Nový Festival snehu a ľadu vytvoril dosť podivný Guinnessov rekord. Priláka turistov?

Mongolsko, známe svojimi krásnymi otvorenými priestormi, sviežimi zelenými údoliami a tradičnou nomádskou kultúrou, je považované za destináciu, ktorú je vhodné navštíviť v letných mesiacoch. Teraz však láka turistov z celého sveta na ohromujúcu ľadovú atrakciu.

23.01.2024 08:15
debata

Mazaalai International Snow and Ice Festival, ktorý sa začal 14. januára v Sky Resorte na okraji Ulanbátaru a zatvoria ho koncom mesiaca, predstavuje významný míľnik v rozvoji odvetvia zimného cestovného ruchu v Mongolsku.

Hoci je výstava otvorená len dva týždne, stihla vytvoriť Guinnessov svetový rekord v najväčšom počte ľudí, ktorí sa spustia za hodinu po ľadovej šmykľavke, píše CNN.

V rámci otváracích slávností pomohlo 408 účastníkov zabezpečiť tento rekord, keď sa jeden po druhom spustili po festivalovej šmýkačke dlhej 16,4 metra.

Medzi ďalšie atrakcie festivalu patrí päť metrov vysoká snehová a ľadová socha chránenej medvedice Gobi (po mongolsky Mazaalai) a jej mláďat, ktorá má za cieľ zvýšiť povedomie o kriticky ohrozenom zvierati.

Ďalších 52 ľadových sôch Mazaalai predstavuje 52 medveďov Gobi, ktoré zostali vo voľnej prírode.

Nachádza sa tu aj 56,4-metrová snehová a ľadová socha s veľkým klziskom.

17. januára festival hostil medzinárodnú ľadovú súťaž Mazaalai, na ktorej sa zúčastnilo 24 umelcov zo šiestich krajín: Číny, Thajska, Francúzska, Ruska, USA a Mongolska.

Mongolsko ako celoročná destinácia

Napriek svetovej atrakcii nemusí návšteva Mongolska v zime osloviť každého – hlavné mesto Ulanbaatar je jedným z najchladnejších miest na svete, teploty v januári tu klesajú od mínus 15 do mínus 30 stupňov Celzia.

V severnej časti krajiny môžu byť teploty dokonca ešte oveľa nižšie a aj letecké spojenia do niektorých odľahlých oblastí sú v zimných mesiacoch prerušené.

Mongolsko sa preto usiluje prilákať návštevníkov aj zime rôznymi atrakciami – okrem festivalu ľadových sôch je to pravidelný festival ľadu na jazere Khuvsgul, ktorý sa koná na najväčšom jazere krajiny začiatkom marca.

Krajina sa usiluje oživiť svoj cestovný ruch aj po poklese počtov turistov počas šírenia covidu. V roku 2019, pred pandémiou, hostilo Mongolsko podľa Svetovej banky 637 000 zahra­ničných cestujúcich.

Čočík, Čína, mall.tv Čítajte viac Vnútorné Mongolsko: Unikátne zábery z veľmi odvážneho výletu Veľký čínsky múr, Čína, Čítajte viac Tajomstvá Čínskeho múru: Vília veža, vodné mesto a dračí tanečníci turista, turistika, hory, cestovanie, ruksak, kopce, údolie, dolina, dovolenka Čítajte viac Po Brazílii či Chorvátsku bude používať české značenie turistických ciest aj Mongolsko. Ako vyzerá?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mongolsko #ľadové sochy