Najdlhší vnútroštátny let na svete? Takmer 16 000 kilometrov! Ako je to možné?

Na svete sú rôzne neuveriteľné rekordy a jedným z nich je vnútroštátny let s rekordnou dĺžkou 15 715 kilometrov a trvaním 16 hodín a 26 minút. Ako je to vôbec možné?

10.04.2024 06:00
debata

Let Air Tahiti Nui 64 (TN64/THT64) bol vôbec najdlhším vnútroštátnym letom na svete. Vznikol z núdze: v dôsledku obmedzení, ktoré vzišli z obmedzení počas pandémie covidu-19.

Let, ktorý prevádzkovala spoločnosť Air Tahiti Nui, spájal Papeete vo Francúzskej Polynézii a Paríž. Aj keď sú tieto dve miesta na opačných koncoch sveta, stále šlo o vnútroštátny let, pretože Francúzska Polynézia je súčasťou Francúzskej republiky.

Svojou vzdialenosťou po veľkom okruhu vytvoril rekord pre najdlhší vnútroštátny let na svete, ako aj pre najdlhší komerčný let na svete.

Air Tahiti Nui spustila túto linku 15. marca 2020 s odletom z medzinárodného letiska Faa'a o 3:14 miestneho času. Lietadlo letelo bez medzipristátia na letisko Charlesa de Gaulla, kde zosadlo o 6:00 miestneho času dňa 16. marca.

Letecké video: Moravany nad Váhom z neba
Video
Zdroj: TV Pravda

Boeing 787–9 prevádzkujúci let prepravil naraz 130 – 150 cestujúcich (a žiadny náklad na východnej trase).

Po odlete z letiska Charlesa de Gaulla sa let vydal na odyseu: preletel ponad Európu, Stredozemné more, Afriku a obrovskú rozlohu Atlantiku, kým sa dostal k brehom Brazílie. Odtiaľ cesta pokračovala cez južný Atlantik, prechádzala ponad Amazonský dažďový prales a rozľahlpsť južnej pologule, až nakoniec lietadlo dosiahlo idylický raj Tahiti.

Na cestovateľov, ktorí sa vydali na túto mimoriadnu exkurziu, čakal pôvab tahitských tyrkysových lagún, nedotknutých pláží a bujnej tropickej krajiny, ktoré priniesli nezabudnuteľný únik od všednosti.

Linka TN64 bola v prevádzke do apríla 2020, posledný let sa uskutočnil 19. apríla 2020.

Kým Tahiťania nespustili svoj extrémny let, rekord v najdlhšom komerčnom lete na vzdialenosť po veľkom kruhu držala spoločnosť Singapore Airlines so svojou trasou zo Singapuru do Newarku dhou 15 343 kilometrov.

Najdlhší vnútroštátny let – nákladný

Rekord v najdlhšom vnútroštátnom lete patrí spoločnosti French Bee, ktorý bez medzipristátia absolvoval trasu z Tahiti do Paríža. Tento let neprepravoval cestujúcich, pretože letisko Orly bolo od marca do júna 2020 uzavreté pre všetku komerčnú osobnú dopravu.

Letecká spoločnosť potvrdila, že jej Airbus A350–900 prevádzkujúci let preletel na zemi vzdialenosť 16 129 kilometrov, čím prekonal vzdialenosť letu Air Tahiti Nui.

lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka, cestovanie, káva, hudba, slúchadlá, dovolenka, Čítajte viac Nevymieňajte si počas letu sedadlá. Môžete to trpko oľutovať

Aktuálny rekord – najdlhší vnútroštátny let (stále aktívny)

Najdlhší v súčasnosti aktívny vnútroštátny let, pôvodne spustený v roku 1994, premáva medzi Saint-Denis, Réunion a Parížom (letisko Charles de Gaulle). Na svojej ceste preletí 9 349 kilometrov a vo vzduchu je 11 hodín 40 minút.

Dnes ho prevádzkujú dvaja dopravcovia: Air France a Air Austral.

Predtým prevádzkovaný let spoločnosťou Air France ako priamy let s medzipristátím na doplnenie paliva sa zmenil na nepretržitý let po dokončení novej dlhšej dráhy v Saint-Denis, na ktorú sa v novembri 1994 zmestili plne naložené Boeingy 747, schopné bez problémov pokryť 11-hodinový let, spoločnosti Air France.

lietadlo, pilotka, kokpit, lietanie, cestovanie, dovolenka Čítajte viac 10 najkrajších pilotiek: S ktorou by ste chceli letieť najbližšie?

Ďalšie extrémne dlhé vnútroštátne lety

Austrália – Vianočný ostrov

Spoločnosť Qantas prevádzkuje vnútroštátny let z Perthu na Vianočný ostrov, vzdialené územie v Indickom oceáne. Tento let, ktorý má okolo 4200 kilometrov, trvá približne päť hodín a prekonáva obrovské úseky oceánu, kým dosiahne členité pobrežie ostrova.

USA – Havaj

Hawaiian Airlines prevádzkuje vnútroštátne lety z rôznych miest na pevnine USA do Honolulu na Havaji. Tieto transpacifické cesty pokrývajú vzdialenosti viac ako 4000 kilometrov a môžu trvať päť až šesť hodín, pričom pasažierom ponúkajú úžasný výhľad na Tichý oceán a sopečnú krajinu Havajských ostrovov.

Čile – Veľkonočný ostrov

Letecká spoločnosť LATAM prevádzkuje vnútroštátne lety zo Santiaga v Čile na Veľkonočný ostrov, jeden z najodľahlejších obývaných ostrovov na svete. Táto cesta prekoná okolo 4000 kilometrov a trvá približne päť hodín, pričom preklenie rozľahlosť južného Tichého oceánu, kým sa konečne dostane k tajomným brehom Veľkonočného ostrova.

Nemecko Lufthansa lietadlo Čítajte viac Pilotovi nepovolili pristátie, tak na oblohu nakreslil 24-kilometrový falus (foto)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Tahiti #vnútroštátne lety #vnútroštátna doprava