Po Brazílii či Chorvátsku bude používať české značenie turistických ciest aj Mongolsko. Ako vyzerá?

Mongolsko sa pridalo k Brazílii, Chorvátsku alebo rumunskému Banátu a začalo používať české značenie turistických ciest a chodníkov. Príslušné memorandum podpísali v Brne zástupcovia Klubu českých turistov (KČT) a mongolského turistického spolku Mongolian Walking Association (MWA).

03.07.2023 09:00
debata (2)
Vnútorné Mongolsko: Unikátne zábery z veľmi odvážneho výletu
Video
Zdroj: Mall TV

Prvé symbolické značenie sa uskutočnilo 15. júna a školenie pre mongolských značkárov sa začne tento rok v septembri, uviedol Klub českých turistov v tlačovej správe.

„Už v máji 2023 sme zaslali mongolskému náprotivku podpísanú zmluvu o právach na používanie turistického značenia podľa českej metodiky. Som rád, že týmto memorandom prehlbujeme formu užšej spolupráce,“ uviedol predseda KČT Jiří Homolka.

Prvé symbolické značenie vedie v Mongolsku na horu Bogd úl južne od hlavného mesta Ulánbátaru.

„V Mongolsku prudko rastie záujem o pešiu turistiku. Neexistuje tu pritom žiadny jednotný systém značenia,“ uviedol český veľvyslanec v krajine Ján Vytopil, ktorý stál aj pri začatí značenia chodníkov na Filipínach.

Pripomenul, že Mongolsko tento rok zrušilo víza pre mnohé krajiny vrátane Českej republiky. „Dúfame, že české značky prevedú po krásnej prírode aj cestovateľov zo zahraničia,“ dodal veľvyslanec.

Zábery z dobrodružnej cesty po Sibíri a Mongolsku
Video
Zdroj: TV Pravda

Organizácie sa v memorande dohodli, že KČT poskytne MWA napríklad školenia značkárov alebo príručku značenia turistických trás v angličtine. Do školenia sa zapoja aj študenti Mendelovej univerzity v Brne, ktorí do Mongolska odletia na konci septembra.

„Mongolsko vyhlásilo rok 2023 za rok turizmu. Vytváranie prehľadných turistických chodníkov výrazne prispeje k atraktivite miestnej pešej turistiky,“ uviedol predseda MWA Bolor-Erdene Bátar.

Prahu v máji navštívila mongolská ministerka zahraničia Batceceg Batmunch, ktorá sa na rokovaní s českým náprotivkom Jánom Lipavským dohodla okrem iného na rozvoji mongolsko-českého turizmu. Oznámila tiež, že mongolská spoločnosť Eznis Airways bude od júna vypravovať priame lety z Prahy do Ulánbátaru. Letenky však zatiaľ dostupné nie sú.

Klub českých turistov založila v roku 1888 skupina vlastencov okolo Vojtu Náprstka. Jednou z hlavných úloh činnosti je už od založenia práve značenie a údržba turistických ciest. Práve vďaka činnosti neúnavných značkárov má Česko jednu z najhustejších sietí značených turistických trás v Európe a vďaka priebežnému systému obnovy a údržby aj jednu z najkvalitnejších.

Na celom území SR sa môžu turisti stretnúť s malými štvorcami s farebným pruhom uprostred, namaľovanými na stromoch, stĺpoch alebo kameňoch pri cestách.

Okrem peších trás sú v poslednej dobe značené tiež trasy pre cyklistov, bežkárov, jazdcov na koňoch aj vozíčkarov.

Orientačné značky mali spočiatku výhradne červeno-bielu podobu. Ako sa však sieť trás rozrastala a jednotlivé cesty sa začali krížiť, vznikol na niektorých miestach nepríjemný zmätok. Preto sa niektoré trasy začali značiť modrou, od roku 1916 pribudli farby zelená a žltá.

most, chorvátsko, Cetine Čítajte viac Chorvátsko má ďalší úchvatný most a opäť v Dalmácii Vatikán, Bazilika sv. Petra, Chrám svätého Petra, Rím, Taliansko Čítajte viac Oranžový kód! Taliansko vydalo varovanie pre 14 miest nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mongolsko #turistické značky