Vyčistili pláž a vo vode sa konečne dá kúpať. Prvý raz po 10 rokoch

Načo je komu pláž a krásne more, keď je také znečistené, že sa k nemu nik ani len nepriblíži? Odpad a znečistenie na plážach trápi mnohé destinácie, no situácia v Riu de Janeiro bola dlhé roky priam katastrofálna a neúnosná.

17.10.2023 06:00
Rio de Janeiro, Brazília, pláž, more Foto:
Copacabana je azda najznámejší pieskový pás na svete.
debata

Pobrežie slávneho brazílskeho mesta už roky sužuje odpadová voda, priemyselné znečistenie a odpadky. Obzvlášť silno zasiahnutý bol záliv Guanabara s ikonickým výhľadom na horu Cukrová homoľa a sochu Krista Spasiteľa.

A dosť, povedali si miestni a vyhrnuli si rukávy do práce. Masívna upratovacia operácia neblahý stav pláží konečne zmenila.

Čistenie vody, okolia aj priaznivé poveternostné podmienky teraz premenili more na pobreží na skvelé miesto pre milovníkov relaxu na pláži.

Ako Rio vyčistilo svoje pláže?

V roku 2021 štátne orgány v Riu prevzali zlyhávajúcu vodohospodársku a sanitárnu službu Cedae. Teraz je vo vlastníctve spoločnosti Aguas do Rio, ktorá sa snaží zabrániť tomu, aby sa neupravená odpadová voda vylievala na mestské pláže.

V rámci päťročného plánu so sľúbenou investíciou vo výške v prepočte 508 miliónov eur sa spoločnosti podarilo to, o čo sa roky neúspešne snažili rôzne čistiace programy.

more, pláž, surfer, piesok, surfovanie, surf, Čítajte viac Osem z top 25 pláží sveta je v Európe: Ktoré dostali od fanúšikov najlepšie recenzie?

Inštalovali sa nové čerpacie systémy, revitalizovali sa mestské kanalizačné systémy a odklonila sa znečistená rieka Rio Carioca, ktorá sa vlievala do zálivu Guanabara – odteraz smeruje do zachytávača, ktorý zabraňuje tomu, aby sa odpad a odpadové vody dostávali na pláž.

Taktiež sa z nej odstránili stovky ton odpadu, aby sa zvýšil prietok a odvodňovacia kapacita. Niektoré časti neboli vyčistené aj 50 rokov.

Odborníci teraz začali veriť, že v najbližších 15 rokoch by mohla byť celá zátoka – ktorá sa tiahne cez štyri mestá – taká čistá ako vyčistená časť v Riu.

Sľuby na vyčistenie zálivu a lepšie nakladanie s odpadovými vodami sa totiž objavili už pred olympijskými hrami v roku 2016, no následne štát vyhlásil platobnú neschopnosť a nedokázal riešiť znečistenie.

Rio de Janeiro, socha Krista Čítajte viac Mestečko Encantado má najväčšiu sochu Krista na svete. Tromflo aj Rio!

Do Ria sa vracajú plavci

Čistota sa zlepšila aj v zálive Guanabara, Botafogo, Flamengo a na pláži Copacabana. Botafogo „bolo nevhodné na kúpanie, nikto sem nikdy nechodil“, hovorí rybár Abel da Silva. „Teraz sa ľudia vracajú.“

Štátny inštitút životného prostredia (INEA) od roku 2007 zbiera vzorky z plážových vôd a analyzuje fekálne baktérie.

Údaje z 22. septembra ukázali, že už iba dve časti pláže Barra da Tijuca na západnej strane Ria boli nevhodné na kúpanie.

V minulosti sa celé pláže považovali za nevhodné na kúpanie, teraz majú všetky pláže časti, v ktorých sa dá plávať.

železnice, vlaky, koľajnice, Atlanta Čítajte viac Najbohatšia krajina Európy má už 3 roky verejnú dopravu zdarma. Popredali ľudia svoje autá? pláž, more, dovolenka, koleso, plávacie koleso, šok, zdesenie, strach, cestovanie Čítajte viac Smrtiace medúzy, padajúce balvany, stoka v mori: Varovania na plážach Malorky desia turistov vzduchm dýchanie, rúško, znečistenie, špinavý vzduch, výpary, splodiny Čítajte viac Najtoxickejšou krajinou sveta je Saudská Arábia. Slovensko nedopadlo slávne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Copacabana #znečistenie #Rio de Janeiro #špina