Huacachina: Tajomné púštne mesto, ktoré vzniklo z veľkého smútku

V srdci púšte, v juhozápadnom Peru, neďaleko od mesta Ica, sa nachádza pozoruhodná oáza s názvom Huacachina. Toto púštne "mesto" je ako vystrihnuté z orientálnej rozprávky. Neinformovaný návštevník bude šokovaný, keď zrazu medzi dunami zazrie jazero obklopené zeleňou palmových stromov.

08.03.2024 06:00
debata
Huacachina
Huacachina
+2Huacachina

Táto oáza má bohatú históriu a ponúka návštevníkom jedinečný zážitok. Názov pochádza z kečuánčiny: wakachina, znamená stráž, skryť, meno teda možno preložiť ako „skrytá lagúna“.

Podľa legendy oáza vznikla zo sĺz nádhernej princeznej, ktorá ronila slzy z nešťastnej lásky. Niektorí sú dokonca presvedčení, že princezná stále žije v oáze ako morská panna.

Geologická skutočnosť je o niečo prozaickejšia – vedci hovoria, že jazero bolo vytvorené prirodzeným presakovaním z podzemných akviferov, ale nárast okolitých vrtov začal túto zásobu začiatkom 21. storočia ohrozovať.

Aby sa kompenzovala strata a zachovala sa oázu ako destinácia pre turistov, miestni začali v roku 2015 vodu do jazera pričerpávať.

Kúpele aj jazda na doske

Oázu Huacachina poznali už aj v dávnejšej minulosti, dokonca sa o nej hovorí, že voda v jazere a jeho bahno má liečivé vlastnosti. Miestni obyvatelia aj turisti sa často kúpu v jazerných vodách alebo sa namažú blatom v snahe vyliečiť choroby, ako artritída, reumatizmus, astma a bronchitída.

NEPOUZ, Trojena, Neom, Čítajte viac Lyžiarske stredisko uprostred púšte? Už sa buduje, bude mixom skutočnej a virtuálnej architektúry

Huacachina má stálu populáciu približne 100 ľudí a každoročne hostí mnoho desiatok tisíc turistov, je ohromujúcou turistickou atrakciou. Okrem návštevy samotného jazera, na ktorom sa dá napríklad člnkovať, sa návštevníci oázy venujú rôznym aktivitám ako dobrodružné jazdy štvorkolkami (buginami známymi ako areneros) po pieskových dunách či sandboarding z okolitých svahov vysokých až 500 metrov.

Oáza Huacachina zahŕňa niekoľko budov a reštaurácií, ktoré ponúkajú návštevníkom možnosť ochutnať miestne jedlá a obdivovať úžasný výhľad na púšť.

Zároveň je to miesto, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia a festivaly, ktoré lákajú fanúšikov z celého sveta.

Cesta do oázy Huacachina je dobrodružným zážitkom sama osebe. Mnohí návštevníci prichádzajú z mesta Ica, ktoré je vzdialené iba niekoľko kilometrov. Následne buď prechádzajú pieskovými dunami alebo sa prepravujú na špeciálnych terénnych vozidlách nazývaných „dune buggies“.

nepoužívať, koláž Čítajte viac Neuveríte vlastným očiam: 7 miest Európy, ktoré vyzerajú ako Vietnam, Divoký západ či Karibik zima, sneh, mráz,  počasie, slnko, fotoaparát, fotenie, Čítajte viac A predsa padá! 12 prekvapivých miest, kde by ste sneh nečakali

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #púšť #Peru #oáza