Bohatých Rusov v Dubaji netrápi averzia miestnych a v dolároch dosahujú kolosálne zisky

Dubaj sa vo vojnových časoch stáva bezpečným prístavom pre najbohatších Rusov a na miestnych pobrežných promenádach alebo v luxusných nákupných strediskách čoraz viac počuť ruštinu. V Dubaji si môžu ruskí podnikatelia vybudovať nový život a netrápi ich pritom averzia miestnych, píše denník The New York Times (NYT).

18.03.2023 06:00
debata (4)
nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou

Jedným z ruských prisťahovalcov do mesta na pobreží Perzského zálivu je podnikateľ Dmitrij Ťuťkov, ktorého deti tam chodia do britskej školy. Vo svojom novom útočisku sa podnikateľ nemusí báť, že by ho poslali do bojov na Ukrajine, reklamná agentúra mu ale ďalej zarába v Rusku peniaze.

Navyše tam nevída rozbité cesty a bezdomovcov a nestretáva sa tam s protiruskými náladami, opísal svoju situáciu americkému denníku.

„Dubaj je oveľa slobodnejší, vo všetkých ohľadoch,“ povedal Ťuťkov.

Dubaj, Spojené arabské emiráty
Na zoznam dubajských naj sa pridalo Múzeum...
+4Dubaj a Abu Dhabi sa stali celoročnými...

Ruskú diaspóru v Dubaji tvoria ako miliardári, tak aj príslušníci strednej triedy, ktorí často pracujú v technologických odboroch a ktorí z Ruska utiekli pred čiastočnou mobilizáciou.

Obe skupiny majú ale pre pobyt v najväčšom meste Spojených arabských emirátov podobné dôvody – Dubaj a Rusko ďalej spájajú priame letecké linky, Spojené arabské emiráty zostávajú vo veci vojny na Ukrajine neutrálne a podľa Rusov nie sú voči Moskve nepriateľsky naladené.

„Prečo podnikať niekde, kde sa k vám nesprávajú priateľsky?“ pýta sa Tamara Bigajevová, ktorá si v meste nedávno otvorila dvojposchodový salón krásy a už má stálych klientov. „V Európe nás očividne nechcú,“ dopĺňa.

Na rozdiel od ulíc niektorých európskych metropol v Dubaji nevidieť ukrajinské vlajky, ani sa tam nekonajú zhromaždenia na podporu Ukrajiny.

pláž, leto, dovolenka Čítajte viac Nový mega rezort redefinuje luxus, noc za 47 000 nebude pre 'obyčajných' zákazníkov

Ak by navyše niekto z miestnych zastával protiruské názory, pravdepodobne by si ich nechal pre seba. Demonštrácie sú v Spojených arabských emirátoch de facto nezákonné a sloboda zhromažďovania je veľmi obmedzená.

„Je to pre nás na určitú dobu bezpečný ostrov,“ hovorí obchodník s nehnuteľnosťami Antalij Kamenskich, ktorého firma podľa neho v minulom roku predala v Dubaji nehnuteľnosti za stovky miliónov dolárov, predovšetkým ruským klientom.

Funguje tak nepísaná spoločenská zmluva, že tí, ktorí sú lojálni k režimu v Moskve, môžu ďalej hromadiť bohatstvo, podotýka The New York Times.

Hoci ruský prezident Vladimír Putin vo svojich prejavoch nabáda ruskú elitu, aby rozvíjala svoje životy a investície v Rusku, v skutočnosti dáva bohatým signály, že im čo najviac uľahčí cestu k ďalšiemu obohacovaniu, domnieva sa politologička Jekaterina Šulmanová.

Perth, Austrália, cyklista, bicykel, bicyklovanie, most Čítajte viac Načo Dubaj dováža piesok a ktorých 18 krajín nemá žiadnu rieku? 5 neuveriteľných faktov o svete

Občania Spojených arabských emirátov tvoria len asi desatinu z desaťmiliónovej populácie tejto krajiny. Zvyšných deväť miliónov sú prisťahovalci, predovšetkým Indovia a Pakistanci, menšiu časť tvoria aj Američania a Európania.

Táto blízkovýchodná krajina sa vlani na jar, teda krátko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu, stala podľa analýzy letov uskutočnenej denníkom The New York Times najobľúbenejšou destináciou pre súkromné lety z Ruska. Všetko pritom nasvedčuje tomu, že príťažlivosť Dubaja odvtedy ešte vzrástla.

Predstava, že západné sankcie zničili ruskú ekonomiku, je podľa Ťuťkova ilúzia. Jeho reklamná agentúra ťažila z toho, keď nové firmy súperili o miesta uvoľnené po západných spoločnostiach, ktoré sa začali sťahovať z Ruska.

Podnikatelia v zahraničí mohli využiť aj to, že kurz rubľa vlani v lete dosiahol voči doláru sedemročné maximum, takže zarobené peniaze mohli zameniť na doláre cez banky, ktoré sa neocitli pod sankciami. „V dolároch sme dosahovali kolosálne zisky, chápete?“ uzatvára podnikateľ.

Dubajská veža Čítajte viac Na týchto 13 vecí v Dubaji pozor – môžu vás vyjsť draho, hrozí väzenie aj smrť nepouzivat, hotel InterContinental Shanghai Wonderland Čítajte viac Čoskoro otvoria nový 'podzemný' hotel. Stavali ho 10 rokov Dubaj, hotel, Burj Al Arab, pláž, Burdž Čítajte viac Týmito siedmimi otázkami privádzajú turisti v Dubaji domácich do vývrtky
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusi #Dubaj #vojna na Ukrajine