Sedem krajín, ktoré sa v skutočnosti volajú úplne inak, ako ste si doteraz mysleli

Pridlhé zložité názvy nie sú praktické, a tak si ich zvyknú ľudia skracovať - Mekáč, dépéhá, Snehulienka (bez siedmich trpaslíkov)... Podobne je to aj s názvami štátov. Občas sa však stane, že pri pridlhom skracovaní sa na pôvodné názvy doslova zabudne.

24.02.2024 06:00
debata

Oficiálne mená niektorých národov po celom svete nielenže skracujeme, ale v niektorých prípadoch aj výrazne meníme. Tu je sedem oficiálnych názvov krajín, ktoré možno pod ich skutočnými názvami ani nespoznáte.

Spojené štáty mexické

O USA, či Spojených štátoch amerických, vieme. Poznáme aj dlhý názov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. No vedeli ste, že spojené sú tiež mexické štáty?

Mexiko, nezávislý štát od roku 1821, je federáciou 32 štátov. V októbri 1824 Mexiko schválilo svoju prvú ústavu po získaní nezávislosti, známu ako Federálna ústava Spojených štátov mexických.

Odvtedy sa krajina oficiálne nazýva Estados Unidos Mexicanos alebo Spojené štáty mexické. Napriek tomu sa väčšina ľudí drží jednoducho Mexika, pričom dlhšia verzia sa používa iba na účel diplomatického protokolu a v oficiálnych dokumentoch.

NEPOUZ, podcast, Krst na Pico de Orizab - Rado, Jozo a Jose Čítajte viac Dobrodruh Jozef Terem: Známe sombrero v Mexiku skoro nikto nenosí a tamojšie jedlo je čistý foodporn
Pico de Orizab
Pico de Orizab
Krst na Pico de Orizab.

Brunejsko-darussalamský štát

Táto malá krajina, bežne označovaná ako Brunej, leží na severnom pobreží ostrova Borneo. Krajina bohatá na ropu, ktorá je domovom menej ako pol milióna ľudí, je podľa počtu obyvateľov najmenšou krajinou juhovýchodnej Ázie.

Podľa legendy Brunej vznikol, keď sa rodina 14 bratov usadila na rieke Brunej, ktorá im poskytovala vodu a ryby. Jedným z nich bol Awang Alak Betatar, ktorý sa stal prvým sultánom Bruneja.

Oficiálny názov krajiny je Brunejsko-darussalamský štát – posledné slovo je arabský výraz, ktorý znamená „príbytok mieru“.

Toronto, Kanada, mesto, odraz, mrakodrapy, voda, Čítajte viac Dušanbe, Toronto či Oslo: 8 miest, ktoré zmenili svoje názvy

Luxemburské veľkovojvodstvo

Luxemburské veľkovojvodstvo je parlamentná konštitučná monarchia s predsedom vlády – premiérom a hlavou štátu – veľkovojvodom, ktorý má len formálne právomoci.

Zdôraznením kráľovského postavenia krajiny je jej oficiálny názov – Luxemburské veľkovojvodstvo. Týka sa to grófov, vojvodov a veľkovojvodov, ktorí vládli územiu od príchodu Sigfrieda, grófa z Arden, v roku 963.

Prvým veľkovojvodom nezávislého Luxemburska bol Adolf a dnes je jediným existujúcim veľkovojvodstvom na svete.

Helénska republika

Toto je príklad, keď štát väčšina sveta nazýva úplne iným menom. Helénsku republiku poznáme ako Grécko, no je oficiálny názov sa vzťahuje na éru helenistického Grécka, ktorá trvala od smrti Alexandra Veľkého v roku 323 pred Kristom po bitku pri Korinte v roku 146 pred Kristom.

Vtedy sa grécka kultúra a jazyk začali šíriť po celom stredomorskom regióne.

Za všeobecnejšie známym názvom krajiny – Grécko – sa skrýva niekoľko teórií. Jednou z nich je, že slovo pochádza z Graikosa, syna Pandory a Dia v gréckej mytológii.

Ďalšou je, že pochádza z latinského slova Graeculus, rímskeho výrazu, ktorý znamenal „malí Gréci“.

Grécko - Atény, Santorini, Meteora, Kréta
Video
Zdroj: Pixabay.com
Mjanmarsko, kolotoč, zábavný park, svetlá, lunapark, Mandalay Čítajte viac KVÍZ: Poznáte pôvodné názvy krajín a miest?

Laoská ľudovodemokratická republika

Laoská ľudovodemokratická republika, obľúbená zastávka cestovateľov na okruhu po juhovýchodnej Ázii, je oficiálny názov krajiny, ktorá je všeobecnejšie známa ako Laos.

Názov je odkazom na najdominantnejšiu etnickú skupinu v krajine, ľud Lao. V roku 1893 francúzski kolonisti prevzali kontrolu nad súčasným územím od siamských obyvsteľov (dnešných Thajcov) a zjednotili tri laoské kráľovstvá.

Krajina vyhlásila nezávislosť v roku 1945. Po zmene vládnej kontroly a zrušení monarchie bola v roku 1975 vyhlásená Laoská ľudovodemokratická republika.

Mnohonárodný štát Bolívia

Hoci je medzinárodne uznávaná ako Bolívia, oficiálny názov tejto juhoamerickej vysokohorskej krajiny je o niečo zložitejší.

Najznámejšia časť názvu, Bolívia, pochádza od venezuelského vojenského vodcu Simóna Bolívara, ktorý bol nápomocný v boji regiónu za nezávislosť od Španielska v roku 1800.

„Plurinárodná“ časť názvu bola zavedená v roku 2009 po ústavnom referende. Myšlienkou bolo osláviť množstvo ľudí a kultúr, ktoré nazývajú Bolíviu svojím domovom, najmä jej domorodé komunity.

Vietnamská socialistická republika

Hoi An, Vietnam
Vietnam
+28Bach Long Bridge v okrese Moc Chau, provincia...

Vietnam ohraničený Juhočínskym morom má dlhú a často zložitú históriu. Rôzne mocnosti ovplyvňovali a kontrolovali región po tisíce rokov – od Číňanov po Mongolov, Chamov, Holanďanov, Francúzov a Američanov.

Po vyhlásení nezávislosti v roku 1945 sa krajina oficiálne stala známou ako Vietnamská demokratická republika. Potom, po zhromaždení v roku 1976, sa názov zmenil na Vietnamskú socialistickú republiku, meno podčiarkovalo obdobie prechodu krajiny k socializmu a snahy o znárodnenie výstavby a obranu svojich hraníc.

Vietnam
Video
Zdroj: Pixabay.com
koláž, smolenice, chrysler, tibet Čítajte viac KVÍZ: Nepomýlite si mená slávnych stavieb sveta?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #názov