je nezákonné v Turecku a za držbu elektronickej cigarety v Singapure hrozí pokuta 1395 eur. Pokuty za elektronické cigarety, ktoré obsahujú nikotín, udeľuje aj Austrália.

E-cigarety úplne zakázali aj Argentína, Brazília, Nepál, Katar, turistom používajúcim elektronické cigarety v Thajsku hrozí 10 rokov väzenia alebo pokuta.

Paríž, Francúzsko, Color Run, Eiffelova veža, selfie, mobil, fotenie Čítajte viac Bagety, levanduľa aj moč, hnoj, cigarety. To sú vône a zápachy Francúzska

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #pokuty #cigarety #e-cigarety