Pokračovanie článku: 7 najnebezpečnejších prírodných javov. Ako a kde vás dokážu usmrtiť?

Tornádo

Joplin v americkom štáte Missouri zažil 22. mája 2011 zažil na vlastnej koži, aké silné dokážu byť intenzívne rotujúce víry vzduchu, ktoré sa môžu formovať v búrkových oblakoch. Ich ničivá sila spočíva v ich malom priemere, čo im umožňuje koncentrovať obrovskú energiu na malú plochu. Tornáda sú častejšie v USA, najmä v oblasti známej ako „Tornado Alley“. Aj keď táto oblasť nie je oficiálne definovaná, väčšinou sa pojem spája s územím medzi Skalnatými a Apalačskými vrchmi. V Jopline tornádo zabilo 150 obyvateľov a viac ako sa ich 1 000 počas pohromy zranilo.

Vulkanická erupcia

Nedávne udalosti na Islande nás utvrdzujú v tom, že naša zem je pre svojich obyvateľov stále istou hrozbou a hocikedy dokáže na nás vystrčiť svoje žeravé chápadlá. Ani Taliansko si nemôže byť nikdy isté svojou bezpečnosťou – Etna či Vezuv už svoju moc demonštrovali. Vulkanické erupcie môžu vychrliť do atmosféry lávu, popol a plyn, čo môže mať fatálne následky. Azda najznámejším prípadom v dejinách je zničenie Pompejí a okolia 24. augusta 79. Obyvateľstvo v oblastiach s aktívnymi sopkami, ako je napríklad tzv. „Ring of Fire“ v Tichom oceáne, čelí nebezpečenstvu výbuchov a pyroklastických tokov. Ohnivý kruh je zóna ohraničená oceánskymi priekopami, ostrovnými oblúkmi a sopečnými pohoriami, je priamym dôsledkom platňovej tektoniky, teda pohybu a stretu tektonických platní.

Pompeje
Pompeje
+4Pompeje

Lesný požiar

Prírodné lesné požiare môžu byť spôsobené bleskom, suchom alebo ľudskou činnosťou. Tieto ohnivé katastrofy dokážu ničiť obrovské oblasti lesa, zruinovať faunu a flóru a viesť k strate ľudských životov. Divoké požiare často zasahujú Austráliu, v rokoch 2019 až 2020 zhorela obrovská plocha a plamene si vyžiadali až 30 ľudských obetí, mnoho tisíc zranených.

Blesk a búrka

Búrky azda nenaháňajú priveľký strach, no nie sú búrky ako búrky. Extrémne búrky, sprevádzané silnými vetrami, prívalovými dažďami a veľkým krúžením vzduchu, môžu mať nedozierne následky. 29. apríla 1970 v Bangladéši si tento živel vyžiadal viac ako 300 000 obetí a mnoho zranených. Cyklón a následné povodne zmietli so sebou domy a zanechali spúšť. Okrem vody sú počas búrok nebezpečné aj blesky, ktoré môžu spôsobiť nielen požiare, ale aj priame poranenia či úmrtie ľudí.

vojenská pevnosť, Maunsell Sea Forts, Morské pevnosti Maunsell Čítajte viac Rusko, Krym, USA, Čierna Hora... Sedem opustených vojenských pevností: Stáli milióny, dnes ich ničí erózia a korózia VIKEND-lampedusa-lucasiragusa Čítajte viac Dánsko verzus Kanada – krajiny vedú už 80 rokov 'whisky vojnu' o ostrov Hans Rio de Janeiro, Brazília, pláž, more Čítajte viac Vyčistili pláž a vo vode sa konečne dá kúpať. Prvý raz po 10 rokoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #búrky #tajfún #hurikán #lesné požiare #tsunami #vulkanická činnosť #živly