Nechal frajerku a precestoval celý svet bez lietania. Lásku mu nakoniec priniesla pandémia

Po desiatich rokoch sa konečne vrátil domov. Pred odchodom dal výpoveď v práci, rozišiel sa s priateľkou a vydal sa na svoju životnú cestu okolo sveta - rozhodol sa navštíviť každú krajinu sveta a pritom ani raz neletel.

04.09.2023 06:00
debata

Dnes 44-ročný Dán Torbjorn „Thor“ Pedersen si pred svojou dobrodružnou cestou v októbri 2013 stanovil tri zásadné pravidlá: v každom štáte strávi najmenej 24 hodín, bude žiť z rozpočtu zhruba 18 eur na deň a nevráti sa domov, kým svoj cieľ nesplní na 100 percent, píše ABC.net.au.

Cestu financoval z osobných úspor, firemného sponzorstva a crowdfundingu – jeho cestu sledovali na sociálnych sieťach desaťtisíce ľudí.

Pôvodne očakával, že výlet potrvá asi 4 roky, no bol to veľmi nepresný odhad. Nakoniec z toho bolo neuveriteľných 3512 dní.

24. mája 2023 ten deň konečne nastal. Pedersen úspešne navštívil svoju 203., a teda poslednú krajinu, Maledivy, a vydal sa na svoju dlho očakávanú plavbu späť do Dánska.

Pedersen sa tak stal prvým človekom, ktorý navštívil každú krajinu na svete neprerušovanou cestou bez lietania.

Cez pandémiu svadba

Organizácia Spojených národov uznáva 195 suverénnych štátov – Dán Pedersen si však svoju cestu „sťažil“ a do svojho zoznamu zahrnul aj sporné územia, čím rozšíril svoj zoznam na vyše 200 položiek.

Cestoval pešo, autom, autobusom, vlakom aj loďou – vrátane 37 kontajnero­vých lodí.

„Patrím medzi 150 najviac scestovaných ľudí na svete,“ vyhlásil o sebe po návrate.

Pedersen vysvetlil, že zatiaľ čo iní navštívili každú krajinu lietadlami alebo svoju cestu prerušili a neskôr v nej pokračovali, on bol prvým, ktorý tak precestoval zemeguľu úplne bez lietania a počas jedinej nepretržitej „túry“.

Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Čítajte viac Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos

Samozrejme, nebolo to vždy jednoduché. Jeho projekt – nazvaný Once Upon A Saga – prešiel byrokratickými a logistickými skúškami, občianskymi nepokojmi aj neočakávanými prekážkami, ako bolo prepuknutie eboly v západnej Afrike.

Veľký problém nastal počas celosvetovej pandémie koronavírusu, keď cestovateľ uviazol na dva roky v Hongkongu a zvažoval, že svoju cestu predčasne ukončí.

Nakoniec mu táto nepríjemná epizóda priniesla aj životné šťastie: oženil sa so svojou dlhoročnou priateľkou Le, ktorá ho v dobrodružstve podporovala a počas cesty po svete ho až 26-krát navštívila. „Ktovie, možno ešte nie je neskoro, aby sme si s manželkou založili rodinu,“ zauvažoval.

Keď sa svet opäť otvoril, nasadol na loď do Austrálie, v apríli 2022 dorazil do prístavu Townsville a v krajine pobudol takmer dva mesiace.

Z poslednej krajiny, Maldív, sa vrátil späť do rodného Dánska, podľa vlastných slov vyčerpaný najmä psychicky. Jeho úspech sa však už možno nikomu nikdy nepodarí zopakovať…

zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie, prenasledovateľ, zlodej, okradnutie, okradnutá Čítajte viac Toto sú nebezpečné mestá, do ktorých by ste nikdy nemali cestovať osamote Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovateľ