Oranžový kód! Taliansko vydalo varovanie pre 14 miest

Dovolenka v lete nemusí byť vždy skvelý nápad. Niektoré destinácie ako napríklad Dubaj v lete navštevuje menej turistov, dôvodom sú neúnosné horúčavy. Budeme dúfať, že podobne neskončia aj obľúbené oblasti južnej Európy.

23.06.2023 06:00
Vatikán, Bazilika sv. Petra, Chrám svätého... Foto:
Vatikán a Rím sa môžu teraz stať nebezpečnými...
debata

Hoci je ešte len jún, teplomery už ukazujú červené čísla a niektoré oblasti upozorňujú najmä starších a chorých miestnych a návštevníkov, aby sa držali mimo vonkajších priestorov. Taliansko vydalo oranžové varovanie pred horúčavami v 14 miestach.

Anjelský hrad, Rím
Video
Zdroj: Pixabay.com

Krajina na Apeninskom polostrove zažíva prvé vlny horúčav tohto roka a očakáva sa, že teploty v niektorých častiach krajiny vystúpia nad 40 °C. Takéto teploty môžu predstavovať riziko pre zdravie obyvateľstva, varovali úrady.

Oranžovú výstrahu vydali miestne úrady 22. júna a zahŕňa mestá Ancona, Bologna, Bolzano, Brescia, Campobasso, Florencia, Frosinone, Latina, Perugia, Pescara, Rieti, Rím, Terst a Verona.

Cestovatelia si môžu pozrieť úplný zoznam postihnutých oblastí tu.

Zomrie 90 000 Európanov ročne?

Vlny horúčav zasahujú do vnútorných regulačných systémov tela.

Aby sme zvládli extrémne teploty, potíme sa – to však vedie k strate tekutín a solí. Vysoké teploty rozširujú krvné cievy a spôsobujú náhly pokles krvného tlaku.

Po dlhšom pôsobení extrémnych horúčav strácame schopnosť vôbec sa potiť. Nakoniec sa mozog vypne.

žena, počítač, notebook Čítajte viac Dovolenková kalkulačka: Vyráta, kde ušetríte a kam môžete za túto sumu vycestovať

Starší ľudia a ľudia so zdravotnými problémami sú v teple ohrození najviac.

Štúdia zverejnená minulý rok odhaduje, že extrémne horúčavy by do konca storočia mohli zabiť 90 000 Európanov ročne. Európania sú obzvlášť citliví na extrémne horúčavy, pretože populácia starne.

„Príkladom je veľký počet nadmerných úmrtí, ktoré možno pripísať extrémne vysokým teplotám a dlhotrvajúcim horúčavám počas leta 2022,“ dodal.

Grécko, Atény, Tripodon, ulica, Lysikratov pamätník Čítajte viac Najstaršia ulica Európy má 2500 rokov a dodnes sa po nej môžete prejsť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #horúčavy #extrémne horúčavy